Witam. Chciałabym zasięgnąć porady... W internecie jest masa informacji, jednak żadne z nich nie są dla mnie pomocne.
Nasza tymczasowiczka trafiła do nas w styczniu z zdiagnozowaną cukrzycą, ustaloną dawką insuliny i porami karmienia. Jest to sunia shar-pei, 10letnia, ważąca 19kg. Podawana była Insulinum WOS-LENTE z firmy Polfa Tarchomin 80j. w końskiej dawce 6 j. ze strzykawki 40j. co daje nam 12j. insuliny, jeden raz dziennie, zawsze o godzinie 20:00, karmę podawaliśmy dwa razy dziennie, 10:00 i 20:00, tuż przed podaniem insuliny.
Hipoglikemię rozpoznaliśmy dość późno... Pojawiały się wymioty, raz, drugi... ok, może coś zaszkodziło. No, ale przy kolejnych udaliśmy się do weterynarza. Cukier na miejscu: 52. Byliśmy świeżakami w temacie cukrzycy, mierzenia poziomu glukozy, generalnie wszystkiego. Wet podał leki doustnie przeciwwymiotne i zalecił ustalenie krzywej cukrowej. Po zmniejszeniu dawki insuliny o połowę, czyli 3j. z insulinówki mierzyliśmy poziom cukru przez całą dobę. Oto wyniki:
22:00-65
24:00-60
02:00-67
04:00-76
06:00-74
08:00-80
10:00-80
12:00-70
14:00-75
16:00-52
18:00-89
20:00-75
22:00-103
Po tej dobie, nie podaliśmy insuliny w ogóle, zatem pomiar 103 jest po jej niepodaniu. Następnego dnia wyniki kształtowały się w ten sposób:
04:00-72
08:00-66
10:00-79
12:00-90
14:00-92
16:00-61
18:00-70
20:00-76
22:00-101
I kontynuacja kolejnego dnia:
00:30-92
05:00-78
08:45-67
10:00-60
12:00-96
16:00-84
18:00-78
20:00-82
23:30-70
Mierząc kilkukrotnie przez kolejne dni, cukier utrzymywał się od 65 (najmniejszy pomiar) do 117 (największy pomiar), średni poziom między 70, a 80. Między czasie zmieniliśmy karmę z Hills'a dla cukrzyków na zwykłą Joserę Festival, powiększyliśmy ją o jedną, małą porcję.
Weterynarz zalecił obciążenie doustne glukozą 36g na 144 ml wody na czczo, zatem sunia nie jadła wczoraj kolacji, dziś poziom cukru o 11:00 wynosił 54, tuż przed podaniem roztworu. Godzinę później, tj. 12:00-148, o 13:00-78, następny pomiar wykonamy o 15:00 i uzupełnimy post o ten wynik-poziom cukru wynosił 52. Podałam jej porcję karmy.
Brak mi pomysłów, nie chcę podważać kwalifikacji weta, bo widzę, że bardzo się angażuje, jest pod telefonem o każdej porze, ale... no nie pasuje mi tu coś, po prostu nie pasuje. Dodam, że cukrzyca została stwierdzona w grudniu, po jednokrotnym badaniu krwi, wynik glukozy: 186, wystąpiły objawy: nadmierne wydalanie moczu, wzmożone pragnienie. Żadna krzywa nie była wcześniej ustalana, jedna insulina i jedna dawka. Przykre... No, ale trafiła do nas, najwyraźniej nie bez powodu, to cud, że dziewczyna jest nadal z nami, chcemy postawić ją na nogi, unormować to wszystko, dlatego zasięgam porady tutaj. Czekam na odpowiedź, pozdrawiam.
Zdiagnozowana cukrzyca i długa hipoglikemia
-
Czy ja dobrze rozumiem że wyniki w dwóch ostatnich słupkach sa bez podawania insuliny? Czy po podaniu tej zmniejszonej dawki?
Czy wynik 186 - ten wskazujący na istnienie cukrzycy był otrzymany u psa na czczo - minimalnie 12 godzin po ostatnim jakimkolwiek posiłku?
Czy wynik 186 - ten wskazujący na istnienie cukrzycy był otrzymany u psa na czczo - minimalnie 12 godzin po ostatnim jakimkolwiek posiłku?
-
Te wyniki nie wskazują na cukrzycę!
Przy takich wynikach insulina może psa zabic.
Biochemię robi się na czczo ale rano. I wet powinien o tym wiedzieć. W przypadku który opisałaś należało bezwzględnie powtórzyć badanie włąśnie w prawidłowy sposób. Niestety - metabolizm organizmu rózni sie w zależności od pory doby. Psy jako zwierzęta dzienne, podobnie jak człowiek - w nocy wyciszają pracę organizmu. działają tu odpowiednie hormony i neuroprzekaźniki - regulatory.
Właśnie spojrzała w badania sprzed miesiąca swojego psa. Norma glukozy 70-120. Badanie u niego było robione po południu po 20 godzinach głodówki - wynik 52. Pies jada szczątkowe ilości węglowodanów.
Powtórz wyniki.
I spróbuj do tych słupków dołożyć godziny posiłków... bo widać jak rośnie i spada. Myślę że po godz 8.00 był posiłek (sądząc po pierwszym słupku), a potem po 20. I następnego dnia mamy posiłek między 8 a 10, i następny kiedy?
Te wyniki są kryształowe. Według mnie...
Przy takich wynikach insulina może psa zabic.
Biochemię robi się na czczo ale rano. I wet powinien o tym wiedzieć. W przypadku który opisałaś należało bezwzględnie powtórzyć badanie włąśnie w prawidłowy sposób. Niestety - metabolizm organizmu rózni sie w zależności od pory doby. Psy jako zwierzęta dzienne, podobnie jak człowiek - w nocy wyciszają pracę organizmu. działają tu odpowiednie hormony i neuroprzekaźniki - regulatory.
Właśnie spojrzała w badania sprzed miesiąca swojego psa. Norma glukozy 70-120. Badanie u niego było robione po południu po 20 godzinach głodówki - wynik 52. Pies jada szczątkowe ilości węglowodanów.
Powtórz wyniki.
I spróbuj do tych słupków dołożyć godziny posiłków... bo widać jak rośnie i spada. Myślę że po godz 8.00 był posiłek (sądząc po pierwszym słupku), a potem po 20. I następnego dnia mamy posiłek między 8 a 10, i następny kiedy?
Te wyniki są kryształowe. Według mnie...
Teraz np, jadła ponad dwie godziny temu i cukier 47... Nie komentuję tego, kto stwierdził u niej cukrzycę. Nie była wtedy u nas, ja zastosowałam się tylko do poleceń.
Ona była na karmie dla cukrzyków, teraz jest na zwykłej. Ma stałe pory posiłków, karmie ją o 10 i o 20, jeśli cukier jest niski, dostaje małą porcję o 24. Nigdy nie dostała przed 10, czy po 20. Kryształowe?
Powtórzymy badania jak najprędzej. Skoro nie wskazują na cukrzycę, to skąd to silne pragnienie i częste oddawanie dużych ilości moczu? Dodam, że sunia traci wzrok, ma zaćmę typową dla cukrzyków.
Jeśli to nie jest hipoglikemia spowodowana cukrzycą, to czym?
Ona była na karmie dla cukrzyków, teraz jest na zwykłej. Ma stałe pory posiłków, karmie ją o 10 i o 20, jeśli cukier jest niski, dostaje małą porcję o 24. Nigdy nie dostała przed 10, czy po 20. Kryształowe?
Powtórzymy badania jak najprędzej. Skoro nie wskazują na cukrzycę, to skąd to silne pragnienie i częste oddawanie dużych ilości moczu? Dodam, że sunia traci wzrok, ma zaćmę typową dla cukrzyków.
Jeśli to nie jest hipoglikemia spowodowana cukrzycą, to czym?
-
Może Ci się przyda
http://www.tlustezycie.pl/2013/09/reakt ... mia-i.html
http://www.tlustezycie.pl/2013/09/reakt ... mia-i.html
-
Doktor Jarek jako człowiek zajety wpada rzadko. Do innego weta zawsze mozesz pójśc ze wszystkimi tymi wynikami. I nad tym nie musisz się zbyt długo zastanwiać.
Prawdę mówiąc ja bym poszła nawet do kilku aby sprawdzić zbieżność lub rozbieżność opinii i doagnozy.
Być moze spadki cukru u Twojego piesia wcale nie mają nic wspólnego z insuliną i cukrzycą. Moze to rzeczywiście być tarczyca. A zaćma i inne schorzenia czy objawy być moze są typowe dla starości. I po prostu towarzyszą jako coś odrebnego.
Prawdę mówiąc ja bym poszła nawet do kilku aby sprawdzić zbieżność lub rozbieżność opinii i doagnozy.
Być moze spadki cukru u Twojego piesia wcale nie mają nic wspólnego z insuliną i cukrzycą. Moze to rzeczywiście być tarczyca. A zaćma i inne schorzenia czy objawy być moze są typowe dla starości. I po prostu towarzyszą jako coś odrebnego.
skłaniałbym się tutaj do opini isabelle30 , prawdopodobnie nie masz do czynienia tutaj z cukrzycą . Na razie nie wracałbym do insuliny zostawił psa w spokoju i za tydzień powtórzył badania cukru i przy okazji trzustki - oczywiście na czczo. Potem za kilka dni jeszcze raz i wtedy podejmował jakieś decyzje. Wahania cukru są w ciągu dnia i to zależy od tego co zwierze je , ile i jakie ewentualnie bierze leki. Dawka insuliny jaką piszesz to realna dawka insuliny nie krezki na strzykawce. Dawka nie była przesadzona mamy psy na takiej dawce.
-
- Informacje
-