zerwane/naderwane więzadło w kolanie, albo coś innego
czy zerwane/naderwane więzadło w kolanie mozna stwierdzic jedynie za pomocą "szufladki", czy jest jeszcze jakaś inna forma badania które może stwierdzić tą przypadłość? Moja sunia kulała, ale chodziła na wszystkich łapach. Wet stwierdził zapalenie stawu. Mimo ograniczenia ruchu, i lekarstwa ( Metacam), sunia nadal kulała. Niestety zerwała się za wiewiórką (moja wina bo nie zauważyłam wcześniej) i ... noga w górze. Wet badał własnie "szufladkowo" i nie stwierdził zerwania więzadła, robione zdjęcie RTG równiez nie wykazało. Niestety mimo upływu czasu (ok półtora m-ca) sunia nadal utyka. Jest po dwóch zastrzykach kwasu hialuronowego (pierwszy był ok 05.05, a drugi 15.05). Jak idzie powoli/spokojnie to opiera się na tej łapie, zatrzyma się żeby powęszyć, na łapie sie podpiera. Ale już jak troszkę przyśpiesza, wówczas idzie na trzech. A może to jakieś inne schorzenie?
testem specyficznym jest test szufladowy, ale nie zawsze można go uzykać na nieuśpionym psie . Czasami a zwłaszcza u psów chodzących dłuższy czas na uszkodzonym więzadle i lekkich mimo zerwania więzadła krzyżowego test szuflady w ogóle nie występuje. Podstawowym badaniem jest wykonanie testu szuflady , dokładne zbadanie kolana i rtg kolana.
-
- Informacje
-