Zgazowane jelita

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 czerwca 2012, 12:04

warzyw nie zawierają dużao curów . Biopreparaty nawet zwykły trilac choć jest tego wybór wielki i emulsje i płyny i tabletki.
bokseromanka

20 czerwca 2012, 12:11

Czy na takiej karmie dla wrażliwego układu pokarmowego jeśli się gazy nie unormują moze zostać do konca życia?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 czerwca 2012, 12:37

nie trzeba znaleźć karmę , która nie fermentuje.
bokseromanka

20 czerwca 2012, 13:13

Tylko niech mi ktoś powie jaka to karma która nie fermentuje w jelitach bo ja nie mam pojęcia :(
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

20 czerwca 2012, 13:20

nie ktoś mi powie tylko trzeba szukać, lub znaleźć przyczynę ( czasami to kłopoty narządowe lub zaburzenia ze strony narządów trawiennych ).
bokseromanka

20 czerwca 2012, 13:46

Ja rozumiem i bedę szukała przyczyny ,chciałam tylko sie dowiedzieć orientacyjnie jaka czy jakie moga byc to karmy. Jeśli Pan wie lub ktoś z państwa to proszę o odpowiedź. Dziękuję
SleepingSun

20 czerwca 2012, 15:45

żeby mogło w ogóle dojść do fermentacji potrzebne są cukru i bakterie które tą fermentację przeprowadzą. W środowisku żołądka takie bakterie żyć nie mogą. Produktami, które zawierają i cukry i bakterie są właśnie owoce. Dlatego owoce odstaw całkowicie. Karmy gastro pewnie będą odpowiednie. Możesz spróbować kupić karmę dobrej jakości (doczytasz w dziale żywienie), karmę gastro (w małych workach obie) i zobaczyć która lepiej służy psu. Pamiętaj, że boksery mając głęboką klatkę piersiową są narażone na skręt żołądka. Gazy taką sytuację mogą zainicjować. Dlatego warto dochodzić tego, co spowodowało zagazowanie jelit, kiedy pies był na czczo. Zapytaj weta o podawanie preparatów typu espumissan, one niezmienione przechodzą przez układ pokarmowy, na pewno nie zaszkodzą.
bokseromanka

20 czerwca 2012, 18:06

Dzięki SleepingSun .
Arsa13

26 czerwca 2012, 08:16

Bokseromana- ja bym na Twoim miejscu , żeby wykluczyć choroby i alergie sprobowala dietę eliminacyjną. Bialko jakiego Twoj pies napewno nie jadl- np konina w puszkach firmy Hermmans, do tego węglowodany - np dobrze rozgotowana kaszka kukurydziana. Tak wiem, mówia, że kukurydza uczula ale ja mam na róznych psach calkiem inne doświadczenie..- nie tolerują ryżu a po kaszce kukurydzianej super. I nie dodawaj więcej nic. Spróbuj tak przez conajmniej 2 tyg. Nie stosuj makaronu, bo moze mu gluten np z mąki nie pasi albo np jaja... Zacznij od bardzo prostej diety - ta co podalam bylaby idealna na początek i jeśli gaz zejdzie to masz odpowiedz , że coś go jednak uczula... i wtedy dodajesz po jednym nowym produkcie i sprawdzasz jak na niego reaguje... Jeśli taka dieta nic nie zmieni, to już musisz raczej szukać przyczyn chorobowych..
bokseromanka

27 czerwca 2012, 10:10

Arsa13 dziękuję ,na razie jest na trovecie DPD po skończeniu karmy zrobie mu jeszcze jeden kontrast aby zobaczyć jak wygladaja jelita jeżeli będą nadal zgazowane wtedy spróbuję twojej diety.
Arsa13

27 czerwca 2012, 17:21

Trzymam kciuki, zeby bylo dobrze :) Dobrą karmę wybralaś... mam nadzieje, ze wszystko wyjdzie super.. bo tak zle być z nim nie może.. bo wydaje mi się, że gdyby te jelita byly bardzo zgazowane to bylyby jeszcze objawy do których nie potrzebowalabyś zadnego badania typu kontrast..np burczenie, biegunki, bol brzucha itp. Ale zawsze lepiej leczyć zanim takie objawy wystąpią więc dobrze robisz! :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje