Witam serdecznie! jeśli może ktoś mi z państwa pomóc będę wdzięczna za sugestie,chodzi o mojego 3 letniego boxera, miał robiony kontrast żołądka na zdjeciu wyszło że ma zgazowane jelita oczywiscie do badania był na czczo lekarz stwierdził że na jelita robią się pęcherze ale niczego nie przepisał mówił że może to wina karmy karme dostaje Fitmina z królikiem.
Panie Robercie wiem że jest Pan znawcą karm czy to wina karmy? Co mogę mu podawać aby te jelita się odgazowały ? nie ma problemu z wypróżnianiem się.
Zgazowane jelita
Panie Jarku co Pan myśli o zgazowanych jelitach dlaczego tak sie dzieje i jaka może być tego przyczyna? Pozdrawiam
bo nie rzucasz psu gnatów do gryzieniabokseromanka pisze:Panie Jarku co Pan myśli o zgazowanych jelitach dlaczego tak sie dzieje i jaka może być tego przyczyna?
tiiiiiit - bzdura. Przyczyną może być karma , jak i schorzenia narządów wewnętrzych i zaburzenia składu ich soków trawiennych mogą prowadzić do nadmiernej fermentacji.
Panie Jarku czy taka karma będzie odpowiednia na zgazowane jelita ?Pan Robert niechce sie wypowiedzieć więc pytam Pana.Pozdrawiam
WOLFSBLUT
Sucha karma dla psów ze świeżą koniną, batatami, ziołami i owocami leśnymi.
ZALETY WIDE PLAIN:
konina zalecana przez weterynarzy dla alergików
niska zawartość protein i tłuszczów
wzmacnia serce i krążenie
poprawia siły obronne i funkcjonowanie organów
zbliżona do naturalnej zawartość kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3
nie zawiera zbóż
nie zawiera witaminy K 3
z dodatkiem tauryny
niewygórowana zawartość witamin A i D
FOS (fruktooligosacharydy) – wspomagają tworzenie zdrowej flory jelitowej i zmniejszają liczbę bakterii chorobotwórczych
MOS (manna-oligosacharydy) – w celu bezpiecznego wydalenia wiążą bakterie chorobotwórcze z kałem i zapobiegają w ten sposób ich przywieraniu do ścianki jelita
WOLFSBLUT
Sucha karma dla psów ze świeżą koniną, batatami, ziołami i owocami leśnymi.
ZALETY WIDE PLAIN:
konina zalecana przez weterynarzy dla alergików
niska zawartość protein i tłuszczów
wzmacnia serce i krążenie
poprawia siły obronne i funkcjonowanie organów
zbliżona do naturalnej zawartość kwasów tłuszczowych omega 6 i omega 3
nie zawiera zbóż
nie zawiera witaminy K 3
z dodatkiem tauryny
niewygórowana zawartość witamin A i D
FOS (fruktooligosacharydy) – wspomagają tworzenie zdrowej flory jelitowej i zmniejszają liczbę bakterii chorobotwórczych
MOS (manna-oligosacharydy) – w celu bezpiecznego wydalenia wiążą bakterie chorobotwórcze z kałem i zapobiegają w ten sposób ich przywieraniu do ścianki jelita
-
owoce będą sprzyjać procesowi fermentacji.
Arsa13 ale z opisu tej karmy wynika że ma dużo zalet ma MOS i FOS,to dlaczego nawet zdrowe psy mają brzydkie kupale po tej karmie? czyżby od ziół?
czy na gastro miałby być już do końca życia jeśli mu te gazy nie puszcza? kiedyś próbowała gotować ale po tygodniu pluł na odległość. Co do barfu nie mam dostępu do takich rarytasów jak isabelle wokół mnie totalna chemia kurczaków,wolałabym jednak karme,może w końcu Pan Robert coś napisze i doradzi a jak nie to trudno.
Co do owoców to lubi jabłka i banany.
czy na gastro miałby być już do końca życia jeśli mu te gazy nie puszcza? kiedyś próbowała gotować ale po tygodniu pluł na odległość. Co do barfu nie mam dostępu do takich rarytasów jak isabelle wokół mnie totalna chemia kurczaków,wolałabym jednak karme,może w końcu Pan Robert coś napisze i doradzi a jak nie to trudno.
Co do owoców to lubi jabłka i banany.
-
to, że lubi to jedno, a to jak się po tym czuje to drugie...
-
Myślę, że należy odstawić wszystko oprócz karmy i zobaczyć jak się pies po tym czuje. następnie można podawać pojedynczo produkty, które pies jadł do tej pory i obserwować reakcje. Owoce są słodkie, więc mogą fermentować w żołądku (zwłaszcza przy innych problemach traawiennych), a co za tym idzie powodować wzdęcia. Biorąc pod uwagę fakt, że Twój pies był na czczo może być jakaś inna przyczyna takiego stanu. Tak jak doradził Ci dr Jarek, zrób badania narządów wewnętrznych (podejrzewam, że dobrze by było zrobić dokładne USG jamy brzusznej z uwzględnieniem wątroby i trzustki)
Nie wiem dlaczego, pisze Ci tylko z wlasnego doswiadczenia a mam dużo psów.bokseromanka pisze:Arsa13 ale z opisu tej karmy wynika że ma dużo zalet ma MOS i FOS,to dlaczego nawet zdrowe psy mają brzydkie kupale po tej karmie? czyżby od ziół?
.
a Twój piesek jakie wogóle ma objawy?? Dlaczego kontrast robilaś??
Kontrast robiłam aby sprawdzić czy czegoś nie połknął bo ma to do siebie że na spacerach lubi zbierać kamienie i patyki i nawet kamienie próbuje gryź ja się wsciekam a on ma z tego fajną zabawe,ogólnie objawów nie ma żadnych czasem mu w brzuszku zaburczy ale nie że głodny tylko takie jakby przelewanie słychać.
napiszę co ja w takich wypadkach zalecam: 1. karma dla wrażliwego przewodu pokarmowegi i czysta woda. Jeśli dalej ma wiatry gotowane mięso z ryżem i woda. 2. Jeśli dalej to ma na czczo biochemia krwi.3. Unikam owoców i nabiału 4. nie zalecam stosowania nowości i przysmaków. 5. Biopreparaty stabilizujące florę bakteryją. To w ciągu 7-14 dni dale odpowiedź na pytanie czy jest to nadwrażliwość lub bardzo przybliża nas do przyczyny.
Panie Jarku dziękuję za odpowiedź,jeśli chodzi o wiatry to ich nie ma i wypróżnia się tez ładnie. Ale mam pytanie czy warzywa może dostawać czy również nie? A z preparatów Bio które reguluja flore bakteryjną najlepiej jakie by Pan doradził żeby go ogdazowało? Badanie krwi napewno zrobie.Dziękuję
-
- Informacje
-