ZLE USUNIETY KLESZCZ
jesli zle usune kleszcza i reszta zostanie w ciele psa, a minal juz czas ok 2.5 tygodnia od zakropienia psa fripex-em, co stanie sie z reszta kleszcza w ciele psa.kilkanascie lat temu przy pierwszym moim psie zle usunelam kleszcza ,pojechalam do lecznicy, pani wet. stwierdzila ze szkoda psiaka ciac do kleszcz moze byc juz wszedzie ,nawet w watrobie, dostal psiak antybiotyk. obecny wet. mowi ze kleszcz sie nie przemieszcza w ciele psa,ze to nie ma znaczenia, wazne zeby kleszcz nie zarazil psa choroba. KOMU MAM WIERZYC?
z tą Panią doktor daj sobie spokój trzymaj się tego drugiego lekarza.
bardzo dziekuje panie doktorze. a tak na marginesie pani doktor pracuje w klinice wet w krakowie, a ten pan doktor w malej lecznicy w krakowie. nie to zloto co sie swieci,mowila mi zawsze babcia.
Mam podobny problem...
Mojej suni/na to wygląda/również pod skórą pozostał aparat gębowy kleszcza. Od ukąszenia minął już ponad miesiąc jednakże zgrubienie zostało... A wydawało się, że wyszedł cały :/ Co z tym zrobić? Czy organizm małego pieska sam sobie z tym poradzi czy konieczna jednak będzie wizyta u vet'a?
Mojej suni/na to wygląda/również pod skórą pozostał aparat gębowy kleszcza. Od ukąszenia minął już ponad miesiąc jednakże zgrubienie zostało... A wydawało się, że wyszedł cały :/ Co z tym zrobić? Czy organizm małego pieska sam sobie z tym poradzi czy konieczna jednak będzie wizyta u vet'a?
A CZY WCZESNIEJ PIESEK MIAL WCIERANE JAKIES kropelki przeciw kleszcza? zazwyczaj dzialaja ok. 3 tygodni . bo jesli ukaszenie kleszcza nastapilo zaraz po zaaplikowaniu leku , to chyba nie ma sie czym martwic. a co do guzka po kleszczu ,moglas usunac calego kleszcza a gozek i tak bedzie.ponad miesiac temu wbil mi sie kleszcz ,usunelam calego, guzek i obrzek, taki maly rumien mam do dzis, przeszkadza , swedzi i piecze. psa zakrapiam , a sama lapie kleszcza za kleszczem spacerujac z moja psina.
Tak, sunia regularnie jest spryskiwana FRONTLINEm. Tydzień temu znowu złapała te dwa paskudztwa, ale tym razem ranki ładnie się goją. Byłam dziś z tym u veta, stwierdził, że ta pozostałość to rzekomo "torbiel"... Może, ale nie musi samo zniknąć. Jeżeli jednak chciałabym to usunąć, konieczny jest zabieg pod narkozą :cry:. Przy tak małym psiaku jak york, narkoza to ostateczność :!:. Narazie poobserwuję, a nóż samo zniknie, chciałabym...
ja tez poruszalam tem problem z moim lekarzem wet., uwaza ze jesli psiak jest spryskiwany to nie ma sie czym martwic. pozdrawiam.
Moja sunia (owcz.niem.) też miała "torbiel" po kleszczu na koniuszku ucha, wyglądało to okropnie, jeden wet chciał usuwać, na szczęście poszłam do innego, no i wystarczyło smarować cierpliwie maścią Atecortin ok. 2 tyg. i nie ma śladu! pozdro
-
Witaj!
Twój podopieczny złapał na spacerze kleszcza i chcesz go samodzielnie usunąć? Warto wiedzieć, że w niektórych wypadkach jest to możliwe i nie trzeba jechać do weterynarza. jednak należy zachować szczególną ostrożność i dokładność.
Zerknij na naszego bloga żeby zobaczyć, jak poprawnie usunąć kleszcza z ciała zwierzęcia - https://www.krakvet.pl/artykuly/jak-poz ... cza-z-psa/
KrakVet.pl
Twój podopieczny złapał na spacerze kleszcza i chcesz go samodzielnie usunąć? Warto wiedzieć, że w niektórych wypadkach jest to możliwe i nie trzeba jechać do weterynarza. jednak należy zachować szczególną ostrożność i dokładność.
Zerknij na naszego bloga żeby zobaczyć, jak poprawnie usunąć kleszcza z ciała zwierzęcia - https://www.krakvet.pl/artykuly/jak-poz ... cza-z-psa/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-