Zmiana w pęcherzu moczowym u suczki sheltie, kulawizna.
Witam . Mam 11 letnią sunię owczarka szetlandzkiego. Choruje internistycznie(trzustka,wątroba,serduszko i tarczyca), jest w okresie stabilizowania parametrów trzustkowo-wątrobowych,bierze leki. Czeka ją operacja pęcherza moczowego (zmiana jest jeszcze operacyjna). Możliwy polip ,ale okaże się po badaniu hist -pat. Węzły chłonne krezkowe nieposzerzone,tak mam w opisie USG. Od tygodnia utyka na przednią łapę i dziwnie chodzi . Jesteśmy w kontakcie z przychodnią onkologiczną. Tutaj będzie operacja. Zasugerowano USG węzłów chłonnych w rozwidleniu aorty, wizyta u onkologów za 2 tygodnie. U mnie na miejscu chyba marne szanse. Wiem,że mało danych. Urazu suczka nie miała. Czy zmiana w pęcherzu może rzutować na kości i powodować kulawiznę? Panie Doktorze Jarku.
-
Dzień dobry,
należałoby sprawdzić węzły chłonne pod kontrolą USG, poszukać stanu zapalnego lub przerzutów. Dodatkowo warto jednak wykonać RTG łapki i umówić się na wizytę u ortopedy - możliwe, że są to po prostu początki chorób zwyrodnieniowych związanych z wiekiem pieska.
Pozdrawiam,
lek. wet. Karolina Miechowska
należałoby sprawdzić węzły chłonne pod kontrolą USG, poszukać stanu zapalnego lub przerzutów. Dodatkowo warto jednak wykonać RTG łapki i umówić się na wizytę u ortopedy - możliwe, że są to po prostu początki chorób zwyrodnieniowych związanych z wiekiem pieska.
Pozdrawiam,
lek. wet. Karolina Miechowska
Przestała chodzić na tylnej łapie, chodzi na trzech. Sytuacja zaczęła się ok 10 dni temu. Przednia łapa, kulawizna, dziwne ruchy tylu. Wczoraj podskakiwanie na tylnych łapach i unoszenie jednej z nich.Na przednią już nie kulała. Dzisiaj od popołudnia nie staje na tylnej, ehhh. Onkolog dopiero w poniedziałek.Ale zrobilismy świeży panel geriatryczny . To sucz chorująca na serce,tarczycę, trzustkę i wątrobę. Leczona. No i ten pęcherz. A kulawizna...? Ogólnie wesoła, ma apetyt,ale widać,że ją boli. Jak to ogarnąć? Trzeba zoperować , a stan ogólny średnio pozwala.
-
- Informacje
-