Mam pytanie do p. dr-a Jarka. Czy mogę zmniejszyć dawkę karsivanu, który moja sunia dostaje już od roku głównie na serce. Lekarz, który ją prowadzi , wspomniał mi o tym, ale nie zalecił wykonania kontrolnego ekg serca i teraz się zastanawiam, czy tak powinnam zrobić. Boję się zaszkodzić, aby dawka nie okazała się zbyt mała ( mam zmniejszyć z 4 tab. dziennie do 2), gdyż w opisie w ulotce powinna dostawać po dwie tabletki rano i 2 tab. wieczorem (zgodnie ze swoją wagą, tzn. 34 kg). Dodam, że sunia to owczarek niemiecki w wieku 9,5 lat . Mimo, że dużo mnie wynosi miesięczna dawka to jestem skłonna ją dalej utrzymać, bo niestety psina ma też i inne dolegliwości, na które karsivan też jest polecany. I mam problem... Proszę o radę.
I jeszcze jedno pytanko Została wysmarowana frontlainem i znalazłam najedzonego kleszcza już nieżywego, który przypuszczam sam odpadł., bo znalazłam go na podłodze. Ale zastanowiam się czy powinnam się martwić o ewentualne objawy babeszjozy, czy jeśli była zabezpieczona to jad kleszcza jest da psicy niegroźny?
zmniejszenie dawki leku bez badania
powinno się trzymać dawki producenta, ale proszę zapytać lekarza czemu ją chce obniżyć, niemniej też pamiętaj , że to jest geriatryk więc wahnięcia dawek nie są w jakiś sposób groźne dla organizmu. Co do kleszcza . Na szczęście kleszcze nie produkują jadu. Zabójcza jest dla nasi i innych ssaków ślina tego pasożyta a raczej to co w niej może być. Nie ma szczepienia na śline więc zawsze jest możliwość zarażenia po ugryzieniu kleszcza jedyny wyjątek to szczepinka na boreliozę.