zmniejszenie dawki leku bez badania

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

NinaS

19 maja 2009, 18:13

Mam pytanie do p. dr-a Jarka. Czy mogę zmniejszyć dawkę karsivanu, który moja sunia dostaje już od roku głównie na serce. Lekarz, który ją prowadzi , wspomniał mi o tym, ale nie zalecił wykonania kontrolnego ekg serca i teraz się zastanawiam, czy tak powinnam zrobić. Boję się zaszkodzić, aby dawka nie okazała się zbyt mała ( mam zmniejszyć z 4 tab. dziennie do 2), gdyż w opisie w ulotce powinna dostawać po dwie tabletki rano i 2 tab. wieczorem (zgodnie ze swoją wagą, tzn. 34 kg). Dodam, że sunia to owczarek niemiecki w wieku 9,5 lat . Mimo, że dużo mnie wynosi miesięczna dawka to jestem skłonna ją dalej utrzymać, bo niestety psina ma też i inne dolegliwości, na które karsivan też jest polecany. I mam problem... :( Proszę o radę.

I jeszcze jedno pytanko :) Została wysmarowana frontlainem i znalazłam najedzonego kleszcza już nieżywego, który przypuszczam sam odpadł., bo znalazłam go na podłodze. Ale zastanowiam się czy powinnam się martwić o ewentualne objawy babeszjozy, czy jeśli była zabezpieczona to jad kleszcza jest da psicy niegroźny?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

31 maja 2009, 10:23

powinno się trzymać dawki producenta, ale proszę zapytać lekarza czemu ją chce obniżyć, niemniej też pamiętaj , że to jest geriatryk więc wahnięcia dawek nie są w jakiś sposób groźne dla organizmu. Co do kleszcza . Na szczęście kleszcze nie produkują jadu. Zabójcza jest dla nasi i innych ssaków ślina tego pasożyta a raczej to co w niej może być. Nie ma szczepienia na śline więc zawsze jest możliwość zarażenia po ugryzieniu kleszcza jedyny wyjątek to szczepinka na boreliozę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje