Zwłóknienie płuc i niewydolność serca

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

caressi

04 kwietnia 2017, 00:33

Witam,
Moja suczka 11 letnia 17,5 kg wagi od roku dostaje na serce tabletki Molsidomina oraz od 3 tygodni Cardalis.
W echo wcześniej jak i teraz powiększenie prawej komory o 1/2 w stosunku do lewej,w rtg zrobionym rok temu liczne zwłóknienia płuc.
Z objawów jakie mnie niepokoją to dyszenie i ziajanie,szczególnie gdy jest cieplej i podczas wysiłku.
Weterynarz mowil ze leki kardiologiczne wykluczają możliwość podania leków na poprawę oddychania typu teofilina itp.
Tyle tylko ze echo serca nie pogorszylo się od pól roku a pomimo leków suczka nadal dyszy podczas spacerow,jedynie odżywa późnym wieczorem gdy na dworze jest chlodniej. Czy faktycznie leki nasercowe wykluczają się z lekami rozszerzającymi oskrzela i pluca? Jak mogę pomoc suni? Z góry dziekuje za odpowiedz. Karolina i Mili
Bardzo liczę na wskazówki Pana Doktora.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

05 kwietnia 2017, 08:24

o każdych nowych lekach , które należałoby podać psów decyduje lekarz kardiolog prowadzący psa. Niemniej jeśli jest ciepło lub zwierze jest po wysiłku zwierzę powinno ziajać, co stanowi jego naturalny mechanizm termoregulacji. W przypadku jak piszesz zwłóknienia płuc należy regularnie kontrolować stan tych płuc. Nie zaszkodzi cyklicznie co pewien czas np. raz na kwartał czy raz na pół roku wykonać zdjęcia kontrolne stanu płuc.
caressi

05 kwietnia 2017, 22:38

Dziękuję serdecznie Panie Doktorze. Niewiele niestety dowiedzialam sie id weterynarza co to jest zwłóknienie płuc,jak to można leczyć itp ponieważ lekarz stwierdził ze takich zmian w płucach nic już nie cofnie...
Póki co na próbę przepisał suni lek Theovent 2 x dziennie i mam ja obserwować jak będzie sie czuła.
Chcialabym jeszcze zapytać jakie są rokowania psa z takim stanem płuc? Czy to sie jakkolwiek leczy? Jakie Doktor podałby ewentualnie leki aby poprawić suni komfort oddychania? Oczywiście jestem w stalym kontakcie z weterynarzem,zdjęcie rtg było robione rok temu ale w najbliższym czasie poproszę lekarza o wykonanie kolejnego zdjęcia dla kontroli.
Dziękujemy, Karolina z Mili
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 kwietnia 2017, 12:06

zdecydowanie wykonaj zdjęcie kontrolne po takim okresie. Rzeczywiście zwłóknienie płuc to nieodwracalna zmiana w obrębie tkanki płucnej. ze względu na przyczynę i stopień zaawansowania rokowania są różne. Mamy 3 psy takie pod opieką , które kojarzę i jeden ma bardzo daleko posunięte zmiany i jest kaleką oddechowym rokowanie jest złe. Dwa pozostałe mają niewielkie zmiany w porównaniu do poprzedniego przypadku i przy odpowiednim postępowaniu bedą sobie jeszcze żyły. Postępowanie jest różne w zależności od objawów , steryd, codeina, antybiotyki, tlenoterapia, leki poszerzające oskrzela o, odwadniające , ale to wszystko zależy od stanu w tym momencie i wykonanych badań dodatkowych w danym momencie. Wszystkie psy muszą regularnie przychodzić na kontrolę.
ODPOWIEDZ
  • Informacje