Zwyrodnienie stawow

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MMarta

19 maja 2006, 17:24

Moj pies (duzy mieszaniec, 12 lat) bardzo cierpi z powodu zwyrodnienia stawow. Od 4 lat dostaje artroflex i to mu pomagalo. Niestety po przebytej babeszji rok temu choroba powrocila z bardzo silnymi objawami. Obecnie pies dostaje artroflex i meloksam, ale tylko troche lagodzi bol. Co jeszcze moge dla niego zrobic? Czy podajac artroflex i meloksam moge dawac mu tez Zeel T lub Trannells? Moze naswietlanie laserem? Prosze o pomoc!
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 maja 2006, 22:39

musisz zwrócić się z tym do lekarza nie mogę leczyć twojego psa przez internet niech lekarz zadecyduje o kombinacjach leków w zależności od stanu psa a widzę, że się na tym zna bo całkiem dobre środki wymieniasz.
Gość

22 maja 2006, 10:59

To nie jest jeden lekarz, niestety. Blakam sie od lekarza do lekarza, jeden zapisze witaminki, inny pokiwa glowa, trzeci poda steryd (nieskuteczny zreszta). Jak sie trafi ktos, kto poleci cos co dziala, to kontynuujemy terapie. Tylko, ze tak jak mowie, wszystko dziala do czasu.

A moze ktos z Was ma namiary na weterynarza-homeopate, albo jakies doswiadczenia ze stosowaniem rimadylu? Co do rimadylu slyszalam od weterynarzy rozne opinie.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 maja 2006, 12:42

przecież dajesz pochodna Rimadylu to wiesz jak działa chodzi meloksam
potrzebny jest do tego jeden lekarz , który poprawadzi psa przez starość bez - BÓLU.
MMarta

22 maja 2006, 15:19

To w ogole moze byc BEZ BOLU? Ja juz stracilam nadzieje. Wiekszosc lekarzy mowi, ze jest dobrze, ze moj pies w ogole chodzi, wiec niech dalej bierze ten artroflex i meloksam, co z tego ze strasznie cierpi...! Albo wprost przeciwnie - pakuja mu sterydy, ktore w ogole nie dzialaja (jednorazowy numer, do tej pani wiecej nie poszlismy).

Ja wiem, ze przez internet sie psa nie wyleczy, ale chociaz mozna sie dowiedziec, jakie sa rozne mozliwosci i jakie ryzyko. Dlatego prosze o rade...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 maja 2006, 23:44

zrób badania dodatkowe temu psu co się dzieje w jego stawach i będzie można dobrać środki do choroby na razie leczysz starczą chorobe czy jak tam to zwiesz ale trzeba zawsze poznać wroga z jakim walczysz.
MMarta

23 maja 2006, 11:27

W sumie to dobry pomysl, nie pomyslalam o tym. A jakie to sa dokladnie badania?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 maja 2006, 11:37

oczywiście radiologiczne i badania fizykalne
MMarta

23 maja 2006, 16:01

Dziekuje :) Czyli tzw. rentgen. A co to sa badania fizykalne?
Gość

23 maja 2006, 22:54

Piesek moich znajomych był leczony na zwyrodnienia stawów skutecznie laseroterapią. Jest to dużo lepsze niz wieloletnie stosowanie szkodliwych leków chemicznych np rimadyl. W USA w ulotce tego leku jako możliwy objaw uboczny podawany jest zgon zwierzaka.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

23 maja 2006, 23:01

tak lasery też ale zależy na co na szczęście ten lek obecny jest jest od dobrych kilku lat w Polsce i nie słyszałem o zgonach. USA i tamten rynek to inna inszość tam prawnicy czyhają na potknięcia się kogokolwiek więc może bezpieczniej umieszczać takie napisy. Ja i moi koledzy nie zauważyliśmy takiego działania ale nie stosujemy tego leku długo tzn. kilka tygodni podawania czy więcej. Może tu jest sedno tego wpisu.
MMarta

24 maja 2006, 10:17

Mi kiedys lasery bardzo pomogly na przewlekly stan zapalny zęba, ale to oczywiscie co innego :)
W piatek ide zrobic psu rentgen kregoslupa, zobaczymy co sie tam dzieje. Mam nadzieje, ze lasery mozna stosowac na kregoslup?

A co to sa badania fizykalne?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 maja 2006, 10:19

badanie ortopedyczne przez lekarza
MMarta

24 maja 2006, 13:22

Takie badania (fizykalne) moj pies juz mial (czyli zademonstrowanie jak sie porusza i obmacanie stawow). Lekarz ortopeda stwierdzil mikrourazy stawow, ktore mialy powolutku z czasem same przejsc (nawet nie zalecil Rtg, powiedzial ze nie ma to sensu). Ale jakos niestety te "mikrourazy" nie przeszly, jest coraz gorzej.
Awatar użytkownika
patrilla

24 maja 2006, 22:11

moja sucz dostawała lek reumaphyt (lub reumaherb) i traumeel S pomagają ale nie na długo ...
ostatnio jest po dożylnych iniekcjach z Bonharenu czyli 1% kwasu hialurinowy spora poprawa w ruchomości stawów ...
miejscowo dobrze działa "maśc końska" lub naproksen - łapiemy sie juz wszystkiego ....
sterydy broń boze !!
ODPOWIEDZ
  • Informacje