Zyrtec (Cetyryzyna)
-
a to zyrtec jeszcze się stosuje?! jest tyle leków nowej generacji, z dużo mniejszą ilością skutków ubocznych.
Czasami stosuje sie to co działa, a nie to co najnowsze. Np. mój kolega zaczynał od światowych standardów leczenia choroby nowotworowej a skończył na starej, polskiej, obciążającej chemii - i na to dopiero "poszedł" , a lekarze dni liczyli...
-
ale to nie o to chodzi, od zyrtecu odchodzi się dlatego, że ma bardzo dużo skutków ubocznych, których pozbawione są nowsze leki. tak jest przynajmniej u ludzi.
Ja nie stosuje cetyryzyny głownie ze względu na zwalajacą z nóg senność, w tej "przebijał" tylko ketotifen (zasypiałam na stojąco w każdym miejscu) ale wiem,że dzieciaki znajomych przyjmują od lat. Mój mały miał przepisywany okresowo i to całkiem niedawno , ale na niego niestety nasennie nie działał wręcz przeciwnie;-) A co do psa, vet powiedział, że mogę podawać przy zaostrzeniu świądu (czekam na szczepionkę odczulajacą) i jedynie cetyryzyna może (ale nie musi) zadziałać bo to co ja sama przyjmuję- wcale.
różnie na psy działa , ale na niektóre też działa nasennie. Ja osobiście b.rzadko stosuję , ale pamiętam owczarka niemieckiego , który jak wziął to pół życia z niego odeszło. Był taki osowiały. Działała na niego dobrze , ale trzeba było zmienić , bo tylko chciał spać.
-
Cześć!
Leki nie powinny być podawane samodzielnie zwierzętom. W takich sytuacjach musisz konsultować się z weterynarzem. Wpłynie to na zdrowie i dobre samopoczucie Twojego podopiecznego.
Pamiętaj jednak, że każda konsultacja może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu!
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
Leki nie powinny być podawane samodzielnie zwierzętom. W takich sytuacjach musisz konsultować się z weterynarzem. Wpłynie to na zdrowie i dobre samopoczucie Twojego podopiecznego.
Pamiętaj jednak, że każda konsultacja może wiązać się ze stresem u zwierzaka. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zredukować ten stres koniecznie poznaj techniki. Znajdziesz je u nas na blogu!
https://www.krakvet.pl/artykuly/pupil-u ... w-i-kotow/
KrakVet.pl
-
- Informacje
-