dokocenie :-)

Dyskusje związane z hodowlą kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Minuail

03 sierpnia 2007, 11:03

I stało się :D !
Za dwa tygodnie odbieram z hodowli drugiego kotka :D - ślicznego kocurka rosyjskiego :D . I dlatego mam pytanie co zrobić, aby pierwsze spotkanie pomiędzy nowym domownikiem a siedmio - miesięczną koteczką ACL przebiegło pomyślnie. Czy sa jakieś sposoby na ten "pierwszy raz"?
Troszeczkę się obawiam bo mój nowy - przyszły kotuś to ponoć straszny gapcio a moja koteczka to :twisted: .
Co prawda dla domowników jest delikatna i nie gryzie i drapie, ale marny los pluszaków moich dzieci. Porywa i te największe i kotłuje sie z nimi gryząc i warcząc i drapiąc. Co będzie jeśli tak samo potraktuje kocurka?

Proszę poradźcie mi jak postępować, aby kotki się zaprzyjaźniły!
Pozdrawiam
Patrycja94
Kontakt:

03 sierpnia 2007, 12:48

To kwestia czasu nie ma tak jak u ludzie że jak się pokarzesz pierwszy raz to potem cię po tym ocenia. Najpierw mogą na siebie syczeć i warczeć (trzeba uważać żeby nie zrobiły sobie krzywdy), na następny dzień już powienny się bawić ub po porostu olewać. Z dnia na dzień będzie lepiej. Tak było z moimi wszystkimi kotkami. A czy one są małe jeden i drugi? Bo jeżeli tak to nie będzie problemu, będą się ze sobą bawić po jakimś czasie.
Zawsze pamiętaj wsystko to kwestia czasu!
Powodzenia i napisz jak się zaprzyjaźniły. :)
Bubunia

03 sierpnia 2007, 16:49

Minuail, może wyjdę na kompletną ignorantkę, ale ciekawość silniejsza :lol: - za nic nie umiem rozszyfrować skrótu rasy: ACL.Możesz podać pełną nazwę?
Jeśli chodzi o Twój problem to polecam książkę kociego psychologa Vicky Halls "Kocie Tajemnice".Dla mnie to przyjemna lektura i kopalnia wiedzy (autorka omawia konkretne sytuacje).Jest tu równiez rozdział dotyczący zapoznawania rezydenta z nowym domownikiem.
ATA

03 sierpnia 2007, 17:36

Amerykański Curl Długowłosy ? :wink: Minuail, ależ Borysek będzie Ci zazdrościć (tak życzliwie oczywiście) - on tak bardzo marzy o "Rusku". Pokaż go nam jak tylko dołączy do Waszej rodzinki. Na pewno jest przepiękny chociaż..... krótkowłosy 8)
Minuail

04 sierpnia 2007, 16:36

Jak zwykle ATO bezbłędnie :D . Jak Ty to robisz? :D
Dokładnie - moja Melania to American Curl Longhair :D

Ja też marzyłam zawsze o Rusku, ale jak poszłam do hodowli i zobaczyłam moją Melę (były tam i RUS i ACL - ale o tym już pisałam :D ) to wyszłam z nią :lol:

Co do Boryska (jeżeli się jednak zdecyduje), to szczerze polecam mu hodowlę, z której biorę małego. Ruski mają delikatne charaktery i dlatego długo szukałam ( i znalazłam dość daleko od Krakowa) takiej hodowli w której koty to naprawdę pasja i hobby całej rodziny i poświęcają im masę czasu, więc koty sa naprawdę zsocjalizowane :D

Bubuniu, ja już trochę ( a nawet dużo) poczytałam na ten temat :D , ale to teoria to teoria, a co praktyka naszych wspaniałych forumowiczów to co innego :lol: . Ale skorzystam z Twojej rady i przeczytam i tę książkę :D

Mam nadzieję że moja diablica :twisted: zaakceptuje Nikiego 8)
Mówię o niej diablica nie tylko ze względu na charakterek :twisted:, ale i na wygląd. Kto widział czarnego ACL wie o czym mówię: :twisted: czarne futro, żółte ślepia i złamane uszy które często wyglądają jak rogi :D

Pozdrawiam i dziękuję za rady :D
Bubunia

04 sierpnia 2007, 17:31

Po podpowiedzi ATY znalazłam to cudo, ale nie byłam pewna bo to chyba w Polsce dość rzadka rasa?Rzeczywiście te uszy nadają kotu bardzo zdecydowany wygląd, a czarny musi być naprawdę piękny :D .Bardzo chciałabym zobaczyć jej zdjęcia.
Kilka tygodni temu ten sam problem miał chyba Marcin 2000,ale o ile pamiętam nie został zasypany odpowiedziami :cry: Chociaż mam 3 futerka (w tym dwa czarne :D - mamę i syna) to nie brałam udziału w ich wstępnych kontaktach z adoptowanym trzecim kotem, a właściwie to chyba ja zostałam przygarnięta :shock:
Minuail

04 sierpnia 2007, 17:52

Masz całkowitą rację Bubuniu :D to niezbyt znana rasa w Polsce.
Z tego co wiem to hodowle są dwie trzy z czego jedna miała tylko jednen miot i na razie mimo paru lat nic wiecej, a druga ta w której kupiłam moją Melę też ogranicza działaność hodowlaną. Nawet strona tej hodowli jest ostatnio nedostępna - a szkoda bo bardzo fajna stronka i piękne zdjęcia kotów i dużo wiadomości o tej rasie :D .
Żałuję że ta rasa nie cieszy sie u nas popularnością , bo ACL to koty o bardzo łagodnym charakterze i nietypowym wyglądzie :D
ATA

05 sierpnia 2007, 01:01

Minuail pisze:Mam nadzieję że moja diablica :twisted: zaakceptuje Nikiego 8) Mówię o niej diablica nie tylko ze względu na charakterek :twisted:, ale i na wygląd. Kto widział czarnego ACL wie o czym mówię: :twisted: czarne futro, żółte ślepia i złamane uszy które często wyglądają jak rogi :D
Znalazłam w albumie zdjęcie czarnego ACL - rzeczywiście coś niesamowitego :shock: Na dodatek jeszcze syczy na fotografa i efekt jest piorunujący. Wymarzony kot dla mnie, zawsze fascynowało mnie wszystko co szatańskie i magiczne :wink: Nie wiem tylko, czy Fiodor będzie podzielał tą moją fascynację 8)
Edit: Pokazałam tego diabełka mamie - chyba jednak nie jest to jej wymarzony kot :twisted:
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 sierpnia 2007, 01:12

ACL są to na prawdę piękne i łagodne koty. Mamy ich kilkanaście pod opieką. W Krakowie jest hodowla tej rasy zresztą bardzo, bardzo porządnie prowadzona.
Minuail

06 sierpnia 2007, 08:30

Wiem, wiem Panie Doktorze, że w Krakowie i że porządnie prowadzona, o mam właśnie z niej moje diablątko :D . Strona www nie działała przez jakiś czas, ale widzę, ze to już się od wczoraj zmieniło, więc polecam odwiedzenie jej, bo warto :D
Druga też jest w Krakowie, strona też bardzo ciekawa , ale coś nie ma maluchów, a trzecia nad morzem :D
Minuail

06 sierpnia 2007, 11:12

Wiem ATO o jakie zdjęcie Ci chodzi :lol:
Jeżeli chodzi o Twoje zamiłowanie do wszystkiego co "sztańskie" to na wyglądzie się kończy :D , chyba że mój kot dorwie pluszka :D, albo wkurza go moje dzieci wtedy jak ten na zdjęciu syczy wścikle :D , ale wcale jej sie nie dziwię bo i sama na nich (dzieci) syczę :twisted: czasami.
Merkator

06 sierpnia 2007, 12:23

Też znam to zdjecie - tez je mam w albumie :D Wyglada groźnie i cieszę sie ze tylko z wygladu kocie jest niebezpieczne :D
Awatar użytkownika
Borysek

14 sierpnia 2007, 12:53

ATA pisze: ...Minuail, ależ Borysek będzie Ci zazdrościć (tak życzliwie oczywiście) - on tak bardzo marzy o "Rusku"...
:D no pewnie, że zazdroszczę :wink: (ale tak jak napisała Ata - tylko i wyłącznie życzliwie :wink: ). Echhh taki "Rusek" to naprawdę moje marzenie...Na razie jednak skupiam się na mojej najcudowniejszej "dachóweczce" Polutce :lol:
Mimo wszystko drugie futro cały czas chodzi mi po głowie... 8)
Awatar użytkownika
Amika

14 sierpnia 2007, 13:42

Borysek pisze: Mimo wszystko drugie futro cały czas chodzi mi po głowie... 8)
Borysku, a nie lepiej gdyby już chodziło po podłodze :wink:
Awatar użytkownika
Borysek

14 sierpnia 2007, 14:42

Amika pisze:
Borysek pisze: Mimo wszystko drugie futro cały czas chodzi mi po głowie... 8)
Borysku, a nie lepiej gdyby już chodziło po podłodze :wink:
Amiko, no pewnie, że byłoby lepiej :wink: Jednak odkąd mieszkam bez rodziców - póki co wynajmuję mieszkanie i drugi kot nie wchodzi w grę.
Jak już będzie własne lokum :wink: to pierwsze w co się zaopatrzę, to... drugie futro :wink: :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje