Kilka lat temu zakupiliśmy 2 kocury i kotkę,wszystkie to brytyjczyki, dokupiliśmy kotkę,z którą jednak coś się dzieje.Nasza jedna kotka miała już kocięta raz,mamy duży dom i po prostu koty rozdzielamy jak nie chcemy u nich potomstwa,niedawno dokupiliśmy kotkę rasową tej samej rasy w wieku 5 miesięcy oczywiście rasową z dobrej wg hodowli (hodowca mający pojęcie o rozmnażaniu zwierząt...) jednak kotka wczoraj skończyła 14 miesięcy i jeszcze rujki nie miała,narazie trzymamy ją z naszą kotką z dala od kocurów.
Jednak martwi mnie brak jej dojrzałości płciowej...wielkość,wagę,wygląd ma taki jak powinna,jest pięknym kotem,zapewne odniesie jakiś sukces na wystawie.Nie zamierzam jej kryć w najbliższym roku czy 2 ale jednak martwi mnie dlaczego... ?
Nasz 2 kotka miała rujkę mając 8,5 miesiąca
Proszę o jakąś poradę osoby doświadczonej
hodowla
koty były zakupowane jako:
1. nakolankowce bez prawa do rozmnażania
2. hodowlane
z wypowiedzi wnioskuję, że opcja 1 bo jak ktoś zakłąda hodowlę to ma chociać pojęcie o tym za co się bierze
kotka może mieć pierwszą rujkę w wieku 5 m-cy jak i w wieku 2 lat
może też być cicha rujka
2. hodowlane
z wypowiedzi wnioskuję, że opcja 1 bo jak ktoś zakłąda hodowlę to ma chociać pojęcie o tym za co się bierze
może też być cicha rujka
koty zakupiliśmy do hodowli,wszystkie mają rodowody
sunshain jeśli nie wiem dlaczego 14 miesięczna kotka nie miała jeszcze rujki to znaczy że nie mam pojecia o hodowli hehe przepraszam ale śmieszy mnie to stwierdzenie
Do Dardamell -a Ty myślisz że jeśli ktoś ma hodowlę to rozmnaża jak tylko się da,przy każdej rujce kotek ?
nie sterylizuje i nie kastruje bo szkoda mi tylu wystaw,tego ile za koty zapłaciłam i całej reszty
jednak nie wiem co to ma wszystko do "problemu"
jeszcze z czymś takim się nie spotkałam,więc zapytałam
sunshain jeśli nie wiem dlaczego 14 miesięczna kotka nie miała jeszcze rujki to znaczy że nie mam pojecia o hodowli hehe przepraszam ale śmieszy mnie to stwierdzenie
Do Dardamell -a Ty myślisz że jeśli ktoś ma hodowlę to rozmnaża jak tylko się da,przy każdej rujce kotek ?
nie sterylizuje i nie kastruje bo szkoda mi tylu wystaw,tego ile za koty zapłaciłam i całej reszty
jednak nie wiem co to ma wszystko do "problemu"
jeszcze z czymś takim się nie spotkałam,więc zapytałam
aż 2 lata...oj długo żyje ale tego jeszcze nie słyszałamsunshain pisze:koty były zakupowane jako:
2. hodowlane
może też być cicha rujka
a cicha rujka raczej nie,raczej nie... kocury za bardzo szaleją przy rujce naszej drugiej kotki i są oddzielone,ale jest zupełna cisza gdy jej nie ma,a kocur przecież wie najlepiej kiedy kotka ją ma...
mają możliwość kontaktu,ostatnio były rozdzielone bo starsza miała,a teraz to cały czas,bo nie chcę ew kociąt u młodej kotki,za wcześnie na to wszystko
aa i jeszcze jedno,żywione są wszystkie Taste of the wild,stresu nie przeżywają,raczej są szczęśliwymi kotami
no widzisz
bo napisałam to co jest istotne,nie widziałam konieczności pisania,że są kotami wystawowymi i z rodowodami...a brak ruji w takim wieku nie będzie miało nic wspólnego z wystawami i z tym czy są rasowe przecież
wiem,że tych pseudo jest pełno...
jeszcze jedno,może istotne,jak są razem na wybiegu to kocury trochę tłuką tą która nie dojrzała,w szczególności nasz 4 latek
bo napisałam to co jest istotne,nie widziałam konieczności pisania,że są kotami wystawowymi i z rodowodami...a brak ruji w takim wieku nie będzie miało nic wspólnego z wystawami i z tym czy są rasowe przecież
wiem,że tych pseudo jest pełno...
jeszcze jedno,może istotne,jak są razem na wybiegu to kocury trochę tłuką tą która nie dojrzała,w szczególności nasz 4 latek
tak samo jak kocury 2 czy starsze nie mają ochoty na krycie ... tez nie słyszałaśrodzynka80 pisze:aż 2 lata...oj długo żyje ale tego jeszcze nie słyszałamsunshain pisze:koty były zakupowane jako:
2. hodowlane
może też być cicha rujka
a cicha rujka raczej nie,raczej nie... kocury za bardzo szaleją przy rujce naszej drugiej kotki i są oddzielone,ale jest zupełna cisza gdy jej nie ma,a kocur przecież wie najlepiej kiedy kotka ją ma...
mają możliwość kontaktu,ostatnio były rozdzielone bo starsza miała,a teraz to cały czas,bo nie chcę ew kociąt u młodej kotki,za wcześnie na to wszystko
no to jak całkowity brak rujki,bo o cichej rujce słyszałam że mogą wystąpić gdy jakaś kotka jest nisko w pozycji stada,stres itd.
Więc myślisz że nie mam się czym martwić ?
Więc myślisz że nie mam się czym martwić ?
słyszałam,ale u nas z tym problemu nie było,ale wątpie że ani jednego nie ruszyło gydby miała "cichą ruję"sunshain pisze:tak samo jak kocury 2 czy starsze nie mają ochoty na krycie ... tez nie słyszałaśrodzynka80 pisze:aż 2 lata...oj długo żyje ale tego jeszcze nie słyszałamsunshain pisze:koty były zakupowane jako:
2. hodowlane
może też być cicha rujka
wydaje mi się, że są fora hodowlane
z całym szacunkiem dla tego ale tu raczej rozstrząsa sie problemy co lepsze whiskach czy perfect fit itd
To forum raczej ma za zadanie wytłumaczyć po co i dlaczego kastracja lub leczymy a nie usypiamy bo coś jest kotkowi; z zasugerowaniem ewentualnej zmiany leczenia lub zwrócenie uwagi na inny aspekt choroby/problemu.
z całym szacunkiem dla tego ale tu raczej rozstrząsa sie problemy co lepsze whiskach czy perfect fit itd
To forum raczej ma za zadanie wytłumaczyć po co i dlaczego kastracja lub leczymy a nie usypiamy bo coś jest kotkowi; z zasugerowaniem ewentualnej zmiany leczenia lub zwrócenie uwagi na inny aspekt choroby/problemu.
No trochę traktujesz nas tu protekcjonalnie. Nie jest to forum hodowlane, ani specjalistyczne, ale różne osoby tu przychodzą, o różne bardzo rzeczy pytają i nie tylko zajmujemy się tu wymienianiem śmieciowych marek jedzenia dla zwierząt.sunshain pisze:wydaje mi się, że są fora hodowlane
-
rodzynka80 pisze:Kilka lat temu zakupiliśmy 2 kocury i kotkę,wszystkie to brytyjczyki, dokupiliśmy kotkę,z którą jednak coś się dzieje.Nasza jedna kotka miała już kocięta raz,mamy duży dom i po prostu koty rozdzielamy jak nie chcemy u nich potomstwa,niedawno dokupiliśmy kotkę rasową tej samej rasy w wieku 5 miesięcy oczywiście rasową z dobrej wg hodowli (hodowca mający pojęcie o rozmnażaniu zwierząt...) jednak kotka wczoraj skończyła 14 miesięcy i jeszcze rujki nie miała,narazie trzymamy ją z naszą kotką z dala od kocurów.
Jednak martwi mnie brak jej dojrzałości płciowej...wielkość,wagę,wygląd ma taki jak powinna,jest pięknym kotem,zapewne odniesie jakiś sukces na wystawie.Nie zamierzam jej kryć w najbliższym roku czy 2 ale jednak martwi mnie dlaczego... ?
Nasz 2 kotka miała rujkę mając 8,5 miesiąca
Proszę o jakąś poradę osoby doświadczonej
moja też jeszcze rujki nie miała,a jest w podobnym wieku
mam egzotyka
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2012, 13:35 przez biedronka87, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sunshain pisze:wydaje mi się, że są fora hodowlane
przesadzasz trochę i wszystkich traktujesz jedną miarą,jakbym ja zapytała o taki problem też bym nie pisała czy do hodowli czy na kolana,bo po co....za dużo wnioskujesz...i na pewno bym nie szukała specjalistycznego forum tylko bym napisała na pierwszym jakie by mi się wyświetliło,akurat to mi się wyświetliło i tu przesiaduję
a o tym,ze kotka moze mieć ruje tak późno też nie słyszałam,prędzej bym pomyślała że MCO mogą mieć tak późno,albo plaskate
dobbinka dokładnie tak jak piszesz !
-
- Informacje
-