nie chce jeść

Dyskusje związane z hodowlą kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

01 sierpnia 2007, 22:08

Mam kotkę 8 miesięcy MCO . nie chce jeść żadnego mięsa ani drobiowego ani wołowego ani surowego ani gotowanego , puszek też żadnych nie tknie ryba be !! . :x Jak dotąd je tylko suche RC, HILL'S, SANABEL, MASTERY, BIOMIL. Chuda nie jest bo waży 4,5 kg . Jak nauczyć kota jeść mokre papu. Dawałam jej np ziarenko jej ulubionej karmyRC umoczone troszeczke w puszce i już było be!! puszki wypróbowałam, chyba wszystkie dostępne na rymku wszystko londowało w koszu. Jak była malutka to jadła i mięso i puchy ale w małych ilościach. Może ktoś mi doradzi co robić bo nie wiem czy to dobrze jak kot je tylko suche z tego co czytałam na forum to nie za bardzo!! Czy powinnam się martwić??? :oops:

Bardzo proszę o pomoc :( :(
Gość

01 sierpnia 2007, 22:12

Przepraszam nie tu zamieściłam pytanie :oops: ale mimo to dzięki za wszelką pomoc :lol:
Patrycja94
Kontakt:

01 sierpnia 2007, 22:46

Wiesz co to jak na 8 miesięcy to gruba kluseczka.... Moja kotka po sterlizacji, ok. 4 lata, ma jedzenia pod dostatkiem je wszystko suche, z puszki i czasem mięso lub przekąsi jakąś myszkę na zewnątrz :) i waży 3 kg (tak naprawdę 2,9). Więc na Twoim miejscu bym się nie martwiła..:)
ATA

01 sierpnia 2007, 22:51

Ja bym się specjalnie nie martwiła. Znacznie gorzej jest z kocurkami, które jeśli pojawiają sie u nich kamienie moczowe mają znacznie więcej problemów niż kotki, ze względu na różnice w budowie cewki moczowej. Jeśli kicia sporo przy tym suchym pije to naprawdę wszystko jest ok. Ja też próbowałam nauczyć mojego kota jedzenia mokrego - niestety bez rezulatu. Niektóre koty chyba tak mają i już :wink:
PS. Według mnie 4,5 kg na kotkę MCO to nie jest katastrofalnie dużo (mama mojego Fiodora w połowie MCO waży 5,5 kg), ale mało też nie. Trzeba pamiętać, że te koty mają skłonności do objadania się, więc chyba konieczne będzie wydzielanie jej jedzonka 8) . Zwłaszcza, że ona będzie rosła jeszcze gdzieś do dwóch lat :wink:
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2007, 23:05 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

01 sierpnia 2007, 23:04

Gruba nie jest bo to MCO ale zapowieda się na duż ą kotkę. Mała ma dopiero 8 miesięcy wię czy wydzielanie jej jedzenia to dobry pomysł??? :roll: Może jak skończy rok to zacznę kontrolować ile zjada bo teraz to jeszcze malutka rośnie . To tak jakbym dorastającemu nastolatkowi(dziecko) zamnęła lodówkę. :lol:
ATA

01 sierpnia 2007, 23:12

Musisz obserwować małą i jeśli zauważysz, że jej się brzuszek niepokojąco zaokrągla, a MCO w tym wieku są raczej jamnikopodobne - takie długie i chude :lol:, to sama zaczniesz jej odważać karmę stosownie do jej wieku i wagi. A jeśli ma dużo ruchu to żywienie "do woli" można stosować jeszcze długo. Tutaj reguły nie ma 8)
Gość

01 sierpnia 2007, 23:17

No nie mogę powiedzieć , że jest długa i chuda , ja bym to określiła , że jest (nabita) :lol:
Iza-Erin
Kontakt:

02 sierpnia 2007, 07:46

Moja Pysia też jest dużą koteczką, waży 4 kg. Ale więcej ruchu rozwiązuje problem utrzymania smukłej linii :)
Daniel_M.

05 sierpnia 2007, 00:12

Anonymous pisze:Mam kotkę 8 miesięcy MCO . nie chce jeść żadnego mięsa ani drobiowego ani wołowego ani surowego ani gotowanego , puszek też żadnych nie tknie ryba be !! . :x Jak dotąd je tylko suche RC, HILL'S, SANABEL, MASTERY, BIOMIL. Chuda nie jest bo waży 4,5 kg . Jak nauczyć kota jeść mokre papu. Dawałam jej np ziarenko jej ulubionej karmyRC umoczone troszeczke w puszce i już było be!! puszki wypróbowałam, chyba wszystkie dostępne na rymku wszystko londowało w koszu. Jak była malutka to jadła i mięso i puchy ale w małych ilościach. Może ktoś mi doradzi co robić bo nie wiem czy to dobrze jak kot je tylko suche z tego co czytałam na forum to nie za bardzo!! Czy powinnam się martwić??? :oops:

Bardzo proszę o pomoc :( :(
Ja mam podobny problem i przyznam sie że kotka nawet w ciąży czy w czasie laktacji nie bardzo za mięsem, jest jeszcze druga, która w ogóle mięsa niet...ale...karma mokra firmy BOZITA zdziałała cuda i pochłaniają ją obie bardzo chętnie...czasem po prostu taki urok kociaka, nauczyć go jeść coś czego nielubi to jak wygrać w totka...
Iza-Erin
Kontakt:

05 sierpnia 2007, 13:05

Jak widać co kot to obyczaj :) Pysia chyba by mi demolkę w mieszkaniu zrobiła gdybym przestała jej dawać mięso ;)
Awatar użytkownika
shunay
Kontakt:

23 października 2007, 11:13

nie podawaj kociakowi surowego miesa! najlepiej spażyć miesko czy rybke aby pozbyc sie wszelkich bakterii! Moje kociaki np przepadaja sa spaoznym filetem z mintaja ( mintaj ma malo osci) oraz za tunczykiem w sosie własnym sproboj podac takie swieze jedzonko moze akurat podpasuje twojemu kociakowi. Źle jest karmic kociaka tylko sucha karma gdyz gromadzi sie jej duzo w jelicie i nawet jak pomacasz kociaka to poczujesz ze ma takie "granulki w brzuszku". Moze poprostusprobuj ja przeglodzic aby sie nauczyla :roll: ze zmiana nawyku zywienia nie czekaj az dorosnie bo to wlasnie za mlodu nabiera sie nawyk jedzenia;p pozniej w ogole nie tknie ci nic innego bo ja tak za mlodu nauczysz;p
Iza-Erin
Kontakt:

23 października 2007, 11:20

A ja na Twoim miejscu nie dawałabym kotu tak dużo ryby, bo to też jest szkodliwe.
Awatar użytkownika
shunay
Kontakt:

28 października 2007, 11:09

bez obawy moje koty nie dostaja codziennie ryby;p a sa okazem zdrowia wiec nie masz co sie martwic;p
ODPOWIEDZ
  • Informacje