Wwterynarz hodowli

Dyskusje związane z hodowlą kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
sylwiah2

18 lutego 2006, 10:28

Witam!
Co to oznacza,iz wteterynarz zostake lekarzem hodowli?
Czy mozna liczyc wtedy na jakies znizki np,w przypadku szczepien miotu?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 lutego 2006, 23:27

nie oznacza dokładnie nic poza tym iż mu poprostu zaufałaś i on będzie leczył twoje zwierzęta. Co do cen to weterynaria ma ceny uwolnione czyli właściciel lecznicy sam ustala cennik usług. Miej na uwadze, że lekarz, który pracuje w dużej lecznicy oferujący pełną gamę usług pracującej np. cała dobe itp będzie miał ceny wyższe bo jego koszty są dużo wyższe, ale masz full serwis na miejscu i dyspozycyjnego lekarza w święta i inne dni wolne. To tak jak z naszymi rodzinnymi lekarzami, czasem zwłaszcza przy mniejszych dzieciach lepiej zapłacić więcej lekarziowi, ale mieć go zawsze dostępnego bo nie wiadomo kiedy coś się może dziać. Nie można wymagać od lekarza z gabinetu , który do zabiegu używa nici i kilku narzędzi aby miał cene tego samego zabiegu co lekarz z lecznicy czy kliniki, gdzie twoje zwierze jest znieczulane wziewnie podłączone pod pulsoksymetr, kardiomonitor, kapnograf narzędzia są autoklawowane , sprzęt cały jest jednorazowy tzn. bielizna chirurgiczna aby miał taką samą cene. To tak jak z autem możesz jechać do mechanika z młotkiem i kluczem, ale możesz jechać do mechanika też z mlotkiem i kluczem ale on będzie miał aparature diagnostyczną u niego ustawisz światła, zmienisz koła , może i umyjesz samochód. To ty wybierasz.
Awatar użytkownika
sylwiah2

20 lutego 2006, 08:06

Dziekuję!
Tak to racja,zdrowie zwierząt jest najważniejsze...
Juz wybrałam :!: :D
MariaD

19 maja 2006, 17:33

Uważam, że warto miec swojego lekarza "domowego" w hodowli. Takiego co zna koty od kociaka, wie jakie problemy mogą wystąpic, jaka szczepionka jest najlepsza, po jakich lekach kot ma problemy żoładkowe itp. No i przyjdzie do domu zaszczepić maluchy. Nie wyobrażam sobie wożenia 8 tygodniowych kociąt na szczepienie do żadnej klinki, nawet najlepszej.
A ideałem jest tez miec stałego "położnika". :)
Awatar użytkownika
Majorka

21 maja 2006, 00:39

Lekarz domowy to skarb! :)
Wszystkie moje koty (7) są leczone w tej samej lecznicy, chociaż w sytuacjach nagłych nie zawsze przez tego samego lekarza, gdyż lekarze zmieniają się na dyżurach - ale wszystko jest zapisywane w książeczkach i w komputerze. "Moi" weci pracują przez 12 godzin na najwyższych obrotach i przyznam, że mam wyrzuty sumienia, aby ich jeszcze obarczać prośbą o przyjście do domu. Z drugiej strony - kiedy ostatnio zachorowały mi 4 koty - codzienne wizyty w klinice przez dwa tygodnie były dość uciążliwe.
Na czym właściwie polega rola lekarza domowego? Czy jest to funkcja czysto umowna, czy rodzaj usługi za który oczywiście należy się dodatkowa opłata, ale wzięta nie z sufitu tylko np. z cennika?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 maja 2006, 23:09

Na czym właściwie polega rola lekarza domowego? Czy jest to funkcja czysto umowna

Tylko czysto umowna.
reni

22 maja 2006, 19:19

Ja też mam to szczęście mieć lekarza weterynarza "domowego" i tylko na poważne zabiegi muszę jechać do jego lecznicy i uważam to za wspaniale udogodnienie dla mnie i moich kotów. :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje