Wiatam!
Przygarnąłem młodą suczkę ze schroniska. Ma 5 miesięcy. Czy mozna psa wysterylizować przed pierwszą cieczką? Jeśli nie to czy można wysterylizować po cieczce? Słyszałem że suka powinna się przynajmniej 1 raz oszczenić ale nie chciałbym dopuścić do tgo bo nie będę miał co zrobić z młodymi. Pozdrawiam
Kiedy sterylizacja?
Nie ma żadnych wskazań by suka miała choć raz szczenięta, zysk zdrowotny z tego zerowy, ba każda ciąża i poród wiążą sie z ryzykiem, a tylko więcej nieszcześć na świecie się pojawia.
Podsyłam wątek o sterylizowaniu suczki przed pierwsszą cieczką- niestety nie jest w temacie gdyż mam pieska:
( NALEŻY TO WYKONAĆ NA PRIVA)
Podsyłam wątek o sterylizowaniu suczki przed pierwsszą cieczką- niestety nie jest w temacie gdyż mam pieska:
( NALEŻY TO WYKONAĆ NA PRIVA)
TO, ŻE SUCZKA POWINNA MIEĆ CHOĆ RAZ W ŻYCIU MŁODE, TO JEDYNIE MIT, KTÓRY NIESTETY KRĄŻY WŚRÓD LUDZI, Z CZYM WIĄŻĄ SIĘ PRZEPEŁNIONE SCHRONISKA I ZWIERZĘTA DOZNAJĄCE OKRUTNEGO CIERPIENIA.
Z TEGO CO WIEM, W POLSCE MOŻNA STERYLIZOWAĆ SUCZKI I PSY JEDYNIE DOJŻAŁE PŁCIOWO, TZN. PO PONAD ROKU ŻYCIA.
NAJLEPIEJ PO PIERWSZEJ CIECZCE.
Z TEGO CO WIEM, W POLSCE MOŻNA STERYLIZOWAĆ SUCZKI I PSY JEDYNIE DOJŻAŁE PŁCIOWO, TZN. PO PONAD ROKU ŻYCIA.
NAJLEPIEJ PO PIERWSZEJ CIECZCE.
to pierwszej cieczce-tez tak slyszalam ale czy jest jakis termin,np.ilesc dni po cieczce czy mamy na to czas miedzy 1 a 2 cieczka???a po porodzie-ile czasu???bo wczoraj moja kuzynka byla u weta i slyszala jak pani sie pytala o sterylizacje suni-ktora od 1 miesiaca jest mama-i on powiedzial ze jeszcze za wczesnie jest po porodzie na sterylizacje..............to jakie sa najlepsze te terminy.....
Jako, że nie wolno zamieszczać tu linków pozwolę sobie na zacytowanie fragmentu artykułu na temat sterylizacji z pewnego bardzo znanego (i bardzo rzetelnego) serwisu weterynaryjnego: "...Obecnie zalecamy wykonywanie zabiegu sterylizacji przed wystąpieniem pierwszej cieczki. Optymalnym terminem u większości suk jest 5-6 miesiąc życia. (...) Przeprowadzenie sterylizacji u suki jeszcze przed pierwszą cieczką na ogół wyklucza możliwość powstawania w późniejszym okresie nowotworów gruczołu mlekowego (tzw. guzów sutka). U suk, które miały cieczkę zabieg sterylizacji powinno się przeprowadzać w okresie tzw. "ciszy hormonalnej" czyli około 6 tygodni od momentu całkowitego zakończenia ostatniej cieczki."
Ato, a czytałaś inne artykuły na temat tak wczesnej kastracji? Wiesz, że tam gdzie była ona "hitem" i kastrowano masowo, robiono później badania, które wykazały, że tak wcześnie wykonana kastracja stwarza potem problemy, przy których guz na sutku to pikuś.ATA pisze:Jako, że nie wolno zamieszczać tu linków pozwolę sobie na zacytowanie fragmentu artykułu na temat sterylizacji z pewnego bardzo znanego (i bardzo rzetelnego) serwisu weterynaryjnego: "...Obecnie zalecamy wykonywanie zabiegu sterylizacji przed wystąpieniem pierwszej cieczki. Optymalnym terminem u większości suk jest 5-6 miesiąc życia. (...) Przeprowadzenie sterylizacji u suki jeszcze przed pierwszą cieczką na ogół wyklucza możliwość powstawania w późniejszym okresie nowotworów gruczołu mlekowego (tzw. guzów sutka). U suk, które miały cieczkę zabieg sterylizacji powinno się przeprowadzać w okresie tzw. "ciszy hormonalnej" czyli około 6 tygodni od momentu całkowitego zakończenia ostatniej cieczki."
czy moglabys podac namiary na zrodlo, z ktorej czerpiesz swa wiedze? Bardzo bede wdzieczna.Anglea pisze:Ato, a czytałaś inne artykuły na temat tak wczesnej kastracji? Wiesz, że tam gdzie była ona "hitem" i kastrowano masowo, robiono później badania, które wykazały, że tak wcześnie wykonana kastracja stwarza potem problemy, przy których guz na sutku to pikuś.
Wydaje mi się, że najbardziej znaczące są dwa ostatnie akapity.
Jasno z nich wynika, że wykazano pewne zalety, ale jednocześnie nie wykazano wszystkich wad. Generalnie kastrować tylko wtedy gdy trzeba, a nie profilaktycznie
Jasno z nich wynika, że wykazano pewne zalety, ale jednocześnie nie wykazano wszystkich wad. Generalnie kastrować tylko wtedy gdy trzeba, a nie profilaktycznie
Dlatego warto zrobić sobie listę "za" i "przeciw" .Anonymous pisze:Wydaje mi się, że najbardziej znaczące są dwa ostatnie akapity.
-
- Informacje
-