szmaja pisze:
Bez rodowodu - żebyś nie wiem, co mówił/a, to nie pies rasowy - bo niby na jakiej podstawie tak stwierdzić?
kochana, nie twierdzę,iż jest to pies rasowy ale kundel to juz przesada. Pies bez rodowodu kundlem nie jest, jest po prostu np. bokserem tyle,ze bez rodowodu. Na pewno nie jestem za ich rozmnazaniem.co juz napisalam w poprzednich postach.
szmaja pisze:
Realizować to się można w malarstwie, a nad psem sprawuje się, często BARDZO drogą opiekę. Jeśli ktoś jest biedny, to jak rozumiem, ma problem z tym, żeby siebie utrzymać, prawda? To jak utrzyma psa? Jak go wyleczy?
Tu bys sie niejednokrotnie zdziwiła, bardzo czesto wlasnie tym, ktorzy maja psy rodowodowe szkoda na nie kasy, a kupili je,zeby chwalic sie przez znajomymi.A czesto niezbyt zamozni wlasciciele tych jak to nazwalas kundli, wydaja bajonskie sumy na operacje dla swoich pieskow. Skad ta kase biorą, nie wiem.Kilka przykladów:
1.Pies mojego listonosza, owczarek niemiecki wg Ciebie kundel. Zachorowal,diagnoza rak, mask.dlugosc zycia to ok 6mies.Pan ten wydal 2,5 tysiaca na operacje i leczenie tego psiaka, przedluzyl mu zywot o rok.
2. Pies pani, o ktorej moja siostra studentka-wynajmowala pokoj, wpadl pod samochod, przyszywali mu lapy. operowali kregoslup do tej pory jest ciagle leczony, a to tylko kudelus pospolitus. Sumy bajonskie wydane na leczenie.
I moglabym tak mnozyc i mnozyc i rowniez przykladow jak bardzo zle ludzie postepowali z psami rodowodowymi.
Powtorze sie kolejny raz nie ma co generalizowac, ze to jest bee a to to juz na pewno super.Nie ulega watpliowsci,iz nalezy zrobic porzadek z pseudohodowlami, niemniej jednak psy nierodowodowe istniec rowniez musza, i jestem przeciwna nazywaniu ich kundlami,
szmaja pisze:
Jeśli nie masz jednorazowo 1500-2000 zł, to odczekaj pół roku, odkładaj przez ten czas po 300 zł (koszt utrzymania większego psa) i będziesz mieć na rasowego szczeniaka.
To jest godny polecenia sposob.
szmaja pisze:
Widziałaś/eś kiedyś rasowego boksera? A widziałeś/aś nierasowego? Widać różnicę? Nie wspominając już o tym, że nad rozmnażanymi psami, które nie są nigdzie zarejestrowane, nie ma żadnej kontroli (ilościowej nawet!).
Widzialam ogromne roznice pomiedzy psami rasowymi i nierasowymi, chociazby na przykladzie mojego rodowodowego psa i psow tej samej rasy bez tegoz dokumentu.Spotkalam rowniez psy bez rodowodu, ktorym zarowno cech charakteru jak i wygladu wg wzorca rasy moglby pozazdroscic niejeden hodowca, jak i tez spotkalam psy rodowodowe, ktore tylko przypominaly dana rase, takze wiesz roznie to bywa.
szmaja pisze:
Dla ludzi, którzy zwyczajnie nie chcą wydać 2000 zł na psa, znajdzie się rozwiązanie w postaci schronisk, fundacji itp.
I tu tez rowniez roznie bywa,gdyz pozniej przychodzi taka pani z chorym pieskiem tudziez kotkiem do weterynarza i placze w ramie panu weterynarzowi: "nie mam pieniazkow, wzielam go ze schroniska nie mam jak go wyleczyc". I czesto psy te sa usypiane, w schronisku mialyby opieke weterynaryjna zapewniona.Nie ma co sie dziwic weterynarzom, Caritasem nie sa.Takze wiesz jesli ktos nie ma pieniedzy ,wziecie psa ze schroniska rozwiazaniem nie jest.Niemniej jednak zachecam do adopcji, zawsze to lepiej gdy piesek bedzie mial swoja miske i bude, niz tkwil w schronisku. Niestety ten swiat jest brutalny. Rozowo i pieknie nigdy nie bedzie.
Nalezy zajac sie pseudohodowlami, pozamykac je. Psy bez rodowodu istniec tez musza i kundlami bynajmniej nie sa. To, ze kupisz pieska z rodowodem NICZEGO nie gwarantuje.Nie mozna generalizowac.
szmaja pisze:
Nie trzeba domnażać zwierząt.
Pod tym stwierdzeniem jestem gotowa podpisac soe obiema rekami. Moj pies nigdy nie byl dopuszczany choc mialam wiele propozycji,natomiast suka bedzie sterylizowana.
Szmaja takie jest moje stanowisko, niemniej jednak ciesze sie, ze sa takie osoby jak Ty, Twoje opinie szkody nikomu nie przynosza, a wrecz przeciwnie.Nie zgadzam sie jednak z Twoim generalizowaniem.Swiat nie jest czarny ani bialy, jest po prostu szary.
Staram sie wiele robic dla zwierzat i jak dotychczas niezle mi to wychodzi, coz takie jest moje zdanie w tej kwestii. Pozdrawiam