bida z nędzą- moje ulubione koty

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

zoltazaba

05 lutego 2011, 21:49

Widzę, ze Rysiu dochodzi do siebie.
U nas Helga tyje. Je tyle, co inne koty i to samo co reszta. Tylko ona nie chce biegać, bawić się. Nawet jak ją rozruszam, włączają się Juniorzy i ona rezygnuje.
Wyniki miała niefajne, ale dostała leki i widać poprawę. Nadal próbujemy złapać siuśki Elzy, ale ona zrobiła się neurotyczna i nie chce sikać w naszej obecności.
asiryś

05 lutego 2011, 23:58

Justyko, staraj się ją zrozumieć :wink: Ja np nie wiem,czy dałabym radę zrobić siu, gdyby ktoś ścigał mnie z wielką łychą :mrgreen:
Trzymam kciuki za dziewczyny. Widzę,że chłopaki mają się dobrze :lol: Nic dziwnego skoro się tak wzajemnie wspierają i dopieszczają :wink: Ale futra to się im błyszczą niezwykle :shock:
zoltazaba

08 marca 2011, 09:37

Asiu, Elza nadal nie siknęła. W sobotę wykorzystała moją nieuwagę i gdy poszłam po worek ze żwirkiem bentonitowym, nasikała do żwirku drewnianego. Złapałam dwie ostatnie krople. Jak tak dalej pójdzie, zawiozę ją na wyciskanie.
Wczoraj przy śniadaniu zauważyłam, że nosek Erwinka jest baaardzo blady, wręcz biały zamiast różowy. Zadzwoniłam do lecznicy i pani dr powiedziała, ze byłoby dobrze go przywieźć. Wieczorem, po pracy pojechaliśmy i okazało sie, że Erwin ma gorączkę 39,8 stopnia. Kocurek dostał dwie kujki i dzisiaj ma na czczo przyjechać na kontrolę. W nocy się przebudzałam i sprawdzałam mu uszka- miał chłodne, za to Hans miał ciepłe i tak bardzo się we mnie wtulał. Więc dzisiaj wieczorem będzie towarzyszył Erwinowi w wycieczce do weta.
Helga nadal na lekach. Bo teraz ona sikała na czerwono.
A co u Rysia? Może spróbowałabyś przez jakiś czas poić go srebrem? I wyczesywać furminatorem?
asiryś

08 marca 2011, 15:05

Ach te bidy :( Jak nie urok to sr...ka :evil: Bardzo mi przykro :( .
Jesli chodzi o Ryska, to srebro wolę skonsultować z lekarzem. Bierze witaminy, immunodol, wiec boje sie przedobrzyć.
A sierśc bardzo mu sie poprawiła :) Za to martwi mnie jego często posępna mina i łzawnie ( choc ma to od małego, alergia ?)
Kociarnio Justyny! Wracac do zdrowia :!:
Awatar użytkownika
Furia i Afera

09 marca 2011, 09:12

Justyna jak tam Wasze biedactwa, coś się poprawia?
Awatar użytkownika
Esme

09 marca 2011, 22:47

Justynko, trzymam kciuki za Twoje kociołki i podziwiam jednoczesnie. Ja wariuję jak jednemu kotu cos jest, zaraz się czuje jakby mnie autobus potrącił, a Ty masz 4 i ciągle coś. Jesteś dzielna, życzę dużo zdrowia.
Asiu, jakie wit. bierze Rysio? Może mój tez powinien cos dostać? Ciągle ma kiepska sierść mimo, że już 5 tyg dostaje Efa Olie. A co do łzawienia oczu, nie wiem jak długo dostaje immunodol, ale to tez powinno pomóc. Koci, czasem sie zdarzało, że łzawiło jedno oczko i lekarz poradził mi, żeby masować przez kilka dni kciukami od kącika oka wzdłuż noska, bo czasem zatykają się kanaliki łzowe (można je wyczuć). Pomagało, a Kocia nawet to lubił. Dobrze tez podziałał Dicortineff w kroplach, jeśli to jest tylko łzawienie. Jest jeszcze Dexamethazon, jesli to alergia.
asiryś

10 marca 2011, 11:02

Esme, Rysio bierze VITA-WET Energia, wcześniej brał też VITA-WET na sierść. Nastąpiła wyraźna poprawa wyglądu i jakości sierści ( jest mniej tłusta, zupełnie przestała sie kołtunić- a miałam z tym naprawdę duży problem, jest teraz jedwabiście miękka ) .
Z kropelkami poradzę się pani doktor, ostatnio chciała mi jakieś dać, ale nie wiem, czy problem jest aż na tyle poważny ( oczka są załzawione, ale łzy nie wyciekają!) Immunodol bierze od ok 14 dni. Pani doktor zaleciła tylko 20 tabletek :shock: Jak się skończą spytam, co dalej.
Spóbuje tego masazu kanalików łzowych :wink:
Dzięki za rady, droga koleżanko :)
Awatar użytkownika
Esme

10 marca 2011, 21:15

Dziwnie krótko ten beta glukan, chociaz on podobno szybko działa. Sama sie zresztą przekonałam. Ja zamierzam podawac przez 3 m-ce, potem przerwa i dalej zobaczymy. Dałam tez Misi przez m-c, żeby nie złapała tego grzyba. Chyba, że p.doktor ma jakis powazniejszy srodek w zanadrzu, jesli po tym nie bedzie poprawy w badaniach krwi, nie daj boże.
Co do oczu, jesli łzy nie wyciekają, to moze Rysio po prostu tak ma. Przy alergii, mozna jeszcze dac calcium gluconicum. Ja daję Misi, bo od jakiegos czasu, zdarza się, że pokichuje, ale bez żadnej wydzieliny. Teraz daję, co drugi dzień, działa.
W poniedziałek badamy Koci mocz, a ja juz w nerwach :? :roll:
Awatar użytkownika
Furia i Afera

11 marca 2011, 07:08

Dziewczyny współczuje Wam tych przepraw u weterynarzy i tych nerwów o wyniki :( ale równie mocno trzymam kciuki żeby wszystko wróciło do normy!
zoltazaba

11 marca 2011, 09:06

Ogłaszam z pełną odpowiedzialnością- Erwin zdrowy. Dzisiaj rano razem z Hansem urządzili sobie gonitwy po łóżku. Było jeszcze duuużo czasu do pobudki, wg budzika. Mam wielką ochotę oskórkować Juniorów. Ktoś potrzebuje skórki kociej na korzonki? :mrgreen:
Elza wczoraj miała luźniejszą kupkę. Zakopując, umazała sobie łapkę i potem porobiła kleksy w całej kuchni :roll: Spieszyłam się do wyjścia, ale musiałam wymyć dokładnie podłogi w całym mieszkaniu :evil:
zoltazaba

11 marca 2011, 09:07

Asiu, cieszę sie, że Rys pięknieje :D Wstaw jakieś jego nowe fotki, z tą piękną jedwabistą sierścią.
asiryś

11 marca 2011, 14:08

No, tak prawdę mówiac sierści jeszcze daleko do ideału :roll:
Jak znajdę chwilkę, musze poprosić siostrę ( nota bene bliźniaczkę :wink:) ,zeby pocykała troche zdjęć moim pociechom. Fotografowanie to jej pasja! Problem w tym,ze pracuję do późna i gdy wracam do domu jest juz ciemnawo, a przy sztucznym swietle fotki nie wychodzą ładne. Pozostaje niedziela, ale wtedy zawsze każda z nas ma inne plany :(
Cieszę się,że Pingwinek-Elegancik jest zdrowy :D .
Sprzątanie kocich kleksów...skad ja to znam :?: :lol:
zoltazaba

14 marca 2011, 09:23

W weekend sporo czasu spedziłam na słońcu i jestem wypoczęta. A jak u Was? Koty doceniają słońce za oknem?
Awatar użytkownika
Furia i Afera

14 marca 2011, 09:39

Doceniają, doceniają :) dziewczyny siedzą od rana do wieczora na balkonie i się wygrzewają!
Super, ze jesteś wypoczęta, bo nie ma jak wiosna w weekend, aż pracować się chcesz w tygodniu!
zoltazaba

10 maja 2011, 10:59

Dawno nie pisałam w tym wątku, bo i nie było potrzeby. Ale w niedzielę okazało się, że Juniorzy mają kolonię świerzbowca w uszach. Skąd oni to wzięli? Są u nas od jakichś 7-8 miesięcy. Dbamy o nich. Co prawda nie czyszczę kiciom uszom. Ale one nawzajem dbały o swoje uszy. Któraś z Was też walczyła z tym paskudztwem?
ODPOWIEDZ
  • Informacje