Ciąża u starszych suk
Absolutnie, to już weteranka.clumsy pisze:Moja suczka (sznaucer średni) ma 8 lat i nigdy wcześniej nie miała młodych. Zastanawiam się, czy mogę ją dopuścić, czy ciąża w takim wieku nie będzie dla niej groźna, czy mogą wystąpić jakieś powikłania? Proszę o szczegółowe informacje.
rczej jest to niefortunny pomysł.
matka mojej suczki kiedy ją urodziła miała 7 lat (polski owczarek nizinny). Był to jej ostatni miot i potem przeszła na emeryture. Wiadomo ze pierwsza ciąża w tym wieku nie była by najlepszym pomysłem bo jest ona najtrudniejsza dla suki więc nie radze. Ciąza naprawde dla suki nie jest życiowym marzeniem ani nie wpływa zbawiennie na długowieczność i zdrowie jak to niektórzy mówia. A 8 lat to już weteranka. najlepszy wiek na ciąze to 3-4 lata suka jest dojżała dorosła i potrafi zająć sie szczeniakami a także jest na tyle wytrzymała zeby przejśc przez ciąze i urodzić jednak pochłania to bardzo duzo energi. Tak więc aktywności jak najwięcej ale już nie takiej
-
za duże ryzyko ja bym nie próbował chociaż, słyszałem o przypadkach, w których starsze suczki sobie radziły
-
- Informacje
-