Cytrusy
Witam! Czy rośliny doniczkowe takie jak cytrusy są szkodliwe dla kotków? Pozdrawiam
Nie sądzę, żeby cytrusy stanowiły zagrożenie dla naszych kociastych, z tej prostej przyczyny, że koty nie znoszą zapachu cytrusów. Dlatego obgryzanie pachnących cytrusami listków pewnie nie byłoby dla nich przyjemne Co innego taka pyszna kocimiętka czy zielistka
No tak Moje kotki mają na balkoniku cały ogródek z przysmakami Ale mimo to czasem lubią skubnąć kwiatuszek tak co by przypomnieć że są najważniejsze Dziękuję serdecznie za odpowiedź i przesyłam 1000 głasków dla Fiodorka
czytalam na jednej stronie internetowej ze trujace sa:
-awokado, owoce i pestki ( wymioty, biegunka)
-morela, brzoskwinia, liscie i pestka ( napisali ze nawet do smiertelnie)
-owoce bzu
-pestki czeresni
-kasztany
-zielone owoce i liscie pomidora
-sliwa, wisnia, liscie , pestki,
-ziemniak
-jablon ( tez napisali ze moze byc smiertelnie trujaca)
co innego ze byc moze kot rzeczywiscie nie ruszy tego co trujace. choc taki domowy to nigdy nie wiadomo.
istnbieje cala lista kwiatkow, ale ja mam ten problem ze i tak nie rozpoznaje kwiatkow poza kilkoma podstawowymi rodzajami. a moja kotka trujacego ficusa jak najbardziej probuje podgryzac.
-awokado, owoce i pestki ( wymioty, biegunka)
-morela, brzoskwinia, liscie i pestka ( napisali ze nawet do smiertelnie)
-owoce bzu
-pestki czeresni
-kasztany
-zielone owoce i liscie pomidora
-sliwa, wisnia, liscie , pestki,
-ziemniak
-jablon ( tez napisali ze moze byc smiertelnie trujaca)
co innego ze byc moze kot rzeczywiscie nie ruszy tego co trujace. choc taki domowy to nigdy nie wiadomo.
istnbieje cala lista kwiatkow, ale ja mam ten problem ze i tak nie rozpoznaje kwiatkow poza kilkoma podstawowymi rodzajami. a moja kotka trujacego ficusa jak najbardziej probuje podgryzac.
Miałam bardziej na myśli pomarańcze, mandarynki czy cytryny. Można kupić przepiękne miniaturowe drzewka z małymi owocami Są śliczne! No ale nie aż tak jak moje Koteczki
Polecam
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
A tutaj znalazłam cytrusowate jako rośliny bezpieczne dla kota:
http://leksykot.top.hell.pl/koty/zdrowi ... bezpieczne
http://leksykot.top.hell.pl/koty/zdrowi ... bezpieczne
Super Dziękuję! Teraz mogę mieć kotki i ładną roślinkę
ja kiedyś czytałam że koty to lubie sobie trawkę podgryzać tylko niewiem czy to dokońca prawda.
I owszem, lubią - najbardziej taką ostrą jak perz. Dobrze im to robi na trawienie i pozbywanie się kłaczków z przewodu pokarmowego. Podobne listki ma jęczmień i on jest głównym składnikiem kociej trawki. Z roślin doniczkowych koty najchętniej skubią zielistkę i papirus, więc zawsze warto mieć je w domu, z takim właśnie przeznaczeniem
-
- Informacje
-