Dziwne kocie zwyczaje

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

28 sierpnia 2006, 23:47

Moja koteczka - Fisia Haczyk ma bardzo dziwaczny sposob jedzenia suchej karmy. Staje w pewnej odleglosci od miski i baaaardzo wyciagnieta lapa wyciaga pojedyncze chrupki na podloge i dopiero z podlogi zjada karme :). Czasem to mi jej tak szkoda bo strasznie sie napracuje przy tym wyciaganiu i dlugo to trwa. Zaczelam jej juz ukladac te chrupki na podlodze zeby miala latwiej :). Gotowane mieso najlepiej jej smakuje u mnie w lozku.... nauczyla tego mlodszego kocurka wiec bardzo czesto musze prac posciel :)
To pisalam ja Catrina na razie nie mogaca sie zalogowac :roll:
Awatar użytkownika
Marek
www.krakvet.pl

29 sierpnia 2006, 11:45

Witam :)

Uprzejmie prosze w sprawie logowania odezwac sie do mnie na gg: 2041653 lub mail: marek@krakvet.pl

Serdecznie pozdrawiamy,
Zespół Krakvet
Marek Batko
Catrina

30 sierpnia 2006, 21:38

Ufff, logowanie zakonczone sukcesem :D
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

30 sierpnia 2006, 23:25

Ciekawa jestem, co sądzicie o takim zachowaniu kotka: gdy siedzę sobie swobodnie w fotelu czy na kanapie i np. czytam książkę, Perełka najpierw chodzi między moimi nogami. potem zatrzymuje pomiędzy, podnosi ogonek jak antenkę i wprawia go w drgania w taki sposób, że dotyka obu moich ud (tam sięgnie ogonek) :? Trwa to parę sekund. Później układa się między moimi nogami i z łebkiem na stopie sobie drzemie :D
Jak pierwszy raz to zrobiła, byłam w lekkim szoku :lol:
Ciekawa jestem bardzo, co ona chce mi przez takie zachowanie powiedzieć i co to może znaczyć?? :wink:

Spotkał się ktoś może z takim zachowaniem swojej kici?
ATA

12 września 2006, 21:25

A propos dziwnych zachowań u kotów. Kupiłam sobie dzisiaj dwie kolejne książki o kotach - jedną przepiękną (Koty - Poradnik Encyklopedyczny, Larousse) a drugą może mniej piękną ale za to bardzo przydatną (Mój kot i ja - Kilcommonsa i Wilson) :lol: I właśnie z tej drugiej dowiedziałam się wreszcie skąd się wzięła "głupawka" u kota. To Gorszące Łobuzowanie Umotywowane Podnieceniem czyli po prostu GŁUP :lol: :lol: Fajne, co? Ale dla mnie najważniejszy w tej książce jest rozdział "Jak rozwiązywać problemy z kotem". Teraz dopiero widzę ile i jakie błędy popełniłam w wychowaniu Fiodora. Na szczęście jest całe mnóstwo mądrych wskazówek jak sobie z różnymi dziwnymi zachowaniami kotów radzić. Naprawdę świetna książka - gorąco polecam. Wracam do lektury :lol:
DamaKier
Kontakt:

12 września 2006, 22:27

ATA, a mogłabyś jakieś fotki okładek dać? Jak wiem jak wygląda okładka to już mi się 100 razy łatwiej szuka :lol:
ATA

12 września 2006, 22:33

Spróbuję obie znaleźć w jakiejś księgarni internetowej i prześlę Ci linki na priva. Ok? A jak nie to będę kombinować ze zdjęciami :D

PS. Już znalazłam i wysłałam :lol:
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

12 września 2006, 23:17

Beatko, czy mogę również prosić o tytuł tej mądrej ksiązki o kotach na priva? :D
Już od jakiegoś czasu szukam czegoś, bo czuję się coraz głupsza w wychowywaniu mojej niuni :( , no i jeśli Ty polecasz, to mam 100% zaufanie :D
Dzięki wielkie z góry!! :D
ATA

12 września 2006, 23:33

Uleńko, nie przesadzaj z tym polecaniem bo jak ktoś tak mało wie na temat kotów jak ja, to każda książka na ten temat wydaje mu się mądra :lol: :lol: :lol: A tytuł podałam tam wyżej ale jeszcze powtórzę : "Mój kot i ja", autorzy: Brian Kilcommons, Sarah Wilson, Ed. Multico. To chyba nie jest nowa rzecz, ale dopiero dzisiaj na Siennej się na nią natknęłam. Praktycznie cała poświęcona jest wychowaniu kota. Bardzo fajna rzecz dla początkujących kociarzy-czyli właśnie dla mnie . :D
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

13 września 2006, 00:50

Dziękuję Ci bardzo Beatko! :D Nie myślałam, że to jest już pełny tytuł książki w wyższym poście (cenzura reklamy na tym forum :D ), toteż poprosiłam o podanie go na priva :lol:
Jutro lecę ją kupić! :D
A co do Twojej skromności - to bardzo szlachetna cecha, ale ja i tak zdania na temat Twojej wiedzy i kompetencji na temat kotów (i oczywiście nie tylko!) NIE ZMIENIĘ! :D :D :D
I kropka! :D
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

13 września 2006, 01:04

Oto krótka recenzja ksiązki "Mój kot i ja" polecanej przez ATĘ :D Zapowiada się nieźle i jak powiedziałam wyżej - jutro lecę ją kupić :D

W treści: kocia natura, wybór kota, przystosowanie mieszkania do potrzeb kota, kocięce lata, dorosłość, nauka poleceń, zwalczanie złych nawyków, rozwiązywanie problemów.

Wychować kota? Każdy rozsądny człowiek od razu powie, że to niemożliwe. Wszyscy przecież wiedzą, że to kot wychowuje swoich właścicieli, a nie oni jego. No i prawdę mówiąc, przeczytanie tej książki nikogo raczej nie przekona, że może być inaczej. Chociaż... może trochę. W każdym razie amerykańskie koty wychowały swoich ludzkich współobywateli tak dobrze, że my możemy im tylko pozazdrościć. Im - to znaczy Amerykanom. Opracowując tę książkę dla polskich Czytelników celowo pozostawiliśmy informacje o tych, jakże amerykańskich, fenomenach. Jesteśmy bowiem przekonani, że nie tylko podróże kształcą; warto zobaczyć, jak inni radzą sobie w tym świecie pełnym kotów, i może też zacząć się zrzeszać? l wymagać? Miłośników i właścicieli kotów (przepraszamy koty za to sformułowanie) jest przecież w Polsce pokaźna armia. Książka ta, o ile nie mówi, jak wziąć kota pod pantofel, o tyle wskazuje, jak dyplomatycznie go podejść, aby wzajemne stosunki ułożyć ku obopólnemu zadowoleniu. Uzbrojeni w tę wiedzę, mogą Państwo stawić czoło swemu kociemu despocie, a i on może uznać nowy układ za bardziej satysfakcjonujący. Czego z serca życzymy obu stronom.
DamaKier
Kontakt:

15 września 2006, 23:03

Ja również dziękuję za linki :D I też myślę, że wypadałoby tą ksiązkę zakupić :wink: Przynajmniej się postaram
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

16 września 2006, 13:20

Ksiązkę kupiłam i zaczęłam czytać :)
Jest świetna dla początkujących i dla takich laików jak ja, którzy niewiele jeszcze wiedzą o kotkach :D

Szczerze polecam! :D

PS. Aniu, dla Ciebie może być za banalna... :)
DamaKier
Kontakt:

16 września 2006, 16:11

Dla mnie za banalna???? Nie sądzę, wbrew pozorom ja wcale nie jestem taka doświadczona :D Dużo jeszcze muszę się nauczyć, a zachowania kotów to są takie sprawy, gdzie przeczytanie 100 książek to zbyt mało, aby dogłębnie poznać co sierściuchowi siedzi w tej małej ale jakże wydatnej mózgownicy :lol:

Ja od siebie moge polecić jeszcze książki następujące:

:arrow: "Zaklinacz kotów" Claire Bessant
:arrow: "Dlaczego kot mruczy?" Desmonda Morrisa
:arrow: "Kocie Tajemnice" Vicky Halls

Wszystkie ksiązki omawiają zachowania i psychikę kotów, szczególnie fajna i godna uwagi jest ksiązka "Kocie Tajemnice", bo autorka opisuje konkretne sytuacje z życia swoich kotów, tłumaczy dlaczego miały one miejsce i jak je rozumieć lub też jak im zaradzić. Są działy, które omawiają przybycie do domu nowego kociaka, jest sporo o kociej agresji, o nauce kuwetkowania, o życiu kilku koów pod jednym dachem, o dziwnych sytuacjach i nawykach kotów, o starzeniu się kotów i o tym przykrym momencie, jakim jest śmierć kota. Wiele się mozna nauczyć, bardzo polecam :wink:
ATA

16 września 2006, 18:02

Czy to ten Desmond Morris od "Nagiej małpy", "Ludzkiego zoo" i "Zachowań intymnych" ??? Jeśli tak to kupuję natychmiast. Uwielbiam jego książki-są naprawdę ekstra!!! A Uleńkę popieram - uprzedzałam że książka jest dla początkujących. Ja jeszcze niewiele wiem, więc dla mnie jest w sam raz ale Ty Aniu nic nowego z niej się nie dowiesz . Sama mogłabyś taką napisać :lol: :lol: :lol: Wszystko przed Tobą :wink: :lol:
ODPOWIEDZ
  • Informacje