Czy Desmond Morris jest od "Nagiej małpy" to nie wiem (swoją drogą ciekawy tytuł ), ale wiem że ksiązka bardzo przyzwoita i jest też bodajże taka sama wersja ale o psach (omawiająca psie zachowania).
A co do tej książki to już siebie widzę w roli pisarki, pewnie jakbym jakąś ksiązkę skleciła, to miałabym trzy sprzedane egzemplarze (jeden kupiłaby mama no i licze ze wy też z litości byście po jednym kupiły )
EDIT
Ata, ten Morris to jednak od "Nagiej małpy" , przyszło mi do głowy żeby zerknąć na okładkę z tyłu i pisze: "Wprawdzie w swoich książkach wydawanych w ciągu ostatnich 20 lat skupiał się głównie na obserwacjach gatunku ludzkiego (od "Nagiej małpy" do "Obserwacji ciała"), jednak jego specjalnoscią naukową pozostają zachowania zwierząt- towarzyszy człowieka"- zdanie jest wyrwane z kontekstu więc może średnio zrozumiałe, ale oczywiście o Morrisie tu mowa
Dziwne kocie zwyczaje
Ja kupiłabym na pewno i to nie jeden a kilkanaście egzemplarzy dla moich licznych znajomych - kociarzy. Naprawdę się nad tym zastanów A "Nagą małpę" gorąco polecam bo to prawdziwa "perełka". To bardzo dowcipna i błyskotliwa próba wyjaśnienia natury ludzkiej w kategoriach czysto zoologicznych. Po raz pierwszy czytałam ją mniej więcej w Twoim wieku (po kryjomu bo moja mama - bibliotekarka była temu zdecydowanie przeciwna). Książka budziła wtedy bardzo dużo kontrowersji i narobiła sporo zamieszania w mediach. Naprawdę warto przeczytać - pozostałe dwie z trylogii też .
Oj nie wiem, chyba bym nie potrafiła ksiązki napisać, choć ogólnie różne wypracowania itp. skrobać lubię Nie są to może wielce udane dzieła, ale zawsze coś I jesli bym zdecydowała się ksiązki pisać, to pierwsza omawiałaby problem bezdomności, kastracji i sterylziacji oraz pseudohodowli- bo takiej ksiązki chyba jeszcze nie ma, w każdej jest może coś tam bąknięte na ten temat ale nie ma wyraźnego "nie" dla rozmnażaczy.
Kurde, zafascynowała mnie ta "Małpa" Muszę ją chyba znaleźć
Kurde, zafascynowała mnie ta "Małpa" Muszę ją chyba znaleźć
makadamia pisze:a co powiecie na zakopywanie jedzenia...moje kocurro po jedzeniu grzebie łapą dokoła misek na pół kuchni...jakby stały na piasku to niezłą piramidę by usypał...odejdzie, za chwilę podejdzie powącha i znowu zakopuje...moja córcia ostatnio tak zręcznie otwierała jogurt, że połowa znalazła się na podłodze, oczywiście łakomstwo przyszło wylizać i co...resztę oczywiście zakopał
Mój kociak oprócz zakopywania miski musi pozakopywać również wszystkie ściany dokoła misek. To samo przy kuwecie. Jak nie machnie parę razy łapą po ścianie, to chory.
Aniu - Damo Kier Kupiłam polecaną przez Ciebie książkę Morrisa "Dlaczego kot mruczy". Jest bardzo ciekawa ale stanowczo za cienka . Przeczytałam ją w niecałą godzinę. Jednak i tą pozycję każdy szanujący się kociarz obowiązkowo powinien w swojej biblioteczce posiadać.
No fakt, ksiązka nie pierwszej grubości ale myśle, że ciekawa i godna uwagi- bo nie zawsze przecież co "większe" to lepsze
Ja tez ostatnio nie byłam gorsza, zakupiłam pare książek o psach i o kotach, kupiłam polecaną ksiązkę "Mój kot i ja"- bardzo fajna, dużo przydatnej wiedzy; zainwestowałam też w ksiązki "Kot doskonały" i "Jak rozmawiać z kotem". Lekturę "Kota doskonałego" juz zaczęłam i super, podoba mi się bardzo, autorka ma duze podejście do kotów. Niestety "Jak rozmawiać z kotem" jeszcze nie zaczęłam, bo obowiązki szkolne mnie troche uciskają i ograniczają mi czas. Poluję jeszcze na "Koty. Poradnik encyklopedyczny"- ostatnio był tylko jeden egzemplarz, bardzo zniszczony.
Pozdrawiam
Ania i koty
Ja tez ostatnio nie byłam gorsza, zakupiłam pare książek o psach i o kotach, kupiłam polecaną ksiązkę "Mój kot i ja"- bardzo fajna, dużo przydatnej wiedzy; zainwestowałam też w ksiązki "Kot doskonały" i "Jak rozmawiać z kotem". Lekturę "Kota doskonałego" juz zaczęłam i super, podoba mi się bardzo, autorka ma duze podejście do kotów. Niestety "Jak rozmawiać z kotem" jeszcze nie zaczęłam, bo obowiązki szkolne mnie troche uciskają i ograniczają mi czas. Poluję jeszcze na "Koty. Poradnik encyklopedyczny"- ostatnio był tylko jeden egzemplarz, bardzo zniszczony.
Pozdrawiam
Ania i koty
-
- Informacje
-