asirys jak ja doczytałam u Dobbi o Ryśku to miałam mieszane uczucia czy w ogóle sie na to kiedys zgodze ale z drugiej strony może im później tym gorzej. Nie każdy kot musi to odchorwać, i jak nie ma przeciwwskazań lekarskich to lepiej to zrobić jak najprędzej.
Nie wiem czy ten kot mial dzis kastracje bo od 2h siedzi koło miski i żerbra. przemieszcza sie juz coraz lepiej, mniej tropi węże, włazi na wersalke, moje rrrrrrrrrrrrrrgb(to Toffik) kolana bez problemu.
dzis i tak chyba zjadł więcej niz powinien więc udaje, że go nie widzę ale rano moge mu dac jeść? mięsko też?
Garfield i Toffik - Bibi juz w nowym domu
Karolciu, kilka dni po zabiegu dawaj mu lekkostrawne posiłki ( kurczak jak najbardziej), bo po narkozie praca jelit ( perystaltyka) jest nieco zaburzona. Unikaj suchej karmy w tym okresie. Wskazany jest jogurt naturalny jako przekąska.
Garfie - zuch chłopak !
Garfie - zuch chłopak !
- Furia i Afera
I jak Garfiled dzisiaj?
- Furia i Afera
ale rozumiem, ze czuje się już ok?
któaś Asia pisała kiedys i tym że jej kotka sika na stól - przeszło jej i jakim sposobem bo znaomej kotka zaczęla to robić i nie wie czemu - może masz jakis sposób żeby ja oduczyć?
Ona ma juz i tak urwanie głowy bo ma jeszcze inne koty, nie koniecznie zdrowe
- Furia i Afera
Nie ja, na szczęście moje dziewczyny nigdy w życiu (odpukać w niemalowane) nie załatwiły się poza kuwetą.
Karolina może ma za małą kuwetę lub jej żwirek nie odpowiada. A ile ta osoba ma w ogóle kuwet przy kilku kotach? Bo czasem jedna to za mało i wtedy koty sikają w inne miejsca. U nas tak było z tą kotką MCO na początku mieliśmy małą kuwetę na 3 koty i potrafiła załatwić się poza. Jak zmieniliśmy na dużą tzn taką 75cm/50cm przestała. No i jeszcze jedna sprawa to czystość kuwety niektórym kotom przeszkadza jak w kilku miejscach jest np nasikane bo nie maja gdzie pogrzebać łapką. Ja swoim kilka razy w ciągu dnia wybieram mokry żwirek.
To moja Myszka to robiła i...robi dalej Czasem ma np miesięczną przerwę, potem przez tydzień sika codziennie. Nie znam sposobu, aby ja oduczyc. Wiem jednak jedno: karcenie, krzyk, pokazywanie kotu obsikanego miejsca nic nie dają. Skutek jest raczej odwrotny... Myśle, że po wykluczeniu ewentualnej przyczyny zdrowotnej nie ma na to sposobu. Powiem szczerze: przestaje sie tym denerwować. Scieram siuski i...życie toczy sie dalejK@rOLcI@ pisze:któaś Asia pisała kiedys i tym że jej kotka sika na stól - przeszło jej i jakim sposobem bo znaomej kotka zaczęla to robić i nie wie czemu - może masz jakis sposób żeby ja oduczyć?
Myśle, że przyczyna ( jesli oczywiście kotu nic nie dolega) tkwi w psychice kota. Prawdopodobne,ze nie dogaduje sie z innymi kotami, nie czuje się bezpiecznie i próbuje zostawiać swoje slady zapachowe w różnych miejscach...Tak jest chyba z moją Myszką.
aha to nic jej nie bede pisać - a ile ma kuwet to nie wiem, nie pytałam - ta z mojego miasta co ma 10 to ma jedną i koty wszystkie w nia robia i nie brudzą, jak miała 2 to twierdziła, że robia większy syf. Ja sie nie wypowiadam - jej cyrk jej małpy.
-
Mojej koleżanki kotka też sika ale ma kryształy i posikuje gdzie popadnie. Może warto zbadać mocz kota ???
A Suri też mi lała za kuwetę i to bardzo często. Po prostu tyłek za bardzo wystawiała za kuwetę i wszystko na podłogę leciało.
A Suri też mi lała za kuwetę i to bardzo często. Po prostu tyłek za bardzo wystawiała za kuwetę i wszystko na podłogę leciało.
-
- Informacje
-