Garfield i Toffik - Bibi juz w nowym domu
dziś w końcu postanowiłam wybróbowac jeden łatwy przepis i upiekłam chlebek (dokładnie to jest przepis na 2 ale jeden mamie dałam) w śordku jest siemie lniane i słonecznik, w przepisie była też dynia ale szklanka ziaren dyni to troche za drogo jak na chleb włąsnej roboty.
-
- Posty:737
- Rejestracja:27 lipca 2011, 12:47
- Lokalizacja:Kutno
to dawaj przepis bo ja tez ostatnio piekę chleby
Chleb pszenny z ziarnami
Składniki dla >6 osób
mąka, 1kg
woda, 4szkl.
drożdże, 100g
cukier, 3łyzki
sól, 1łyżka
ziarna: słonecznik, siemie lniane, dynia, po 1 szkl kazdego
Opis przygotowania (czas przygotowania: do 20 min)
1. drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, poczekać aż urosną
2. do miski wsypać mąkę, sól, ziarna
3. do miski z mąka wlać rozpuszczone drożdże i wymieszać ciasto drewnianą łyżką do czasu aż powstanie jednolita masa
4. ciasto przełożyć do dwóch długich blaszek keksowych
Składniki dla >6 osób
mąka, 1kg
woda, 4szkl.
drożdże, 100g
cukier, 3łyzki
sól, 1łyżka
ziarna: słonecznik, siemie lniane, dynia, po 1 szkl kazdego
Opis przygotowania (czas przygotowania: do 20 min)
1. drożdże rozpuścić w wodzie, dodać cukier, poczekać aż urosną
2. do miski wsypać mąkę, sól, ziarna
3. do miski z mąka wlać rozpuszczone drożdże i wymieszać ciasto drewnianą łyżką do czasu aż powstanie jednolita masa
4. ciasto przełożyć do dwóch długich blaszek keksowych
O taki chleb bez potrzeby wyrabiania ciasta to ja mogę upiec! Bez bicia się przyznam, że nie potrafię wyrobić dobrze ciasta bo wiecznie mi się do rąk klei i zanim cokolwiek wyrobię to tracę cierpliwość i wszystko ląduje w koszu .
Dlatego ja nigdy nawet nie próbowałam robić drożdżaka. A teraz nawet nie mogę- będę się zasłaniać alergią.
A ja lubię gotować. Lubię próbować nowych rzeczy, wypróbowywać nowe przepisy. Np dla gości wczoraj zrobiłam zapiekankę z kapusty kiszonej. Tylko potem jeść nie bardzo lubię...
A ja lubię gotować. Lubię próbować nowych rzeczy, wypróbowywać nowe przepisy. Np dla gości wczoraj zrobiłam zapiekankę z kapusty kiszonej. Tylko potem jeść nie bardzo lubię...
Ja też lubię gotować i eksperymentować . Z jedzeniem tego co robię to też u mnie bywa różnie za zwyczaj "najem się" samym aromatem przygotowywanych potraw i później mi się już nie chce jeść Lubię gorące dania w skład których wchodzi papryka, pomidor, kukurydza... więc takie podchodzące pod meksykańskie Uwielbiam chili con carne
A ja jestem z zawodu kucharz, a po technikum Technik żywienia, niestety nie moge pracy znaleźć w zawodzie, brak mi praktyki, a nawet na pomoc kuchenna cieżko cos znaleźć
a tu taka mała prywata i z góry dziekuje za głosy!!
a tu taka mała prywata i z góry dziekuje za głosy!!
Proszę o głosy na Mietka i Sibel https://konkurs.whiskas.pl/FotoGaleria.aspx?id=5455 , którzy postanowili "sprzedać" swój wizerunek i wygrać karmę dla piwniczniaków z Wrocka i Jawora. Głosy można oddawać codziennie (raz dziennie jeden głos) do końca tygodnia. Głosy są naliczane "hurtowo" więc od razu nie widać oddanego głosu, po jakimś czasie dopiero są sumowane i jest zwiększana ich liczba.
Z góry dziękujemy
- Furia i Afera
- Posty:2561
- Rejestracja:30 czerwca 2009, 10:25
- Lokalizacja:Kraków
Przepis na chlebek super - będę robić
Uwielbiam pichcić, ale tylko wtedy jak mam kogoś kto to zje, a HSB niestety ma ograniczona pojemność żołądka
Uwielbiam pichcić, ale tylko wtedy jak mam kogoś kto to zje, a HSB niestety ma ograniczona pojemność żołądka
- Furia i Afera
- Posty:2561
- Rejestracja:30 czerwca 2009, 10:25
- Lokalizacja:Kraków
Ja tez oddałam głos
-
- Informacje
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości