Garfield i Toffik - Bibi juz w nowym domu
- Furia i Afera
Moje dziewczyny zainteresowane były przez tydzień i odpuściły, nawet specjalnie ich nie goniłam z tych firanek. Zaznaczam, ze w salonie firanki sięgają do samej ziemi. Także z moich doświadczeń wynika, że to może być stereotyp
a jak powieszę te krótsze? bo i tak muszę umyć w końcu okna po tych deszczach i wyprać firanki a drugi komplet mam krótszych na oba okna - kuchnie mam ślepą
po niedzieli szykuje mi się wolne, więc wtedy biorę się za generalne porządki bo poremontowy kurz jest jeszcze na meblach
po niedzieli szykuje mi się wolne, więc wtedy biorę się za generalne porządki bo poremontowy kurz jest jeszcze na meblach
- Furia i Afera
Dokładnie takasiryś pisze:Ale każdy choć raz spróbował
Ja bym nie wieszał krótszych, bo jak będzie maił się znęcać nad firankami to nie ważne jakiej one będą długościK@rOLcI@ pisze:a jak powieszę te krótsze? bo i tak muszę umyć w końcu okna po tych deszczach i wyprać firanki a drugi komplet mam krótszych na oba okna - kuchnie mam ślepą
drugie pytanie:
piszecie wszędzie, że jak kotek je lepszą, droższą karmę to się najada mniejszą porcją tylko czy mokrej też mniej zjada?
i 3ie:
jak mniej zjada to czy i żadziej robi kupę, bo teraz to wali jak opętany - jak wracam po 22 z pracy a przed 14 zostawiam pusta kuwetę to mam więcej niż jedna kupa, a od rana też zebrałam parę. na żwirek nie nastarczę
piszecie wszędzie, że jak kotek je lepszą, droższą karmę to się najada mniejszą porcją tylko czy mokrej też mniej zjada?
i 3ie:
jak mniej zjada to czy i żadziej robi kupę, bo teraz to wali jak opętany - jak wracam po 22 z pracy a przed 14 zostawiam pusta kuwetę to mam więcej niż jedna kupa, a od rana też zebrałam parę. na żwirek nie nastarczę
Polecam drewniany Cat's best. Sprzątam raz dziennie, zmieniam sam żwir raz na miesiąc albo i rzadziej, jak wydaje mi się, że już nie da się go dobrze 'wyzbierać" (ale daję dużo, bo mam krytą, głęboką kuwetę i kot może kopać do woli). No i można wyrzucać do toalety i po prostu spłukiwać, bo nie dam rady z torebkami i wywalaniem do śmieci nieczystości. W moim wątku jest cały opis jak zmieniałam żwirek i przestawiałam toaletę stopniowo. Cat's Best wydaje się drogi ale wychodzi w użytkowaniu dużo taniej niż silikon na przykład, a w krakvecie jest bardzo atrakcyjny cenowo (za 25 zł - w promocji nawet był po 19,90 - nawet dwa miesiące; no i zapach drewienek fajny).
Różnie jest. Dobrze, że się wypróżnia, bo jakby się nie wypróżniał, to byś się martwiła, że nie robi. Przy dobrej karmie kupy mogą stać się bardziej zwarte i rzadsze (w częstotliwości). na razie on jest bardzo malutki, więc często je i często wydala. A co mu teraz dajesz? W jakich ilościach i jakiej częstotliwości?
no właśnie, że nic dobrego bo w markecie kupuje ale on tylko to łaskawie je, ogólnie ze względu na moja 3 zmianowa praca to je jakies 3 razy dziennie po pół pudełeczka takie wielkości jak pasztecik ludzki. i gotuje mu ryż, marchew i mięsko ptasie
Naprawdę polecam ci zakup suchej karmy, ze zwykłego lenistwa. Staś jak się przyplątał, to jadł takie g*** czasami, że serce bolało (mięso i odpady różnej świeżości, skwarki, tzw. kiełbasy dla kota z mięsnego, czyli zmielone bógwico, czasem rybę surową a prawdziwą nagrodą był whiskas). Jak posmakował RC, to już nie ma powrotu, nie tknie praktycznie nic innego. Ja mam spokój, bo tylko sypie ze słoja i starczy. Próbowałam dawać różne puchy i saszetki za różne kwoty ale kąśnie zębem, pomemla i zostawi. Ale to Stach, inne koty maja inaczej. W każdym razie jest to zbilansowana karma, a przy moim trybie życia nie jestem nawet w stanie pichcić mu codziennie frykasów. Stoi sobie toto w miseczce, a on sam sobie decyduje kiedy jest głodny i ile chce zjeść (jak nie miał dostepu do karmy, to się obżerał potwornie, tak mu zostało z czasu, kiedy nie wiedział kiedy i ile będzie mógł zjeść).
RC akurat można znaleźć często na promocjach po 800g i wychodzi wtedy jakieś 20zł na 14 dni, jeśli kot je tylko suche, a jeśli wcina i mokre różne, to na dłużej. Przy dwóch maluchach możesz kupić większą paczkę i wychodzi taniej za 100gr. Policz ile wynosi cię gotowe żarełko w puszce, chyba że chcesz tylko domowym karmić. A na te marketowe uważaj, bo tam kilka % mięsa i to nie wiesz jakiego (taka kaszanka dla kota), a on akurat teraz rośnie i potrzebuje najlepszych budulców.
RC akurat można znaleźć często na promocjach po 800g i wychodzi wtedy jakieś 20zł na 14 dni, jeśli kot je tylko suche, a jeśli wcina i mokre różne, to na dłużej. Przy dwóch maluchach możesz kupić większą paczkę i wychodzi taniej za 100gr. Policz ile wynosi cię gotowe żarełko w puszce, chyba że chcesz tylko domowym karmić. A na te marketowe uważaj, bo tam kilka % mięsa i to nie wiesz jakiego (taka kaszanka dla kota), a on akurat teraz rośnie i potrzebuje najlepszych budulców.
No i polecam ci zakupy przez internet, w krakvecie albo innym sklepie wg twojego życzenia. Doniosą do domu i kurier jest gratis od jakiejś tam sumy, każdy sklep ma swoją, w krakvet jest od 99zł. Jak zamówisz kuwetę, żwirek, miski i karmę, to ci akurat wyjdzie. Piszę tak, bo ja tak miałam i za nic nie chciałoby mi się dźwigać 10 litrów żwirku ze sklepu, zwłaszcza, ze u mnie jest 0\po 32zł w Kauflandzie najbliższym, a tu 24,90.
- Furia i Afera
Moje dziewczyny jak były małe robiły często kupkę, teraz robią po jednej dziennie sikają 3-4 razy na dzień każda.
Przy dwóch kotkach kupuję żwirek: Super Pinio Zbrylający Kruszon 35 l za 59 zł (1,7 zł za litr). Taki wór wystarcza mi na 3 miesiące. jest naturalny do spłukiwania w kibelku, pachnie drewnem
Jedzenia z marketu nie polecam, bo kupka bardziej śmierdzi, nie mówiąc już o smrodku z pyszczka i problemach z wagą i ze zdrowiem. Jako kociaki w rodzinnym domu jadły wszystkie śmieci Trudno je było przyzwyczaić do lepszej karmy, ale cierpliwość popłaca
Jedzą suche (ale mało, chociaż mają cały dzień w miseczce) Royal Canin: Fit 32, Sterilised, Hair & Skin, czasem Exigent 35/30 - kupuje tylko na promocjach 400+400g za 18 zł czyli za kilo 22,5 zł.
Mokre dostaja raz dziennie rano, jedna saszetka lub tacka na pół: tylko Animonda (różne rodzaje średnio 2-3 zł za tace lub saszetkę), czasem tez dostają Gourmet (jak już Animanda się im znudzi).
Przekąski: dostają kabanosy z Lidla, serek Bieluch, Whiskas Temptation (serowo- kurczakowe)
Reasumując niby "droga" karma nie wychodzi tak strasznie drogo (zamawiając w sklepie internetowym), bo na weterynarzu się zaoszczędza
Przy dwóch kotkach kupuję żwirek: Super Pinio Zbrylający Kruszon 35 l za 59 zł (1,7 zł za litr). Taki wór wystarcza mi na 3 miesiące. jest naturalny do spłukiwania w kibelku, pachnie drewnem
Jedzenia z marketu nie polecam, bo kupka bardziej śmierdzi, nie mówiąc już o smrodku z pyszczka i problemach z wagą i ze zdrowiem. Jako kociaki w rodzinnym domu jadły wszystkie śmieci Trudno je było przyzwyczaić do lepszej karmy, ale cierpliwość popłaca
Jedzą suche (ale mało, chociaż mają cały dzień w miseczce) Royal Canin: Fit 32, Sterilised, Hair & Skin, czasem Exigent 35/30 - kupuje tylko na promocjach 400+400g za 18 zł czyli za kilo 22,5 zł.
Mokre dostaja raz dziennie rano, jedna saszetka lub tacka na pół: tylko Animonda (różne rodzaje średnio 2-3 zł za tace lub saszetkę), czasem tez dostają Gourmet (jak już Animanda się im znudzi).
Przekąski: dostają kabanosy z Lidla, serek Bieluch, Whiskas Temptation (serowo- kurczakowe)
Reasumując niby "droga" karma nie wychodzi tak strasznie drogo (zamawiając w sklepie internetowym), bo na weterynarzu się zaoszczędza
no okej czaje, zje co kupiłam i po więcej tego nie pójdę, dziś kupiłam szyje indycza podzieliła mi pani na 3 wiec mu nagotuje z ryżem i marchewka i schowam do lodówki, a potem pójdę po te lepsze saszetki. Przed chwila wylizał wieczko od kefira bo w książce napisali, że mleka niet ale przetwory czasem tak. To coś co mu kupiłam z kurczaka pachnie tuńczykiem :/
ile kosztuje przesyłka jak zamówię za mniej niż 99zł?
ile kosztuje przesyłka jak zamówię za mniej niż 99zł?
-
- Informacje
-