A że większość stać tylko wydaję im się że nie - to już przytaczam obliczenia kosztów karmienia kota które robiła koleżanka na w. i na porcie 21.
KOSZTY – Whiskas vs. FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free
Whiskasa 1kg to koszt 8 zł ( po tyle był w biedronkowej gazetce ) choć szukając w necie nie znalazłam za mniej niż 9,5
Kot zjada tej karmy conajmniej 100g dziennie ( wg producenta ).
miesięcznie :
0,1 kg x 30 (dni) = 3 kg
3kg x 8 zl/kg = 24 zl (a jeśli przyjmiemy że koszt kg to jednak 9.5 zł to wyjdzie 28,50 zł)
FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free kosztuje 15,50 zl/kg ( przy zakupie 10 kg). Kot (3-5 kg) średnio zjada tej karmy 55g dziennie
miesięcznie:
0,055kg x 30 (dni) = 1,65 kg
1,65 kg x 15,5 zł/kg = 25,60 zł
Czyli jak widać miesięczny koszt żywienia już całkiem dobrą karmą (FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free, czy TOTW) jest zbliżony do karmienia WHISKASEM.
zapomniałam Applawsa jak tu ktoś napisał można kupić za 115 zł 7,5 kg czyli 1kg = 15,30zl średnie dawkowanie 40 - 60 g.
55g x 30 dni = 1,65 x 15,3 = 25,30 zl miesięcznie.
Naprawdę bezzbożówki nie mają takich gigantycznych cen jak się wydaje...pytanie tylko czy kot tak jak napisałam nie będzie ich łykał i czy po prawidłowo przeprowadzonej zmianie karma nie będzie źle na niego wpływać i czy w ogóle da się przekonać - Ja tam byłam uparta i mieszałam tak długo aż się przekonał;) wypluwał wypluwał i wyjadał tylko zbożówkę... aż przestał wypluwać BZB i zaczął pluć ZB i teraz nie patrzy nawet na zbożówkę .
Wątek na żywieniowym to "Żywienie kociaka"