ilosc karmy dziennie

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
dobbinka

31 lipca 2012, 13:59

Applaws, Taste of the Wild, FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free, Brit też sensitive jakiś jest. najlepiej poczyaj w dziale żywienie. Tu na przykład masz zestawienie przykładowe kosztów żywienia Whiskasem i bezzbożówkami:

A że większość stać tylko wydaję im się że nie - to już przytaczam obliczenia kosztów karmienia kota które robiła koleżanka na w. i na porcie 21.

KOSZTY – Whiskas vs. FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free

Whiskasa 1kg to koszt 8 zł ( po tyle był w biedronkowej gazetce ) choć szukając w necie nie znalazłam za mniej niż 9,5
Kot zjada tej karmy conajmniej 100g dziennie ( wg producenta ).
miesięcznie :
0,1 kg x 30 (dni) = 3 kg
3kg x 8 zl/kg = 24 zl (a jeśli przyjmiemy że koszt kg to jednak 9.5 zł to wyjdzie 28,50 zł)

FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free kosztuje 15,50 zl/kg ( przy zakupie 10 kg). Kot (3-5 kg) średnio zjada tej karmy 55g dziennie
miesięcznie:
0,055kg x 30 (dni) = 1,65 kg
1,65 kg x 15,5 zł/kg = 25,60 zł

Czyli jak widać miesięczny koszt żywienia już całkiem dobrą karmą (FELINE PORTA 21 Finest Sensible Grain Free, czy TOTW) jest zbliżony do karmienia WHISKASEM.
zapomniałam Applawsa jak tu ktoś napisał można kupić za 115 zł 7,5 kg czyli 1kg = 15,30zl średnie dawkowanie 40 - 60 g.
55g x 30 dni = 1,65 x 15,3 = 25,30 zl miesięcznie.

Naprawdę bezzbożówki nie mają takich gigantycznych cen jak się wydaje...pytanie tylko czy kot tak jak napisałam nie będzie ich łykał i czy po prawidłowo przeprowadzonej zmianie karma nie będzie źle na niego wpływać i czy w ogóle da się przekonać - Ja tam byłam uparta i mieszałam tak długo aż się przekonał;) wypluwał wypluwał i wyjadał tylko zbożówkę... aż przestał wypluwać BZB i zaczął pluć ZB i teraz nie patrzy nawet na zbożówkę ;).

Wątek na żywieniowym to "Żywienie kociaka"
marcelina.p

01 sierpnia 2012, 13:58

DOBBINKO...SORRKI CHYBA MASZ już mnie dość....cooo??....pozostanę przy dotychczasowych karmach bo moja KIMi jest zdrowa,,skoczna i szczęśliwa...a poza tym wczoraj naczytałam się bardzo dużo złych opini na temat karm bezzbożowych,,,nawet,,że koty bardzo mogą rozchorować się od nich...,DOBBINECZKO śLICZNA właśnie próbowałam KICI mojej dać filet z piersi z kurczaka,,surowy,ale nie bardzo była zachwycona..może potem zje..,,,PROszę CIę NAPISz mi CO jej ugotować lub przyżądzić lub dać tzn z takich naszych ludzkich zakupów by jej smakowało,,,no i czy wtedy trza krokietów mniej dać,,,SORRKI... PORADź DOBBINKO....dziękuję pozdrawiam
Awatar użytkownika
dobbinka

01 sierpnia 2012, 15:48

Ze mnie to średnia ekspertka jest. Z tego, co widziałam, że koty jadają, to mięsko różne, rybę, tuńczyk z puszki, niesłoną zupkę, jogurt, śmietanę, kefir, ser biały, chleb i ciasto drożdżowe (ale nie wiem, na ile to zdrowa przekąska, mojej mamy kotka uwielbia), marchew gotowana z mięskiem; kiedyś dawałam znikome ilości wędliny typu szynka, ale one są z reguły za mocno przyprawione. szczerze mówiąc, to raczej ja jadałam po kocie i przy kocie niż odwrotnie, tzn przez kilka dni kupowałam małe ilości mięsa i dawałam po kawałeczku, a jak nie zeszło, to miałam 200-300g różnych i robiłam sobie na tym gulasz z sosem:) I skończyło się częstowanie kota mięskiem, bo najwyraźniej skubnął tyle co na czubku noża i się wypinał na następne próby częstowania.

Stach na TOTW reagował bez problemów, tyle, że bez szału jadł, a potem w sklepie nie było. Za to po marketówce typu Whiskas dostanej raz od znajomych było mało przyjemne rozwolnienie. I w ogóle nieładnie wygląda i pachnie ta karma
We wrześniu spróbujemy applaws, kotu też sie należy jakaś zmiana.
116

01 sierpnia 2012, 16:05

Marcelinko żeby Ci to zobrazować napiszę tak:

Jakbyś miała - Ty - do wyboru szynkę:

1. W której jest 20% mięska a reszta to kukurydza, soja, owies, emulgatory, polepszacze smaku, sztuczne konserwanty szkodzące zdrowiu,
lub
2. szyneczkę gdzie jest 80% mięska (z odrobiną ziemniaczków czy groszku), konserwowaną naturalnie witaminami,

Obie szynki w tej samej lub bardzo podobnej cenie i obydwie mają podobny smak...

A teraz odpowiedz na dwa pytania:
To którą byś wybrała ? Pierwszą czy tę drugą?
I jak myślisz, jeśli jadła byś tylko jedną z tych szynek, to która by Ci zaszkodziła jakbyś jadła ją dłuższy czas?
Gość

02 sierpnia 2012, 09:24

marcelina.p pisze:DOBBINKO PODAJ MI NAZWę jakiejś nie drogiej karmy bezzbożowej.....proszę pozdrawiam
Co prawda pytanie nie jest do mnie ale niedrogą i bezzbożową karmą jest Brit :lol:
116

02 sierpnia 2012, 09:49

a to jest Brit bez zbóż? pierwszy raz słyszę :shock: mogę prosić o linka do tutejszego sklepu?
marcelina.p

02 sierpnia 2012, 15:27

DOBBINKO DZIEKUJE ZA RADY ZAJDLA w NOCY JAK ZGLODNIALA MOJA KICIA TEN PIERS SUROWA pozdrawiam
Awatar użytkownika
Esme

02 sierpnia 2012, 15:54

116 pisze:a to jest Brit bez zbóż? pierwszy raz słyszę :shock: mogę prosić o linka do tutejszego sklepu?
ryż i kukurydza to raczej zboża http://www.krakvet.pl/brit-care-castrat ... 12787.html
116

02 sierpnia 2012, 16:47

hehe Esme ja to wiem, tylko chciałam zobaczyć co wklei Gość - pisząc że Brit nie zawiera zbóż;)
boo boo

02 sierpnia 2012, 17:40

że tak się wtrącę... Pan Robert A. też pisał w wątku dla psów że Brit Care nie zawiera zbóż... a ja nigdzie nie mogę takowej znaleźć... :roll:
dobbi

03 sierpnia 2012, 12:38

U Brita jednak nie widziała, co nie znaczy, że nie ma, natomiast na stronie animalii jest cała podkategoria karm bezzbożowych dla kotów i można sporo przykładów znaleźć. A kupić, to już kto gdzie chce. :mrgreen:
boo boo

03 sierpnia 2012, 12:47

dobbi pisze:U Brita jednak nie widziała, co nie znaczy, że nie ma, natomiast na stronie animalii jest cała podkategoria karm bezzbożowych dla kotów i można sporo przykładów znaleźć. A kupić, to już kto gdzie chce. :mrgreen:
podkategoria w której również nie ma ma Brita;D...więc jak piszesz że jest to podaj dokładną nazwę...
dobbi

03 sierpnia 2012, 17:10

boo boo pisze:
dobbi pisze:U Brita jednak nie widziała, co nie znaczy, że nie ma, natomiast na stronie animalii jest cała podkategoria karm bezzbożowych dla kotów i można sporo przykładów znaleźć. A kupić, to już kto gdzie chce. :mrgreen:
podkategoria w której również nie ma ma Brita;D...więc jak piszesz że jest to podaj dokładną nazwę...

Ale to nie ja pisałam; nie wiem, czy Brit ma takowąż, ale nie napiszę, że nie ma, bo na 100% nie wiem tego. Ao Sensitive, o której pisałam wcześniej, to Sanabelle, a nie Brit, pomyliłam się.
boo boob

03 sierpnia 2012, 18:29

dobbi pisze: Ale to nie ja pisałam; nie wiem, czy Brit ma takowąż, ale nie napiszę, że nie ma, bo na 100% nie wiem tego. Ao Sensitive, o której pisałam wcześniej, to Sanabelle, a nie Brit, pomyliłam się.
=) Bosh Sanabelle to niestety genialny przykład na to że nie wszystkie karmy bezzbożowe są dobre - Bosh widząc że ludzie "polubili" bezzbożówki stworzył Sanabelle No grain w której jest 36.11% węglowodanów;( i zapewne kupeee ziemiaków a cena 17zł/kg. Dlatego nosi miano najgorszej bezzbożówki ;)
Jest jeszcze Happy Cat ale ten to już chyba lepszy - 28.89 węg. a cena 23zł/kg ;D. moim zdaniem się nie opłaca jak za 18 zł/kg można mieć Appalawsa ;)
marcelina.p

09 sierpnia 2012, 13:25

DOBBINKOOO RATUJ !!! PORADź MI coś....CIUT ODBIEGAM OD TEMATU PORCJE....ALE MOJA KICIA NIE CHCE już OD 5 DNI jeść KaRMY PUSZkOWEJ Z RyBAMI...CZY to z POWODU UPAŁU???....CIUT SIę MARTWIę bO zawsze RANIUTKO ZJADAŁA ZE SMAKIEM ODROBINę KARMY MOKREJ...OCZYWIśCIE zdarzałY SIę jej KAPRYSY 3 DnIOWE=TAKIE FOCHY NA JEDZENIE MOKRE,,,A TERAZ CHCE TYLKO CHRUPAć,,,,NA szczęście dużo pije wody....LECZ trochę się martwię by nie zapchał się jej przewód moczowy....ALE ogólnie jest zdrowa i szczęśliwa...NIE WIEM co ROBIć DOBBINKOOO???...KUPIŁAM JEJ dziś RANO TROCHę FrIsKIES Z RYBAMI,,,NA spRóBOWANIE...BO TO CHyBA źLe bY wcale ryb nie jadła?? SORRKI POZDRAWIAM CZEKAM NA ODP...<wiesz <może <jak wstawic awatar??.marcelina.p
ODPOWIEDZ
  • Informacje