Jak pomóc długowłosemu kotu w upały ??
Witam !! Zaczęły sie nieznośne temperatury i mam pewnien problem. Właściwie to nie ja tylko kot mój Maciej. Nie wiem jak mu pomóc oprócz moczenia go wodą. Nie ma gdzie się biedak podziać bo całe mieszkanie mocno nasłonecznione. Czasami jak wracam z pracy to wygląda o tak -. Balkon ma cały czas otwarty ale to południowa strona i smaży tam niemiłosiernie. Poradźcie jak mu pomóc !!
Ja mam ten sam problem, no może trochę mniejszy, bo nie mam bardzo nasłonecznionego domu (jest sporo zacienionych i chłodnych miejsc, ale to głównie w niewykończonej części, ale tam kot nie przebywa) i Tofik ma krótką sierść i prawie cały dzień przesypia i leży do góry brzuchem.
Czy nikt nie ma żadnego pomysłu na ten problem?
Ja, gdy jest bardzo gorąco i widzę jak niunieńka się męczy, mokrymi rękoma pocieram jej futerko, tak by wilgoć dotarła do skóry. Czynność powtarzam wielokrotnie, by całkowicie zmoczyć futerko (łącznie z łebkiem). Jestem pewna, że na jakiś czas przynosi to koteczce ulgę.
Faktem jest, że po takiej "kąpieli" bardzo się liże, więc podaję jej większe ilości pasty odkłaczającej niż zazwyczaj
A gdy jest gorąco, moja Perełka uwielbia leżeć w otwartych drzwiach balkonowych w pozie, jak poniżej
Ja, gdy jest bardzo gorąco i widzę jak niunieńka się męczy, mokrymi rękoma pocieram jej futerko, tak by wilgoć dotarła do skóry. Czynność powtarzam wielokrotnie, by całkowicie zmoczyć futerko (łącznie z łebkiem). Jestem pewna, że na jakiś czas przynosi to koteczce ulgę.
Faktem jest, że po takiej "kąpieli" bardzo się liże, więc podaję jej większe ilości pasty odkłaczającej niż zazwyczaj
A gdy jest gorąco, moja Perełka uwielbia leżeć w otwartych drzwiach balkonowych w pozie, jak poniżej
Kiedy mieszkałam jeszcze w poprzednim i baaaardzo gorącym mieszkaniu to mój Fiodorek potrafił całymi godzinami leżeć na wilgotnym ręczniku położonym na podłodze. Sprawiało mu to wyraźną przyjemność. Lubił też sadowić się gdzieś w pobliżu wentylatorka. Teraz najchętniej leży w wannie albo umywalce co mnie nie dziwi, bo łazienka jest zdecydowanie najchłodniejszym miejscem w domu. Tyle, że to raczej krótkowłosy kot to może nie jest mu aż tak gorąco - Maciuś to co innego
PS. Uleńko, Perełka jak zwykle urocza i taka rozbrajająca
PS. Uleńko, Perełka jak zwykle urocza i taka rozbrajająca
Moja (chyba za panem ) lubi takie tropikalne klimaty i poza spadkiem apetytu jakoś specjalnie nie odczuwa tych upałów (pewnie dlatego, że krótkowłosa). Niestety tutaj nie mam pomysłu jakby jeszcze można pomóc MaćkowiUlla pisze:Czy nikt nie ma żadnego pomysłu na ten problem?
Ulla, jaka ta Twoja kruffka podobna do mojej!!! Będę musiał w końcu zamieścić jej zdjęcie
Borysek, z ust mi to wyjąłś - ja też uwielbiam upały i puki co (poza troszkę mniejszym apetytem) nie zauważyłam żeby kiciankom one przszkadzały, chyba upodobniły się do swojej pani (a włos mają sporo dłuższy niż dachowce ) .
Ata sprawdź, czy z odpływu za bardzo nie ciągnie chłodem. Gdzieś czytałam wypowieź weta-kociarza, że po długich poszukiwaniach odkrył przyczynę częstych przeziębień i zapaleń pęcherza moczowego swojego kota - spanie w umywalce
Ata sprawdź, czy z odpływu za bardzo nie ciągnie chłodem. Gdzieś czytałam wypowieź weta-kociarza, że po długich poszukiwaniach odkrył przyczynę częstych przeziębień i zapaleń pęcherza moczowego swojego kota - spanie w umywalce
Borysku, zajrzyj na jej stronkę na pupilach (jest podana w moim profilu, bo nie wiem, czy tu wolno )Borysek pisze:Ulla, jaka ta Twoja kruffka podobna do mojej!!! Będę musiał w końcu zamieścić jej zdjęcie
Zobaczysz, jaka jest cudna!!
Ulla już dawno byłem na tej stronce Kicia przecudnaUlla pisze:Borysku, zajrzyj na jej stronkę na pupilach (jest podana w moim profilu, bo nie wiem, czy tu wolno )Borysek pisze:Ulla, jaka ta Twoja kruffka podobna do mojej!!! Będę musiał w końcu zamieścić jej zdjęcie
Zobaczysz, jaka jest cudna!!
Dzięki wielkie Borysku!Borysek pisze:Ulla już dawno byłem na tej stronce Kicia przecudna
Ale powiem nieskromnie bardzo, że to WIEM
I uwielbiam ją nad życie!
Hmmm, jak się spotkamy w realu na Wystawie, to się jeszcze pobijemy o urodę naszych kotków!ATA pisze:Eeeeeeee tam, i tak wiadomo, ze Fiodor jest najładniejszy
-
- Informacje
-