Jakich żwirków używacie ? Które polecacie/ nie polecacie ?

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

04 czerwca 2009, 13:39

A ja mam pyt. odnosnie zwirka bentonitowego z 'kerfura' . Widzialem 5l za bodajze 5 czy 6 zl pisalo na nim chyba zwirek bentonitowy mineralizujacy? czy ktos go uzywa? nie ukrywam , ze cena jest niska ale jak z jakoscia 'da sie przezyc'? i czy 5l starczy na mies. dla 2mies. kota? czytalem gdzies ze np. zwirek drewniany spuszcza sie w toalecie. a jak jest z tym bentonitowym? PROSZE O ODPOWIEDZI.
Awatar użytkownika
ania1985

04 czerwca 2009, 19:53

nie spuszcza sie w wc

lepiej malemu kotu drewniany bo jak zje to mozew byc b groznie
Gość

04 czerwca 2009, 22:38

A sa zwirki drewniane tez jakies tanie? Jesli tak to po ile i czy dostane je tylko w zoologach czy rowniez w "duzych" sklepach? Czy koniecznie musze je spuszczac w wc czy moge go wyrzucac do smieci? Ostatnie pyt. czy zwirek drewniany 5l wystarczy na mies dla kilku mies.kota??
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

04 czerwca 2009, 23:55

Ja kupuję Pigwę za ok. 10 zł. za 8,5 kg, ale niestety nie wiem ile mi jej dokładnie schodzi na miesiąc. Przy dwóch kociakach jakoś dwa opakowania, ale z tego co pamiętam młodsze kociaki częściej się załatwiają. Czasem nawet starsze cześciej korzystają z kuwety - moje akurat dwa razy siooo i raz qoooo. Tak więc wszystko zależy od kociaków.
Jeśli chodzi o spuszczanie w toalecie, to ja tylko qoooo, sioooo biorę do woreczka i wyrzucam do kosza. Jakoś nie mam przekonania, że nie zapcha mi się toaleta.
Awatar użytkownika
ania1985

05 czerwca 2009, 13:10

hmm ja wszystko wrzyucam do pudla na balkonie w woreczkach i wynosze hurtem co 2gi dzien:P kupy tez:P
moj kot np siku robi 4 razy dziennie, i raz ku, i ten zwir drewniany kruszon jest super, w ogole go nie ubywa pieknie zbryla, wielkie kule sie robia, albo jak to Borysek kulinarnie przyrównał - nalesniki:P

też smieci po podłodze jak i bentanianowy ale za to nie jest trujacy

a moj kot lubi od kuwet isc od razu do miski aby zakopac jedzenie na pozniej, i czasem znajduje w misce zwir z pod pazura.

dlatego mimo ze 2 lata uzywalam bentanianowego teraz polecam drewniany, napewno jest zdrowszy w razie czego:)
Gość

05 czerwca 2009, 16:05

Kasia czyli ta Pigwa 10kg powinna starczyc na mies. dla kilk. mies. kota? Czy kotek moze narazie miec taka najtansza zwykla kuwete? prosze napiszcie mi jak ja oprozniac chodzi mi o zwirek pigwa tam gdzie sie wysikal albo zrobil qpe zrobi sie jakas grudka z tego zwirka drewnianego czy tak? to mam usunac lopatka-wyrzucic i dosypac zwirku do pelna i tak przez tydz. np. a po tyg. usunac znow z gory siku i qpki i potem caly zwirek wyrzucic umyc kuwete proszkiem do kuwet i nasypac znow do calosci i tak w 'kolko' robic? dobrze mysle???

I czy ta Pigwa jest czesto w sklepach, najczesciej w zoologach?
a wiecie moze czy sa rowniez jakies drewniane moze tansze zwirki w np. tesco? lidlu? kauflandzie?
pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ania1985

05 czerwca 2009, 17:47

zwirku sypiesz duzo i nie musisz dosypywac z akazdym razem, nie ma powodu. wsypujesz duzo, kot robi siku, zbierasz lopatka grudke, i tak dzien w dzien;)
az jak jest mniej zwiru dosypujesz, albo po dluzszym czaie wyrzucasz caly myjesz kuwete i napelniasz od nowa

mysle ze cena kuwety nie gra roli, mozna nawet takie miski w hipermarketach znalezc kt wygladaja identycznie jak kuweta i sa b tanie

wazne zeby nie byla za mala
Gość

05 czerwca 2009, 20:36

http://www.krakvet.pl/ferplast-kuweta-kitty-p-6356.html

bede mial mniejwiecej taka. chyba bedzie dobrze jak np. raz w tygodniu bede usuwal caly zwir z kuwety , umyje ja i nasypie nowy do konca. a potem tak jak mowilas bede tylko z gory usuwal zanieczyszczenia i nic nie dosypywal chyba ze sie go duzo zuzyje to dosypie to pelna.

ps to moj pierwszy kot.
Awatar użytkownika
ania1985

06 czerwca 2009, 07:13

mialam taka sama, byla ok dla malucha, po roku musialam kupic wieksza bo sie w niej nie miescila:)
ale spoko
mycie i wysypywanie calosci spopkojnie raz na tydzien a nawet 2:)
ten zwir kt sie nie zbryli pozostaje czysty:)
jak sie oczywiscie usunie co trzeba:)
tak wiec 10 l. zwiru Ci wystarczy na ponad miesiac spokojnie
nasyp tylko bogato zeby kot mial w czym kopac i zobaczysz ze nie ubedzie ci nawet jedna czwarta z opakowania;)
Awatar użytkownika
Kasia i Maniuś

06 czerwca 2009, 08:22

Ja do dziś dnia mam taką kuwetę, a kociaki mają po 2 lata i 1,5 lata. Generalnie robię w ten sposób: na początku nasypuje ok 1,5 - 2 cm. żwirku do kuwety i kociaki korzystają, ja na bieżąco usuwam tylko to co zużyją. Jak już jest żwirku malutko, czasem dosypię (po jakiś 3 dniach), a jeśli uznam, że kuweta jest np. brudna (od qooooo), to łopatką przesiewam żwirek i pozostawiam dobry, a po umyciu kuwety dosypuję do ww ilości.
Awatar użytkownika
ania1985

06 czerwca 2009, 09:19

mojemu kotu tez ta kuweta nie pzreszkadzala lecz rozmiatal na wszystkie strony swiata, kiedys mama przyjechala z wielka niebieska kuweta w prezencie:) bo miala dosc balaganu.
haha kot dalej rozmiata, ale mniej

mnie tam nie pzreszkadza bo i tak po nim sprzatac musze i nie marudze;)
Gość

06 czerwca 2009, 11:03

czyli podsumuej wszystko jesli mi pozwolicie ; kupuje ta kuwete ktora jest na zdjeciu do tego zwirek 10l drewniany , kuwete zasypuje do pelna , gdy kot cos do niej zrobi czyszcze jak to bedzie wygladac z tych sikow i qpy zrobia sie jakies grudy/ ? i to usune lopatka i to wszystko ewentualnie jak cos rozsypie to dosypie zwiru do pelna .
Awatar użytkownika
ania1985

06 czerwca 2009, 11:17

nie do pelna, co najwyzej do plowy
sam zoabczysz jak ci ubyje za duzo to dosypiesz
kotu wszystko jedna czy ma 2, 3 czy 4 cm zwirku:)
Gość

06 czerwca 2009, 11:24

czy wybor zwirku ma duze znaczenie dl akota tzn , ze kot moze niechciec korzystac z niego . wy polecacie drewniany a jak czytam tematy to najczesciej ludzie kupuja benek i hiltotn. niewiem co mam kupic :(
Awatar użytkownika
ania1985

06 czerwca 2009, 11:42

tzn drewniany jest bezpieczny w razie zjedzenia wiec lepiej drewniany jednak;) kruszon np. zeby sie ladnie zbrylal:)

kot kt jets maly przywyknie i polubi kazdy raczej
dla kota zmiana ma znaczenie jesli np 2 lata uzywal jednego a tu ciach...nowy
no i moz ewteytd odmowic wspolpracy:)
choc moja kicia pieknie zaakceptowala;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje