Jakich żwirków używacie ? Które polecacie/ nie polecacie ?
A ja mam pyt. odnosnie zwirka bentonitowego z 'kerfura' . Widzialem 5l za bodajze 5 czy 6 zl pisalo na nim chyba zwirek bentonitowy mineralizujacy? czy ktos go uzywa? nie ukrywam , ze cena jest niska ale jak z jakoscia 'da sie przezyc'? i czy 5l starczy na mies. dla 2mies. kota? czytalem gdzies ze np. zwirek drewniany spuszcza sie w toalecie. a jak jest z tym bentonitowym? PROSZE O ODPOWIEDZI.
A sa zwirki drewniane tez jakies tanie? Jesli tak to po ile i czy dostane je tylko w zoologach czy rowniez w "duzych" sklepach? Czy koniecznie musze je spuszczac w wc czy moge go wyrzucac do smieci? Ostatnie pyt. czy zwirek drewniany 5l wystarczy na mies dla kilku mies.kota??
- Kasia i Maniuś
Ja kupuję Pigwę za ok. 10 zł. za 8,5 kg, ale niestety nie wiem ile mi jej dokładnie schodzi na miesiąc. Przy dwóch kociakach jakoś dwa opakowania, ale z tego co pamiętam młodsze kociaki częściej się załatwiają. Czasem nawet starsze cześciej korzystają z kuwety - moje akurat dwa razy siooo i raz qoooo. Tak więc wszystko zależy od kociaków.
Jeśli chodzi o spuszczanie w toalecie, to ja tylko qoooo, sioooo biorę do woreczka i wyrzucam do kosza. Jakoś nie mam przekonania, że nie zapcha mi się toaleta.
Jeśli chodzi o spuszczanie w toalecie, to ja tylko qoooo, sioooo biorę do woreczka i wyrzucam do kosza. Jakoś nie mam przekonania, że nie zapcha mi się toaleta.
hmm ja wszystko wrzyucam do pudla na balkonie w woreczkach i wynosze hurtem co 2gi dzien:P kupy tez:P
moj kot np siku robi 4 razy dziennie, i raz ku, i ten zwir drewniany kruszon jest super, w ogole go nie ubywa pieknie zbryla, wielkie kule sie robia, albo jak to Borysek kulinarnie przyrównał - nalesniki:P
też smieci po podłodze jak i bentanianowy ale za to nie jest trujacy
a moj kot lubi od kuwet isc od razu do miski aby zakopac jedzenie na pozniej, i czasem znajduje w misce zwir z pod pazura.
dlatego mimo ze 2 lata uzywalam bentanianowego teraz polecam drewniany, napewno jest zdrowszy w razie czego:)
moj kot np siku robi 4 razy dziennie, i raz ku, i ten zwir drewniany kruszon jest super, w ogole go nie ubywa pieknie zbryla, wielkie kule sie robia, albo jak to Borysek kulinarnie przyrównał - nalesniki:P
też smieci po podłodze jak i bentanianowy ale za to nie jest trujacy
a moj kot lubi od kuwet isc od razu do miski aby zakopac jedzenie na pozniej, i czasem znajduje w misce zwir z pod pazura.
dlatego mimo ze 2 lata uzywalam bentanianowego teraz polecam drewniany, napewno jest zdrowszy w razie czego:)
Kasia czyli ta Pigwa 10kg powinna starczyc na mies. dla kilk. mies. kota? Czy kotek moze narazie miec taka najtansza zwykla kuwete? prosze napiszcie mi jak ja oprozniac chodzi mi o zwirek pigwa tam gdzie sie wysikal albo zrobil qpe zrobi sie jakas grudka z tego zwirka drewnianego czy tak? to mam usunac lopatka-wyrzucic i dosypac zwirku do pelna i tak przez tydz. np. a po tyg. usunac znow z gory siku i qpki i potem caly zwirek wyrzucic umyc kuwete proszkiem do kuwet i nasypac znow do calosci i tak w 'kolko' robic? dobrze mysle???
I czy ta Pigwa jest czesto w sklepach, najczesciej w zoologach?
a wiecie moze czy sa rowniez jakies drewniane moze tansze zwirki w np. tesco? lidlu? kauflandzie?
pozdrawiam.
I czy ta Pigwa jest czesto w sklepach, najczesciej w zoologach?
a wiecie moze czy sa rowniez jakies drewniane moze tansze zwirki w np. tesco? lidlu? kauflandzie?
pozdrawiam.
zwirku sypiesz duzo i nie musisz dosypywac z akazdym razem, nie ma powodu. wsypujesz duzo, kot robi siku, zbierasz lopatka grudke, i tak dzien w dzien;)
az jak jest mniej zwiru dosypujesz, albo po dluzszym czaie wyrzucasz caly myjesz kuwete i napelniasz od nowa
mysle ze cena kuwety nie gra roli, mozna nawet takie miski w hipermarketach znalezc kt wygladaja identycznie jak kuweta i sa b tanie
wazne zeby nie byla za mala
az jak jest mniej zwiru dosypujesz, albo po dluzszym czaie wyrzucasz caly myjesz kuwete i napelniasz od nowa
mysle ze cena kuwety nie gra roli, mozna nawet takie miski w hipermarketach znalezc kt wygladaja identycznie jak kuweta i sa b tanie
wazne zeby nie byla za mala
http://www.krakvet.pl/ferplast-kuweta-kitty-p-6356.html
bede mial mniejwiecej taka. chyba bedzie dobrze jak np. raz w tygodniu bede usuwal caly zwir z kuwety , umyje ja i nasypie nowy do konca. a potem tak jak mowilas bede tylko z gory usuwal zanieczyszczenia i nic nie dosypywal chyba ze sie go duzo zuzyje to dosypie to pelna.
ps to moj pierwszy kot.
bede mial mniejwiecej taka. chyba bedzie dobrze jak np. raz w tygodniu bede usuwal caly zwir z kuwety , umyje ja i nasypie nowy do konca. a potem tak jak mowilas bede tylko z gory usuwal zanieczyszczenia i nic nie dosypywal chyba ze sie go duzo zuzyje to dosypie to pelna.
ps to moj pierwszy kot.
mialam taka sama, byla ok dla malucha, po roku musialam kupic wieksza bo sie w niej nie miescila:)
ale spoko
mycie i wysypywanie calosci spopkojnie raz na tydzien a nawet 2:)
ten zwir kt sie nie zbryli pozostaje czysty:)
jak sie oczywiscie usunie co trzeba:)
tak wiec 10 l. zwiru Ci wystarczy na ponad miesiac spokojnie
nasyp tylko bogato zeby kot mial w czym kopac i zobaczysz ze nie ubedzie ci nawet jedna czwarta z opakowania;)
ale spoko
mycie i wysypywanie calosci spopkojnie raz na tydzien a nawet 2:)
ten zwir kt sie nie zbryli pozostaje czysty:)
jak sie oczywiscie usunie co trzeba:)
tak wiec 10 l. zwiru Ci wystarczy na ponad miesiac spokojnie
nasyp tylko bogato zeby kot mial w czym kopac i zobaczysz ze nie ubedzie ci nawet jedna czwarta z opakowania;)
- Kasia i Maniuś
Ja do dziś dnia mam taką kuwetę, a kociaki mają po 2 lata i 1,5 lata. Generalnie robię w ten sposób: na początku nasypuje ok 1,5 - 2 cm. żwirku do kuwety i kociaki korzystają, ja na bieżąco usuwam tylko to co zużyją. Jak już jest żwirku malutko, czasem dosypię (po jakiś 3 dniach), a jeśli uznam, że kuweta jest np. brudna (od qooooo), to łopatką przesiewam żwirek i pozostawiam dobry, a po umyciu kuwety dosypuję do ww ilości.
mojemu kotu tez ta kuweta nie pzreszkadzala lecz rozmiatal na wszystkie strony swiata, kiedys mama przyjechala z wielka niebieska kuweta w prezencie:) bo miala dosc balaganu.
haha kot dalej rozmiata, ale mniej
mnie tam nie pzreszkadza bo i tak po nim sprzatac musze i nie marudze;)
haha kot dalej rozmiata, ale mniej
mnie tam nie pzreszkadza bo i tak po nim sprzatac musze i nie marudze;)
czyli podsumuej wszystko jesli mi pozwolicie ; kupuje ta kuwete ktora jest na zdjeciu do tego zwirek 10l drewniany , kuwete zasypuje do pelna , gdy kot cos do niej zrobi czyszcze jak to bedzie wygladac z tych sikow i qpy zrobia sie jakies grudy/ ? i to usune lopatka i to wszystko ewentualnie jak cos rozsypie to dosypie zwiru do pelna .
czy wybor zwirku ma duze znaczenie dl akota tzn , ze kot moze niechciec korzystac z niego . wy polecacie drewniany a jak czytam tematy to najczesciej ludzie kupuja benek i hiltotn. niewiem co mam kupic
tzn drewniany jest bezpieczny w razie zjedzenia wiec lepiej drewniany jednak;) kruszon np. zeby sie ladnie zbrylal:)
kot kt jets maly przywyknie i polubi kazdy raczej
dla kota zmiana ma znaczenie jesli np 2 lata uzywal jednego a tu ciach...nowy
no i moz ewteytd odmowic wspolpracy:)
choc moja kicia pieknie zaakceptowala;)
kot kt jets maly przywyknie i polubi kazdy raczej
dla kota zmiana ma znaczenie jesli np 2 lata uzywal jednego a tu ciach...nowy
no i moz ewteytd odmowic wspolpracy:)
choc moja kicia pieknie zaakceptowala;)
-
- Informacje
-