Jakie karmy polecacie do kota?

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia kotów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Agata_2

01 maja 2007, 11:02

Jakie karmy polecacie do kota?
Jaką karmą karmicie swoje koty?
Ja słyszałam ze dobry jest RC, Hill's
ATA

01 maja 2007, 20:35

Agatko, na początek przeczytaj sobie ten wątek: http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... highlight= , a przy okazji napisz coś o swoim kotku - w jakim jest wieku, czy to kotka czy kocurek, a jeśli to drugie to czy był kastrowany, czy wychodzi, jakie karmy woli - mokre czy suche... To wszystko jest istotne przy wyborze karmy i łatwiej wtedy coś doradzić :D
koralik

15 maja 2007, 12:19

POLECAM TAKIE KTORE TWOJ KOTEK BEDZIE CHETNIE JADL :)))
Awatar użytkownika
patrilla

15 maja 2007, 13:07

wystarczy poczytać forum dobrych topiców jest PEŁNO!
Gość

15 maja 2007, 17:12

koralik pisze:POLECAM TAKIE KTORE TWOJ KOTEK BEDZIE CHETNIE JADL :)))
KOTKI CHETNIE JEDZA TEZ WHISKASA WIEC GO TEZ POLECASZ? :/
Awatar użytkownika
koralik_

15 maja 2007, 17:18

:) :)
Chodziło mi o to, że na forum było sporo tematów dotyczacych dobrej karmy... a i tak o wszystkim zdecyduje kot... Moj nie chciał jeść ani Royala, ani Hillsa.... Za to Pro Plan uwielbia :))
Awatar użytkownika
Śliwka
Kontakt:

15 maja 2007, 18:29

Co do Pro Plan to mój Tofik też go uwielbia, ale wydaje mi się, że PPP ma za mało mięsa, bo te 20% to raczej nie jest zbyt wiele, gdy widzi się, że jakaś karma ma 60%. Narazie jesteśmy na poziomie testowania karm dla dorosłych kotów. Wypróbowaliśmy już RC Exigent, niby dla wybrednych kotów, a mój Tofik jadł ją, bo musiał, nie był zbyt szczęśliwy. Dostał też dwie porcje Hill's in door (to była próbka) i było podobnie jak z RC Exigent. Jadł też RC in door, ale było tak samo jak z poprzednimi karmami, teraz jest na PPP i bardzo mu smakuje, ale nie wiem, czy nie zabardzo i się zastanawiam nad dawkowaniem mu tej karmy (od zawsze miał stały dostęp do karmy), bo pożera ją właściwie za jednym razem, a potem chodzi za mną i miauczy, żeby dać mu jeść.
ATA

15 maja 2007, 18:48

Mój kot też bardzo lubi PPP, znacznie bardziej niż RC tyle, że według mnie rzeczywiście jest to trochę gorsza karma jeśli chodzi o skład. Fiodor ma po niej znacznie większe, pulchniejsze kupki czyli jest tam znacznie więcej włókna niż w RC i karma ma gorszą strawność. Dlatego ile razy mojego kota zakorkuje podsypuję mu trochę PPP i problem z głowy. Niestety zużycie PPP rzeczywiście jest większe niż np. Hill'sa czy RC, bo robi wrażenie mniej kalorycznej i jakoś tak przez kota przelatuje. Coś w niej jednak jest bo jak ją wsypuję to kocisko aż się trzęsie z niecierpliwości i usiłuje łapać chrupki już w powietrzu. Jest to zdecydowanie jego ulubione jedzonko :) .
Awatar użytkownika
Kot Maciuś :)

16 maja 2007, 15:15

a moj krzywi się na PPP i ją zakupuje :( I je niechętnie :( na RC też ale to kwesita orbienia przerw chyba, bo teraz pożarł :)
Agata_2

31 lipca 2007, 20:24

Ja mam kotkę 3-miesięczną, Zuzię, sterylizowana jeszcze nie jest rzecz jasna - będzie w wieku ok 7 miesięcy :)
Woli mokre karmy, suchych nie ruszy.
Narazie je whiskasa, ale słyszałam, że nie jest on dobry.
Bardzo proszę o pomoc w dobraniu karmy dla mojej Zuzi.
Awatar użytkownika
ligia75

31 lipca 2007, 21:13

Może spróbuj suchych tych z większą zawartością tłuszczu (w sklepach internetowych skład przeważnie jest podawany na stronie z produktem) - z reguły są bardziej lubiane przez koty (oczywiście nie ma tu reguły). Chociaż karmy dla kociaków przeważnie mają więcej tłuszczu... Może znajdziesz coś z dodatkiem ryby, ten zapaszek przyciąga wiele kotów.
A jeśli to nie kwestia konkretnej karmy, tylko po prostu wszystkich suchych, to niektórzy doradzają moczenie chrupeczek...
Ja Ci tu raczej nic nie mogę doradzić - przygarnęłam już dorosłą kotkę i takich problemów z nią nie miałam. Ale jak znam dobre duszki tego forum, zaraz ktoś bardziej doświadczony się wypowie i pomoże :)
ATA

31 lipca 2007, 21:19

Agata_2 pisze:Ja mam kotkę 3-miesięczną, Zuzię, sterylizowana jeszcze nie jest rzecz jasna - będzie w wieku ok 7 miesięcy :)
Woli mokre karmy, suchych nie ruszy.
Narazie je whiskasa, ale słyszałam, że nie jest on dobry.
Bardzo proszę o pomoc w dobraniu karmy dla mojej Zuzi.
Tu znajdziesz trochę informacji o polecanych puszkach i saszetkach dla malucha :D :
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... highlight=
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.p ... ght=puszki
Ten drugi jest o puszkach również dla dorosłych kotów, ale przeważnie podobne firmy są polecane :D .
Ostatnio zmieniony 31 lipca 2007, 21:29 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ligia75

31 lipca 2007, 21:22

No właśnie głównie ATĘ miałam na myśli, mówiąc o tych duszkach :)
ATA

31 lipca 2007, 21:32

Ładny ze mnie duszek :P Taki całkiem nieźle materialny :lol: :lol: :lol:
Iza-Erin
Kontakt:

01 sierpnia 2007, 07:41

Ja moim futrzakom kupiłam Animondę, ale jakoś średnio im pasuje. Wolą Royala i Perfect Fit. Spróbuję jeszcze Acanę, bo wiele osób ją poleca.
ODPOWIEDZ
  • Informacje