Jedzący a chudy kotek

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Iza-Erin
Kontakt:

07 lutego 2008, 14:38

Dośka pisze:a byś poleciła: sterylizację czy zastrzyki? Wetka kazała mi przyjść po pierwszej rujce i wtedy coś zdecydować.
Zdecydowanie sterylizację. Hormony to bardzo niedobra rzecz dla kota, zwłaszcza w zastrzyku, kiedy otrzymuje dużą dawkę od razu. Ja musiałam odłożyć sterylkę Pysi ze względu na niezbyt dobre badania krwi, a w międzyczasie Pucuś zaczął dojrzewać i trzeba było jej podawać antykoncepcję (w tym przypadku tabletki). I bardzo dobrze, że już po wszystkim, bo wet mi powiedział po zabiegu, że na skutek podawania hormonów, Pysia miała powiększony jeden róg macicy, co w przyszłości mogło sie skończyć stanem zapalnym dróg rodnych. A teraz jest spokój, kicia się nie męczy przy rui i nie muszę jej szpikować pigułami. Tyle tylko, że zaczęłam jej ograniczać jedzenie, bo nic, tylko by jadła na okrągło :roll: :lol:
Dośka

08 lutego 2008, 11:59

Masz rację. Rozmawiałam ze znajomą. Jej kotka 5 lat dostawała zastrzyki. Skończyło się na ropomacziczu,Operacja, 1o cm cięcia. masakra. Chcę tego oszczedzić kici. A odnośnie żywienia: czy podawać kotu witaminy, który je głownie chrupki RC, mastery, Sababelle? Bo ja dawałam 1 tabletkę codziennie ale nie wiem czy to dobrze
Iza-Erin
Kontakt:

08 lutego 2008, 22:21

Hmm, witaminy na pewno nie zaszkodzą, ale co do dawkowania to się nie wypowiadam. Może inni forumowicze coś poradzą.
Dośka

09 lutego 2008, 20:25

dawkowanie jest podane: 1 tabletka na 2,5 kg masy ciała czyli akurat 1 :D dla mojej. A pytałam o te witaminy bo karmy które je też zawierają jakieś tam i nie chciałabym przedobrzyć :roll:
Awatar użytkownika
Borysek

09 lutego 2008, 22:50

Do Mastery i RC witamin dodawać nie musisz. Jeśli chodzi o Sanabelle, to nie wiem, gdyż nigdy nie karmiłem kota tą karmą :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje