Kot i kuweta

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

:-)))

24 lutego 2007, 16:48

Ja przy 2 kocurach wykastrowanych zuzywam 1 opakowanie zwirku Hilton (5,90 w Krakvet) na tydzien. Kuwete sprzatam 2 razy dziennie, calosc wkladu(+porzadne mycie) wymienam 1 raz w tygodniu. Podobnie jak Ulla i DamaKier posypuje go nautralizatorem firmy Certech co znacznie zwieksza wydajnosc. Ponadto neutralizator super pochlania zapachy (pomimo iz kuwete mam odkryta) i powoduje iz zwirek nie przywiera do dna.
Duze znaczenie dla zapachu kuwety ma rowniez sposob jakim sie odzywia koty. Ja uzywam Acany jako bazy (czasem jakies urozmaicenie w postaci dodatkow) i jestem bardzo zadowolony. Po tej karmie odchody w kuwecie sa male, unormowane i nie maja az tak nieprzyjemnego zapachu jak przy karmach marketowych. Mimo przystepnej ceny Acane uwazam za baaardzo dobra. :)
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

24 lutego 2007, 19:48

Anonymous pisze:A czy można go też używać do żwirku drewnianego zbrylającego? Bo ten własnie stosuje
Używam (a w zasadzie moja kicia :D) właśnie żwirku drewnianego Cat's Best i odkażacz CERTECH doskonale się sprawdza :)
Osobiście bardzo polecam i żwirek i odkażacz :D
DamaKier
Kontakt:

24 lutego 2007, 23:18

Z tego co mi wiadomo neutralizator nadaje się do każdego typu żwirku (a do drewnianego na pewno).
:-))) pisze:Ja przy 2 kocurach wykastrowanych zuzywam 1 opakowanie zwirku Hilton (5,90 w Krakvet) na tydzien.
Troszkę sporo Ci tego idzie :wink: Ja 10l Benka Uniwersalnego mam na miesiąc (też dwa koty, ale dziewczynka i chłopak). Teraz kupiłam standardowo 2 torby własnie tego żwirku + 10l Cat's Best- będziemy testować czy dla nas się nadaje i czy warto (trochę się boję tego noszenia, bo podobno nosi się strasznie)
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

24 lutego 2007, 23:36

DamaKier pisze:Teraz kupiłam standardowo 2 torby własnie tego żwirku + 10l Cat's Best- będziemy testować czy dla nas się nadaje i czy warto (trochę się boję tego noszenia, bo podobno nosi się strasznie)
Aniu, troszkę się nosi, ale bez przesady - zazwyczaj jest to parę granulek koło kuwety :)
A żwirek ten ma wg mnie tak dużo zalet, że choć jest dość drogi, warto w niego zainwestować :D
Jest bardzo wydajny, ładnie pachnie, można go wyrzucać do toalety.
Jak już pisałam wyżej - zdecydowanie ten żwirek polecam :D
:-)))

24 lutego 2007, 23:59

Widzisz DamoKier moze za duzo go faktycznie wywalam...Tez mi znajomi kociarze mowia ze u nich to jakos wolniej schodzi....:( Ale zauwaz ze Twoje kotki wychodza "na pole" i wtedy moga sobie posikac...U mnie wsjo idzie do kuwety...Albo moje tak duzo sikaja...Sam nie wiem czemu:(
A propos Cats Best Eco Plus...Ja testowalem go tez kiedys...Plusem jest to, ze dobrze pochlania zapach i mozna wywalac go do "kibelka". U mnie faktycznie moje lobuzy roznosily go po domu...Ale znowu nie pyli tak jak bentonitowy...Wydajnosc mi sie nie sprawdzila wiec z niego zrezygnowalem...Ja mam dosc aktywne duze kocury, jedza i pija moze wiecej wiec dlatego tak malo "ekonomicznie" to wychodzi...Albo mam po prostu "swira" na punkcie kuwety...To tez mozliwe :D
DamaKier
Kontakt:

25 lutego 2007, 17:20

Fakt, moje kotki wychodzą na dwór, ale od póżnej jesieni do końca zimy stają się praktycznie niewychodzące. Na dworku są co najwyżej raz, max. dwa dziennie i to są spacerki po 10 minut (najdłużej pół godziny, ale to się rzadko zdarza). A jak jest minusowa temepratura, to nawet nie ma opcji, zeby chciały wyjść- siedzą w domciu i nosa nie wychylają za drzwi. I nawet jesli już wyjdą kiedy jest kilka stopni na plusie, to zauważyłam, że wcale na dworze nie siusiają i nie kupkają, tylko po przewietrzeniu wbiegają do domku i zaraz do kuwetki zmierzają. Chyba niemiłe im załatwianie się na wietrze :lol: :lol:

Wiadomo, ze różne są koty, różnie piją i jedzą i nie ma reguły, że żwirek należy wymieniać wtedy i wtedy. Każdy dostosowuje do swoich kotów i swojego nosa :wink: Ja mam 10l na miesiąc (nieraz nawet dłużej, a latem to i czasem na dwa miechy), nie śmierdzi nic i mi oraz kotom tak pasuje. A jak u Ciebie trzeba wymieniać częściej, to po prostu tak trzeba i już :wink:
ATA

25 lutego 2007, 17:47

Ja zużywam 15 l Benka Compact na miesiąc, nie stosuję neutralizatora bo oboje z kotem nie znosimy jego zapachu i jest ok. Zero smrodku a kot jest zadowolony. Kiedy raz dałam na dno troszkę odkażacza Certech to kocisko cały dzień nie chciało wejść do kuwety, kiedy wymyłam kuwetę i wymieniłam żwirek na zwykły (bez odkażacza) od razu nadrobił wszystkie zaległości. Wcześniej tak samo reagował na żwirki zapachowe więc nie byłam zdziwiona.
Widocznie lubi naturalne zapachy :wink:
Gość

09 marca 2007, 15:09

Ja tez polecam Cats Best Eco Plus - u mnie przy dwóch kotach (ona i on) sprawdza się bardzo dobrze, jest wydajny - 10L starcza mi na ponad 1,5 miesiąca. Według mnie nosi sie podobnie jak Benek tylko jest bardziej widoczny :) A jego największa zaletą na pewno jest to ze mozna go wrzucac do WC :)
Gość

09 marca 2007, 19:04

Boshe....A ja Ty to robisz...?U mnie przy 2 kotach Cat Best Eco Plus ledwie starczyl na 2,5 tygodnia...
DamaKier
Kontakt:

10 marca 2007, 18:20

Ponad dwa tygodnie temu wsypałam do kuwetki całe opakowanie (10l) CBE + i jestem jak najbardziej zadowolona. Bałam się trochę, bo opinie były skrajne, ale u mnie się na całe szczęście sprawdził.

Wypiszę to, co zauważyłam:

1. Naturalny zapach- co prawda moim kotom "sztuczne" zapach nie przeszkadzają, ale zawsze milej (nawet dla mojego nosa) jak pachnie drewienkiem niż jakąś bliżej nie określoną lawendą itp. :D

2. Odpowiednia wielkość ziarenek- ostatni raz drewnianego "Pinia" używałam dawno temu i bałam się, że powrót do drewnianego żwirku o trochę wiekszych granulkach niż Benek nie przyjmie się, ale nie było najmniejszego choćby problemu :wink:

3. Wcale nie roznosi się tak krytycznie :D Wiadomo, jak to żwirek- tu coś się przyczepi do łapki, tu się coś wyniesie z kuwetki- ale nie w ogromnych ilościach. Jak niektórzy pisali, że mają CBE nawet w pościeli, to trochę mi się włos na głowie jeżył, ale u mnie wcale się tak nie stało. Dywanik przed kuwetką zbiera większośc żwirku, parę granulek się wyniesie na płytki czy na nasze dywaniki łazienkowe- ale żwirek nie przekracza progu łazienki i skupia się głównie tam, gdzie powinien- czyli na kuwetkowej wycieraczce :wink:

4. Zbryla się ładnie, bryłki sie nie rozpadają.

5. I ostatni punkt, dla mnie jeden z najlepszych: Ogromie fajne jest to, że zzabrudzony żwirek da się usuwać do toalety. Nigdy wcześniej nie używałam żwirku, z którym mozna by robić takie rzeczy i nawet nie wiedziałam, jakie to wygodne. Niby miałam długo Benka i sprzątanie wszystkiego do woreczków i wywalanie do smieci nie było dla mnie jakąś tragedią, ale jak się przekonałam, że może być łatwiej, to codzienne wywalanie woreczków z odchodami stało się duuuużo gorsze 8) Naprawdę to jest super sprawa, że nie muszę biegac z woreczkami, tylko o każdej porze otwieram kuwetkę i wszystko usuwam do toalety.

Podsumowując: Jestem nad wyraz zadowolona i na pewno CBE + zagości na dłużej w kociej kuwetce. Jest wydajny i już widzę, że starczy mi na bardzo długo (moze nawet na 2 miesiące?). Jak już będzie wymagał wymiany, to trzeba będzie wrócić do Benka, bo kupując żwirki zamówiłam dwie torby 10l Benka, a CBE+ to była jedna torba- na próbę. A więc niestety będzie musiał powrócić Benek, a później zapewne znowu CBE+.
Awatar użytkownika
Amika

10 marca 2007, 21:54

Damo Kier
Jakiej wielkości są granulki CBE+. Moje kocianki nie lubią zbyt dużych i nie wiem czy ryzykować.
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

13 marca 2007, 01:03

Są raczej drobniutkie - nie przekraczają 5 mm. Ja, a raczej moja niunia, używamy tego żwirku od dawna i osobiście go wszystkim polecam (już nie raz i nie dwa zachwalałam jego zalety na tym forum! :)). A pomijając jego wszelkie zalety (utylizacja w toalecie, zapach, niepylenie), jest niesamowicie wydajny.
Więc się nie zastanawiaj, tylko go kupuj :D - kicia na pewno będzie zadowolona! :D
Awatar użytkownika
Amika

13 marca 2007, 08:50

Dzięki Ulla :lol:
Właśnie wczoraj zaryzykowałam i zamówiłam
Ania
Awatar użytkownika
Borysek

13 marca 2007, 09:51

Moja kicia też używa Cat's Best Eco Plus :lol: i jest bardzo z niego zadowolona :lol: podobnie zresztą jak i ja ;)

Najfajniejsze jest to, że można go wrzucać do wc, no i efektywnie pochłania zapaszki ;) Również polecam ten żwirek!!!

Któs wcześniej napisał, że wystarcza mu 10 L opakowanie na ponad 1,5 miesiąca przy dwóch kotach :shock: To rzeczywiście straaaasznie długo...
Mi wystarcza na 1 miesiąc przy 1 kocie (w dodatku to kociak jeszcze)...
Pomimo swej ceny (jest dośc drogi jak na żwirek ;) ) nie zamieniłbym go na żaden inny ;)
Wcześniej używałem Benka, ale porównując te dwa żwirki, to... niebo,a ziemia...(przynajmniej według mojej oceny). 8)
Awatar użytkownika
Ulla
Kontakt:

13 marca 2007, 23:21

Dokładnie tak jak pisze Borysek :D
Aniu, dobrze, że się zdecydowałaś - na pewno Twoje kotaski będą zadowolone z nowego żwirku :D
A co do wydajności, to mojej niuni worek 10 l CBE+ wystarcza na jakieś 3 miesiące :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje