Mój młody 4 miesięczny kotek (kotka) zaczęła mi sikać pod łóżkiem w schowku na pościel.
Sikała tam, ponieważ znalazła tam reklamówki foliowe i z nich urządziła sobie małą kuwetę.
Teraz pojemnik na pościel umyłam octem z sodą. Plamy sików zasypałam sodą w proszku i włożyłam do pojemnika plasterki cytryny. Myślicie, że już więcej nie nasika?
Bardzo się boję, że zniszczy mi to podłogę
Kot sika w łóżku :/
Niestety, musisz poczekać i sprawdzić. Zdarza się, że koty siusiają na przykre dla nich zapachy, żeby je zamaskować. Ale bądź dobrej myśli. Bardzo możliwe, że twoje zabiegi ją zniechęcą. Możesz też postawić obok łóżka tymczasową kuwetę. Powącha pod łóżkiem, prychnie i pójdzie do pobliskiej kuwetki.
-
hm, nasuwa mi to pewną myśl - mój kot sika zawsze w jednym miejscu - koło butów - czy to możliwe, że sika właśnie przez te zapachy, które przynosimy na butach do domu? badanie moczu robiliśmy już trzy razy (pierwszy raz miał zapalenie, ale minęło już sporo czasu, potem dwa jak zaczął posikiwać po domu). dodam jeszcze, że jego sikanie całkowicie ustało po wyjeździe na wakacje (miał do dyspozycji podwórko, ale nie czuł się tam komfortowo). usłyszałam, że docenił spokój w domu i dlatego przestał sikać. poradzono mi chwilowe narażenie go na spory stres. przyznam szczerze, że już nie wiem co mam robić. dziś znowu naszczał, pierwszy raz od dawna...
-
Jakie kocie odstraszacze masz na myśli ?
-
Pierwszymi podejrzeniami, gdy kot sika poza kuwetę, są choroby pęcherza, więc najlepiej iść z kotem do weterynarza. Poza tym kocurki często znaczą teren, wiec najlepiej go wykastrować, ale już po wykształceniu się wszystkich elementów układu moczowo-płciowego. Z reguły jest to 6-9 miesiąc życia zwierzęcia. Najlepiej porozmawiać z weterynarzem o Twoich problemach z kotem i ustalić termin zabiegu.
-
Czy taki zabieg jest niebezpieczny dla zwierzęcia?
-
hehhehe, kotek pewnie już wyrósł z tego
-
- Informacje
-