Kot syjamski, tajski vs Kot domowy, dachowiec

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

24 marca 2009, 15:32

Witam
Czy jest duza roznica w hodowli, opiece, zywieniu, pielegnacji miedzy kotem tajskim a dachowcem ?? Czy podobnie sie je karmi etc.

Maciek.
DamaKier
Kontakt:

24 marca 2009, 19:23

Myślę, że w sprawach "technicznych" dotyczących opieki (karmienie, pielęgnacja) wielkich różnic nie ma. Duża różnica może zaś się pojawić jeśli chodzi o zdrowie i usposobienie (syjamy są dosyć specyficzne w charakterze)
Gość

24 marca 2009, 22:14

DamaKier pisze: Duża różnica może zaś się pojawić jeśli chodzi o zdrowie i usposobienie (syjamy są dosyć specyficzne w charakterze)
Tzn. ? Mozesz to rozwinac ?? Tak w ogole to co radzicie wziac kotka z ogloszenia 3 mies ' oddam za darmo' czy kupic 'tajskiego' kociaka za kilkaset zl. ?? (tak wiem kociak w typie a nie syjam...) Schronisko odpada bo chce miec kotka od malutkiego. pozdrawiam
DamaKier
Kontakt:

24 marca 2009, 23:19

Nie będę rozwijac, bo po pierwsze jest o tym masę w internecie i jeśli jesteś zainteresowany, to możesz sobie poczytać o chorobach i usposobieniu syjamów/tajskich. A po drugie nie jestem w stanie udzielić Ci bardzo precyzyjnych informacji, gdyż nigdy kota tej rasy nie miałam i mam na jej temat dośc ogólną wiedzę. Ogólnie syjamy są określane jako koty charakterne, bardzo przywiązane do właściciela, rozłąka może odbić się na ich zdrowu psychicznym/fizycznym, uwielbiają towarzyszyć człowiekowi we wszystkim. To nie jest wg mnie łatwa rasa, na pewno sa kochane, ale trzeba się na pewne specyficzne reakcje z ich strony przygotować.

Moim zdaniem nie pownieneś ani brac kotka z ogłoszenia ani tym bardziej kupować "syjama" za kilka stów, bo to syjam nigdy nie będzie. I nie wiem w jakimś schronisku sprawdzałeś ale we wszystkich które znam jest od groma malutkich kotków, bywa, że wręcz umierają z braku domów
ODPOWIEDZ
  • Informacje