Moja 9,5 miesieczna kota byla dwa dni temu po raz pierwszy z wizyta w innym domu. Jest kotem niewychodzacym, chociaz chcialabym ja zaczac zabierac na dzialke, moze na wakacje. Tymczasem jednak zwierzaczek ciezko przerazony najpierw nie chcial wyjsc z transporterka a potem przesiedzial prawie caly czas pod narzuta na kanapie. Spodobalo sie jej natomiast w ogrodzie, gdzie dala drapaka i z trudem ja zlapalam, kiedy probowala z malego okienka wskoczyc na dach domu. W domu dosc czujnie obwachala starego kocura (kastrata), ktory nie byl ani troche agresywny, raczej ja tylko obserwowal z daleka. Niepokoi mnie natomiast cos innego - kotka jakis czas oddychala dosc szybko i czesto otwierala pyszczek jak ptaszek robiac przy tym kilka szybkich wydechow z jezykiem lekko zwinietym w rurke - co to oznacza? Czy byla tylko bardzo zdenerwowana czy tez jest to objaw jakiejs choroby. Nastepnego dnia juz u siebie w domu zrobila podobny "pokaz" w ferworze zabawy - ale tylko raz. Czy macie Panstwo podobne doswiadczenia? Jak mam to rozumiec, tym bardziej, ze nigdy wczesniej sie tak nie zachowywala. Dodam, ze koteczka nie byla na razie sterylizowana - rujki nie bylo. Bede wdzieczna za podzielenie sie spostrzezeniami o kocich zachowaniach w sytuacjach stresowych.
Pozdrawiam !
Kot zestresowany
Mojemu futrzakowi zdarzyło się coś takiego w sytuacji bardzo silnego stresu. Kiedyś sąsiedzi remontowali łazienkę i wiercenie w ścianie tak zdenerwowało mojego kota, że zaszył sie w najciemniejszym kącie, cały się trząsł, serce biło mu jak oszalałe i oddychał właśnie tak, jak to opisujesz. Przyczyną może więc być właśnie silne podniecenie albo stres. Gdyby jednak powtarzało się to częściej na przykład w trakcie zabawy (czyli zwiększonego wysiłku) warto kici przebadać serducho, bo często takie oddychanie z otwartym pyszczkiem jest pierwszym z objawów niewydolności układu krążenia. Pewnie Twoja kotka jest zdrowa jak rydz, ale nie zawadzi ją trochę poobserwować
Jeżeli koteczka tak mocnym stresem reaguje na wyjazdy to nie męczyłabym jej kiedy nie ma takiej potrzeby. Nawet przez cały weekend kot moze zostac sam w domu kiedy bedzie mial suche jedzenie w miseczce i wode.
Co do wypuszczania kotki w stresie. Kot może uciec, nie przyjdzie na zawolanie swojego opiekuna nawet. Pobiegnie gdzies w panice przed siebie, gdzies sie schowa możecie jej nie znaleźć.
Co do wypuszczania kotki w stresie. Kot może uciec, nie przyjdzie na zawolanie swojego opiekuna nawet. Pobiegnie gdzies w panice przed siebie, gdzies sie schowa możecie jej nie znaleźć.
-
- Informacje
-