MILI i AMY

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Furia i Afera

15 listopada 2011, 21:33

MonikaMroz pisze:Asiu pewnie że wypróbuj. Za taką cenę to aż szkoda nie spróbować. Może znajdziesz dla dziewczyn coś lepszego niż RC i tańszego (bo z tego co pamiętam to Ty RC im dajesz?) Jeśli nie to za pomyłkę przepraszam :wink:
RC :) im daje, ale tylko te w promocji 400 +400 g, bo inaczej to bym z torbami poszła :D
Co do mączki to ja się kompletnie nie znam, więc muszę doczytać, koniecznie!

Dobbi jeśli tylko chcesz możesz pierwsza zamówić, komu jak komu, ale Tobie miejsce w kolejce odstąpię z przyjemnością!
Awatar użytkownika
Furia i Afera

15 listopada 2011, 21:36

A tak na marginesie to jak mam zamówić te próbki? :oops:
Hedwa

16 listopada 2011, 10:26

Asia kilka postów wyżej dokładnie napisałam co trzeba zrobić żeby zamówić u nich te próbki :D
Źródło białkowe powinno być właściwie nazwane – Chicken (kurczak), beef (wołowina), lamb (baranina), itp.
Meat (mięso) lub animal protein (zwierzęce źródło białkowe) są przykładami niskojakościowego źródła białkowego niewiadomego pochodzenia.
Wszelkiego rodzaju mączki takie jak: chicken meal (mączka z kurczaka), beef meal (mączka z wołowiny), lamb meal (mączka z baraniny) powinny również być dokładnie określone. Meat meal (mączka mięsna) może być wszystkim. Fresh meat (świeże mięso) nie może być jedynym źródłem białka w suchej karmie. Jest to spowodowane faktem dużej zawartości wody (około 65-75%) i tylko 15-20% udziałem samego białka. Mączka mięsna jest to gotowane i wysuszona mięso z mięśnia zawierające śladowe ilości kości, skóry i tkanki. Mączki te w procesie technologicznym są wysuszane do 10% poziomu wilgotności i zawierają około 65% białka.
To w skrócie skopiowałam ze strony e-karmy podają tam też żeby Najlepiej wybierać skład podobny do tego: “kurczak, mączka z kurczaka, pełne ziarno owsa, pomidor, świeże ziemniaki, tłuszcz z kurczaka (konserwowany mieszanka tokoferoli), warzywa..." No i tu bardziej bym się skłaniała do tej nutry o której pisalam.Jak jest jasno określone jakiego pochodzenia jest ta mączka to nie jest źle. Przecież w naturalnym środowisku jak kot coś upoluje to zjada to ze wszystkim: skórą, tkanką, kośćmi itp. a tu są tego śladowe ilości więc chyba bym się nie czepiała aż tak bardzo. To tak jak w ciastku mamy śladową ilość orzechów np i jest tego tam bardzo mało. W karmie brit w składzie są np produkty pochodzenia drobiowego i to w dość dużych procentach więc tego bym się bardziej obawiała to dopiero może być syf ;)
Hedwa

16 listopada 2011, 10:33

Hedwa pisze:te 4 kg karmy to tylko próbki suchej. Oni tam tych próbek nie żałują i wysyłają co najmniej po 10 z każdego rodzaju. Dodam, że w jednej próbce jest dużo więcej tej suchej karmy niż np. w próbce royala. Na ich stronie nic nie ma na temat tych próbek ale w kontaktach jest ich adres e-mail i trzeba do nich napisać wiadomość z zapytaniem o próbki. Ja napisałam dla przykładu,że skuszona pozytywnymi opiniami na temat ich karm chciałabym spróbować podać którąś z nich swoim kociastym tyle że zanim zdecyduję się na kupno większych opakowań wolałabym najpierw daną karmę przetestować na kocie i zapytałam czy w związku z powyższym istnieje możliwość zamówienia u nich próbek. Pan mi odpisał że około 4 kg próbek kosztuje 20zł (przedpłata). Jak się decydujesz piszesz do nich maila z adresem domowym i na drugi dzień od zaksięgowania przez nich przelewu masz pudło próbek :)
Proszę jeszcze raz :D
Awatar użytkownika
Furia i Afera

16 listopada 2011, 10:35

Bardzo dziękuję Wam dobre kobiety :)
Buziaki dla Was!!!
Hedwa

16 listopada 2011, 12:30

nie ma za co :)
MonikaMroz

16 listopada 2011, 13:04

Hedwa pisze:W karmie brit w składzie są np produkty pochodzenia drobiowego i to w dość dużych procentach więc tego bym się bardziej obawiała to dopiero może być syf ;)
Taki skład jest w karmie Brit care i to jest karma niby klasy super premium :shock: . Ja kupuję zwykłą Brit (granatową) a tam nie ma w składzie produktów pochodzenia drobiowego. Jedyny minus to taki, że w składzie na początku napisane jest mięso drobiowe, a nie np. mięso z kurczaka (bo to chyba różnica :wink: ). Ale na opakowaniu pisze chicken :lol:
Dziewczyny co właściciel kota to inna opinia :). Ważne żeby zdrowe były i chciały jeść :!: I one i my będziemy szczęśliwe :P
Furia i Afera pisze:RC :) im daje, ale tylko te w promocji 400 +400 g, bo inaczej to bym z torbami poszła :D
Ja też tak kupowałam i to się opłacało.
K@rOLcI@

16 listopada 2011, 13:10

mi te TOTW polecono i nikt nigdy nie spotkał sie z tym, żeby kota przytykało - i że mam nie porównywac ludzkiego błonnika z kocim bo dla nas cennym żródlem są zboża, a u kotów warzywa. Ta nutra o ile te sprawdziłam ma 2% błonnika.
Na telekarmie jest akurat najlepsza cena bo 99zł

Byłam dzis w drugim zoologu i zapytałam pania czy nie zamierza w jakieś bezzbożowe wejśc to pokazała mi za 14zł w puełku 4 próbki po 100g jakiejs karmy N D pamiętam z pudełka i że osowce były w składzie, figi, pomarańcze - myśłicie, że kot by to jadł? bo potem palnuje na wage to sprowadzać.
MonikaMroz

16 listopada 2011, 13:14

K@rOLcI@ pisze:karmy N D pamiętam z pudełka i że osowce były w składzie, figi, pomarańcze - myśłicie, że kot by to jadł? bo potem palnuje na wage to sprowadzać.
Ta karma się nazywa ND? Tylko taką nazwę ma?
K@rOLcI@

16 listopada 2011, 13:15

tyle zapaietalam z zielonego pudełka - nie polskie to bo nie bylo po polsku nic na niej i nie moge sobie przypomniec tej firmy cos z pet
MonikaMroz

16 listopada 2011, 13:17

K@rOLcI@ pisze:były w składzie, figi, pomarańcze - myśłicie, że kot by to jadł?
W TOTW jest suszony korzeń cykorii, pomidory, jagody, maliny i koty tą karmę wcinają więc czemu nie maja figi czy pomarańczy jeść. To pewnie śladowe ilości są wiec i tak karma pachnie "mięsem" ;)
Hedwa

16 listopada 2011, 13:25

Monika ten zwykły brit w składzie przynajmniej na stronie sklepu krakvet ma Mięso z kurczaka i produkty pochodzenia drobiowego (min.30%) i kukurydzę ma też chyba że to nie ta karma. Chodzi mi o BRIT Cat Chicken. Jakby nie było dziewczyny w każdej karmie znajdzie się coś czego byśmy nie chcieli. Nie ma chyba idealnej karmy. Najwięcej pozytywnych opinii czytałam o Eagle Packu ale tego już nie sprowadzają od dawien dawna poza tym była to droga karma.
K@rOLcI@ ja z tym przytkaniem kota spotkałam się kilka razy na forach ale jak pisałam nie musi się tak dziać. Pochodzenia błonnika tu nie porównujemy raczej chodziło nam o to jaką on pełni funkcję w organizmie kota a ściślej o to, że wpływa na perystaltykę jelit. Nutra gold holistic ma w sobie 3% błonnika tyle samo co TOTW. Nutra jednak wg mnie ma trochę lepszy skład ogólny tyle, że ma mniej białka o ile dobrze pamiętam. W tym sklepie o którym cały czas piszę te karmy też są w cenie 99zł i przy kwocie zamówienia wyższej niż 90zł masz dostawę gratis. Nie wiem czy przypadkiem ten sklep jako pierwszy nie zajął się sprowadzaniem tych karm. karmy które tam mają są chyba tylko i wyłącznie Kanadyjskie. Na telekarmie jest dużo mniejszy wybór ;). Dla mnie dobra karma to taka, która będzie smakowała kotu, będzie ładnie na niej przybierał na wadze( jeśli to kot który jest w fazie wzrostu), będzie miał ładną sierść czy jak w przypadku moich sierść nie będzie się tłuścić no i po której nie będzie sensacji kuwetkowych :D
K@rOLcI@

16 listopada 2011, 14:16

podaj mi na pw adres tej strony z karmami
K@rOLcI@

16 listopada 2011, 17:25

hedwa a do tych 20zł jest jakaś przesyłka ??
MonikaMroz

16 listopada 2011, 18:09

Hedwa pisze:Monika ten zwykły brit w składzie przynajmniej na stronie sklepu krakvet ma Mięso z kurczaka i produkty pochodzenia drobiowego (min.30%) i kukurydzę ma też chyba że to nie ta karma. Chodzi mi o BRIT Cat Chicken
Zgadza się. A ja Brit kitten sprawdzałam ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje