Ratunku kocia zwariowała???

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

24 września 2008, 09:47

Pomocy. Mam dwie kotki, obie w tym roku na wiosnę skończyły rok. W zeszłym tygodniu wysterylizowałam jedną z nich, ponieważ bardzo ciężko przechodziła rujki i miała je co 2 tygodnie, a poza tym znaczyła moczem w domu, szczególnie rzeczy córki. Wszystko goi się pięknie, kicia spokojna. Z drugą nigdy nie było problemów, zawsze grzeczna i mądra. Po sterylizacji pierwszej jakby diabeł w nią wstąpił. Cały czas jęczy ale nie da się za bardzo pomiziać, fuka na tę wysterylizowaną, ale przede wszystkim - sika gdzie popadnie, nic się nie uchowa, czasem mam wrażenie, że potrafi załatwić się do góry, w takich miejscach znajduję jej "znaczki". Oczywiście są to tylko kropelki, ale nie muszę chyba mówić, że jest to okropnie uciążliwe. Pomóżcie! Co robić? Czy sterylizacja może pomóc?
Iza-Erin
Kontakt:

24 września 2008, 10:25

twoja niesterylizowana kicia może wyczuwać zapach lecznicy, może też podświadomie traktować wysterylizowana kicię jako słabszą (gdzies czytałam, że tak jest z kocurami, może z kotkami też. Co do sterylizacji, to jest to zabieg ze wszech miar korzystny i zmiany zachowania zwierzęcia na gorsze należą do rzadkości, ale obecne zachowanie kotki powinnać skonsultować z wetem.
ODPOWIEDZ
  • Informacje