Ruda kotka.

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
Borysek

04 lipca 2008, 09:23

Kasia i Maniuś pisze: Powiedzcie mi czy kolor umaszczenia ma jakiś wpływ na wielkość kota. Wszystkie znane mi rude kociaki są duże i jeszcze nie widziałam drobnej budowy.

Cechy ilościowe, takie jak: wielkość, barwa i jej natężenie, masa ciała, kształt itp. powstają w wyniku ekspresji i "sumowania" wielu genów nieallelicznych (tzn. różnych) występujących w różnych chromosomach. Dodatkowo w przypadku tych cech duże znaczenie ma wpływ środowiska (jako przykład - kociaczek może mieć dużych rodziców, ale w wyniku nie dojadania w pierwszych miesiącach życia będzie później najprawdopodobniej nie tak duży jakbyśmy tego oczekiwali).
Dlatego w tym konkretnym przypadku (tj. powiązanie barwy rudej z wielkością ciała) nie doszukiwałbym się prostej zależności typu: dziedziczenie par genów sprzężonych ze sobą i z płcią. To wszystko jest chyba bardziej skomplikowane niż nam się wydaje :wink:
Awatar użytkownika
Borysek

04 lipca 2008, 12:08

Goliash pisze: Strasznie podobaja mi sie Main Coony w kolorze czarny szylkret z bialym ale podobno w takim umaszczeniu moga byc tylko kotki. Czy to prawda ze tak umaszczonego kocura sie nie spotka?

Szylkret jest generalnie zarezerwowany dla kotek. Jednak może się zdarzyć, że wskutek anomalii (np. zespół XXY, chimeryzm, pojedyncza mutacja) urodzi się szylkretowy kocur. Z reguły jednak takie osobniki są bezpłodne lub nie przekazują swojego umaszczenia potomstwu.
Gość

10 maja 2009, 18:02

A co powiecie o takiej parze kaloszy - Matka bialo-czarna z kilkoma rudymi plamkami na ciele. Urodzila kociaki - 4 rudo-biale, 2 bialo-czarne . Ciekawe jakiego koloru byl 'tata i i czy wsrod tych rudo bialych bedzie jakas kotka. Matka to przybleda .
ODPOWIEDZ
  • Informacje