Ruja u kotki - Depo Promon

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

missyy

05 lutego 2011, 00:02

Moja kotka ( wiek bliżej nieokreślony gdyż została zabrana z ulicy ) dostała pierwszej rui. Kotka wg. weterynarza ma ok. 7 m-cy.
W pierwszym dniu rui pojechałam z nią do weta i dostała zastrzyk z Depo Promon, minęło kilka dni, a ruja jak była tak jest. Niby weterynarz mówił, że zastrzyk nie zadziała od razu, no ale... hmm kotka nadal się męczy, miauczy, wypina się.
Delikatnie tylko się wyciszyła, w dzień jakoś to jest, ale wieczory/noce miauczy i się pręży.

Po jakim czasie powinna minąć ruja po zastrzyku o jakim wspomniałam powyżej ? Chcę ją jak najszybciej wysterylizować, nie chce żeby znowu się tak męczyła jak teraz.
Awatar użytkownika
Furia i Afera

05 lutego 2011, 08:56

Niestety o zastrzyku nie mam żadnej wiedzy, ale wiem, że ruja może trwać nawet 2 tygodnie. Okres przed rują około 10 dni, więc kicia może się tak zachowywać nawet 4 tygodnie :( ale głowa do góry, jak tylko się skończy to możesz ją sterylizować i będzie wszystko ok :)
missyy

05 lutego 2011, 10:54

Tak wiem, ze ruja może trwać 2 tygodnie, dlatego też pojechałam z nią na ten zastrzyk, żeby szybciej jej przeszło, żeby się nie męczyła i żebyśmy zdążyły ze sterylizacją bo u kotów domowych często występuje ruja po rui.
Tylko kotka nadal się pręży, miauczy i wypina.

Jeśli ktoś wie po jakim czasie powinna przejść jej ruja po podaniu Depo Promon to proszę o informację. Wet mówił, że nie od razu, że trochę trzeba zaczekać, a ja sierota nie dopytałam ile trwać będzie to "trochę" ...
Awatar użytkownika
Furia i Afera

05 lutego 2011, 15:31

może dowiesz się czegoś więcej tutaj:
http://notatki.e-klasa.info/2008/10/15/ ... k-i-kotek/
ODPOWIEDZ
  • Informacje