Hej!
Mam dość nietypowy problem...
z tego co wyszukałam to kłopoty z sikaniem kota dotyczy pościeli, łóżka...natomiast naszej Elitce nigdy nic takiego się nie przytrafiło (jak do tej pory), niestety to sikanie odbywa się ostatnio coraz częściej i w coraz bardziej wkurzających miejscach...
najpierw padło na wiaderko, które służy do podmianek do akwarium, potem na torbę na laptopa, a tam nawet komórka mi została...do 2 torebek, na kozaczki, na czapkę która akurat leżała na podłodze :/
Ehhh....staramy się wszystko chować, ale ona i tak znajdzie jakieś miejsce...
Nie wiem skąd takie objawy?
Kotka ma 1,5 roku...ok.0,5 roku temu miała przeprowadzoną sterylizację, która się powiodła...kotka nie chorowała...na poczatku po sterylizacji ciężko było jej trafić w kuwetę, czasem sikała obok...ale potem już było ok...
teraz tak ok 4 tygodnie ma takie wkurzające zachowanie!
Co robić?
Kwete ma zawsze czystą, a ponieważ bardzo lubi się bawić, staram się ją jakoś zabawiać, choć ciągle jej mało...
sama nie wiem...
Ogólnie bardzo dużo ostatnio gada i jest bardzo pobudzona, ale wiadomo po sterylzacji ruja wykluczona...
ehhh...miał ktoś podobny problem?
Sikanie w torebki, buty i inne rzeczy
Ja bym zbadala mocz. no bo zawsze to sikanie poza kuweta, czyli trzeba wykluczyc plage jaka sa kamienie i krysztaly. nie zycze:)
no i standardowo moze jakies zmiany w domu albo stresy miala? koty sie stresuja z roznych dziwnych powodow, mi wlasnie Wet tlumaczyl ze nawet sterylizowane koty moga sie teraz stresowac ta pora "godowa", wiosennym przesileniem.....
no le najwazniejsze to mocz do analizy
powodzonka;)
no i standardowo moze jakies zmiany w domu albo stresy miala? koty sie stresuja z roznych dziwnych powodow, mi wlasnie Wet tlumaczyl ze nawet sterylizowane koty moga sie teraz stresowac ta pora "godowa", wiosennym przesileniem.....
no le najwazniejsze to mocz do analizy
powodzonka;)
Dzięki Aniu za odpowiedz!
Masz rację, lepiej wybierzemy się do weterynarza, żeby wykluczyć najgorsze! W sob. zamówię wizytę!
Troszkę się o nią boję...
Właśnie ostatnio dość znacznie powiększył się jej brzuszek, który nie jest zbyt twardy, wręcz coraz bardziej obwisły...
kotka jest bardzo energiczna i uwielbia jeść...
jednak żadnych zmian ostatnio nie miała...nadal uwielbia przychodzić się przytulać...
chyba jedynie to "przesilenie" wiosenne na nią działa
Masz rację, lepiej wybierzemy się do weterynarza, żeby wykluczyć najgorsze! W sob. zamówię wizytę!
Troszkę się o nią boję...
Właśnie ostatnio dość znacznie powiększył się jej brzuszek, który nie jest zbyt twardy, wręcz coraz bardziej obwisły...
kotka jest bardzo energiczna i uwielbia jeść...
jednak żadnych zmian ostatnio nie miała...nadal uwielbia przychodzić się przytulać...
chyba jedynie to "przesilenie" wiosenne na nią działa
ale spokojnie, zanies narazie mocz do analizy. jak Kicia sie dobrze czuje to niehc idzie najpierw sam mocz bez kota:)
co do brzucha, moje tez taki ma , jest w podobnym wieku, i nawet jak mi schudla w chorobie to sadlo jej wisi miekkie. ja to nawet sobie ten brzuch wymacalam bo cos wyczulam ale sie okazalo ze to zgrubienie po szwie;)
z tego co slyszalam sikanie poza kuweta zawsze jest z jakiegos powodu, tylko teraz kwestia cvzy behawioralnych czy cos tam nie halo z pecherzem. moja Kizie mizie przyatakowaly struwity a siusiala do kuwetki zawsze, a ja sie troche pozno kapnelam , dopiero jak przestala chodzic. teraz juz jest super, ale zaluje z enie posluchalam rady Amiki od razu i nie zbadalam moczu. dlatego teraz wszystkim to radze:)
co do brzucha, moje tez taki ma , jest w podobnym wieku, i nawet jak mi schudla w chorobie to sadlo jej wisi miekkie. ja to nawet sobie ten brzuch wymacalam bo cos wyczulam ale sie okazalo ze to zgrubienie po szwie;)
z tego co slyszalam sikanie poza kuweta zawsze jest z jakiegos powodu, tylko teraz kwestia cvzy behawioralnych czy cos tam nie halo z pecherzem. moja Kizie mizie przyatakowaly struwity a siusiala do kuwetki zawsze, a ja sie troche pozno kapnelam , dopiero jak przestala chodzic. teraz juz jest super, ale zaluje z enie posluchalam rady Amiki od razu i nie zbadalam moczu. dlatego teraz wszystkim to radze:)
Tak zrobimy
Dam potem znać jaka była przyczyna
Pozdrawiamy!
-
- Informacje
-