Sikanie w torebki, buty i inne rzeczy

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
elitka
Kontakt:

09 marca 2009, 19:18

Hej!

Mam dość nietypowy problem...
z tego co wyszukałam to kłopoty z sikaniem kota dotyczy pościeli, łóżka...natomiast naszej Elitce nigdy nic takiego się nie przytrafiło (jak do tej pory), niestety to sikanie odbywa się ostatnio coraz częściej i w coraz bardziej wkurzających miejscach...
najpierw padło na wiaderko, które służy do podmianek do akwarium, potem na torbę na laptopa, a tam nawet komórka mi została...do 2 torebek, na kozaczki, na czapkę która akurat leżała na podłodze :/
Ehhh....staramy się wszystko chować, ale ona i tak znajdzie jakieś miejsce...

Nie wiem skąd takie objawy?
Kotka ma 1,5 roku...ok.0,5 roku temu miała przeprowadzoną sterylizację, która się powiodła...kotka nie chorowała...na poczatku po sterylizacji ciężko było jej trafić w kuwetę, czasem sikała obok...ale potem już było ok...
teraz tak ok 4 tygodnie ma takie wkurzające zachowanie!
Co robić?
Kwete ma zawsze czystą, a ponieważ bardzo lubi się bawić, staram się ją jakoś zabawiać, choć ciągle jej mało...
sama nie wiem...

Ogólnie bardzo dużo ostatnio gada i jest bardzo pobudzona, ale wiadomo po sterylzacji ruja wykluczona...

ehhh...miał ktoś podobny problem?
Awatar użytkownika
ania1985

09 marca 2009, 19:21

Ja bym zbadala mocz. no bo zawsze to sikanie poza kuweta, czyli trzeba wykluczyc plage jaka sa kamienie i krysztaly. nie zycze:)

no i standardowo moze jakies zmiany w domu albo stresy miala? koty sie stresuja z roznych dziwnych powodow, mi wlasnie Wet tlumaczyl ze nawet sterylizowane koty moga sie teraz stresowac ta pora "godowa", wiosennym przesileniem.....

no le najwazniejsze to mocz do analizy

powodzonka;)
Awatar użytkownika
elitka
Kontakt:

09 marca 2009, 19:28

Dzięki Aniu za odpowiedz!
Masz rację, lepiej wybierzemy się do weterynarza, żeby wykluczyć najgorsze! W sob. zamówię wizytę!
Troszkę się o nią boję...
Właśnie ostatnio dość znacznie powiększył się jej brzuszek, który nie jest zbyt twardy, wręcz coraz bardziej obwisły...
kotka jest bardzo energiczna i uwielbia jeść...
jednak żadnych zmian ostatnio nie miała...nadal uwielbia przychodzić się przytulać...
chyba jedynie to "przesilenie" wiosenne na nią działa :)
Awatar użytkownika
ania1985

09 marca 2009, 19:31

ale spokojnie, zanies narazie mocz do analizy. jak Kicia sie dobrze czuje to niehc idzie najpierw sam mocz bez kota:)
co do brzucha, moje tez taki ma , jest w podobnym wieku, i nawet jak mi schudla w chorobie to sadlo jej wisi miekkie. ja to nawet sobie ten brzuch wymacalam bo cos wyczulam ale sie okazalo ze to zgrubienie po szwie;)

z tego co slyszalam sikanie poza kuweta zawsze jest z jakiegos powodu, tylko teraz kwestia cvzy behawioralnych czy cos tam nie halo z pecherzem. moja Kizie mizie przyatakowaly struwity a siusiala do kuwetki zawsze, a ja sie troche pozno kapnelam , dopiero jak przestala chodzic. teraz juz jest super, ale zaluje z enie posluchalam rady Amiki od razu i nie zbadalam moczu. dlatego teraz wszystkim to radze:)
Awatar użytkownika
elitka
Kontakt:

09 marca 2009, 19:46

:wink:
Tak zrobimy :)
Dam potem znać jaka była przyczyna :)
Pozdrawiamy!
Kotka2102

18 marca 2009, 14:20

Elitka miałam coś podobnego ania dobrze ci radzi a ja się do tego dołączam pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje