spacerki

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

karola

26 kwietnia 2007, 09:47

mam problem z moja kotka, od pewnego czasu staram sie przyzwyczaić ją do smyczki, było już całkiem dobrze ,i zdażył się drobny "wypadek", kotka pociągneła mocniej smycz, wypuściłam ją z dłoni i smycz udeżyła małą, od tej pory panicznie boi sie smyczy, udaje założyć się szelki, natomiast po zapieciu smyczy zaczyna prychac i wariować tak mocno, że obawiam się i o jej bezpieczeństwo, jak próbuję odpiąć smyczkę to mnie drapie, nie wiem czy sobie odpuścić, jednak szkoda mi jej ponieważ często wyjeżdzamy na działki i mogłaby jeździć z nami, proszę o radę
Awatar użytkownika
Borysek

26 kwietnia 2007, 22:07

Hmm...może jak mała będzie w szeleczkach, to na początek (pierwszego dnia) tylko pokazuj jej smyczkę, ale nie zapinaj. Niech sobie na nią popatrzy, powącha, nawet powyżywa jak będzie chciała ;) Pozniej (przez kilka kolejnych dni) traktuj smyczkę jako zabawkę (?), zachęcaj smyczką kotkę do zabawy, niech biega za nią itp. Może zapomni wtedy o urazie i smycz zacznie kojarzyć się jej z zabawą i czymś przyjemnym. Pozniej ewentualnie spróbuj przypiąć smyczkę. Tylko nic na siłę, wszystko cierpliwie i powoli. No nie wiem czy to coś pomoże, ale tak na szybko coś takiego mi przyszło do głowy ;)
ODPOWIEDZ
  • Informacje