Witam serdecznie
Czy można odzwyczaić kota od drapania po ścianach i łóżkach? Mam zamiar kupić drapak tylko zastanawiam się bo kot ma już 7lat
Stare przyzwyczajenia kota
-
- Kontakt:
Może być trudno. Ale spróbuj mu podcinać pazurki, przynajmniej nie będzie tak orał wszystkiego.
-
- Kontakt:
Właśnie to robię ale nadal wszystko ora
A mocno je podcinasz?
-
- Kontakt:
3/4zostawiam kotu
Dr Sumińska w jednym z wywiadów trafnie określiła kiedyś, że przyuczenie kota do drapaka, to tak jak próba zmuszenia kogoś do czytania ciągle tej samej książki. Nawet jeśli będzie super ciekawa, to i tak po pewnym czasie musi się znudzić. I coś w tym jest - Polcia wykazywała zainteresowanie drapakiem jedynie na początku. Obecnie służy on jej do przeciągania się i... spania. A pazury ostrzy na dywaniemarcino380 pisze: Witam serdecznie
Czy można odzwyczaić kota od drapania po ścianach i łóżkach? Mam zamiar kupić drapak tylko zastanawiam się bo kot ma już 7lat
ATO, ale ja nie miałam na myśli tego, że kot przestanie drapać, bo z pewnością nie przestanie Chodizło mi o to, że z podciętymi pazurkami nie będzie tak orał wszystkiego, włacznie z właścicielemATA pisze:A kto powiedział, że skrócenie pazurów zapobiegnie drapaniu?
Witam
Mnie sie udalo zastapic 9 letniej kotce dywan drapakiem ale kupiłam jej drapak ktory moze drapac w poziomie i w pionie ma ksztalt fali, po kilku dniach juz zaczela sie nim interesowac a teraz po pol roku juz tylko jego drapie (przynajmniej kiedy jestem w domu ). Druga kicia drapala łóżko i tez przestala ( nie wiem z jakiego powodu ) moze bierze dobry przyklad . W sumie maja 2 drapaki jeden wisi na scianie a drugi to ta "fala". Po zakupie spryskalam oba kocimietką. Najciekawsze jest to ze kazda kicia ma swoj ulubiony drapak i tylko ten swoj drapie i nawet sie nie zainteresuje drapakiem koleżanki
Mnie sie udalo zastapic 9 letniej kotce dywan drapakiem ale kupiłam jej drapak ktory moze drapac w poziomie i w pionie ma ksztalt fali, po kilku dniach juz zaczela sie nim interesowac a teraz po pol roku juz tylko jego drapie (przynajmniej kiedy jestem w domu ). Druga kicia drapala łóżko i tez przestala ( nie wiem z jakiego powodu ) moze bierze dobry przyklad . W sumie maja 2 drapaki jeden wisi na scianie a drugi to ta "fala". Po zakupie spryskalam oba kocimietką. Najciekawsze jest to ze kazda kicia ma swoj ulubiony drapak i tylko ten swoj drapie i nawet sie nie zainteresuje drapakiem koleżanki
-
- Informacje
-