Wszystkie pokrewne cebuli są bardzo!!! szkodliwe dla kotów - a więc i cebula, i por, i szczypiorek, i czosnek, i wszelkie inne.
Jak napisała Tiganza powyżej - bezpieczne z roślin doniczkowych sa zielistka i papirus, ewentualnie można siać w domu owies (wschodzi bardzo szybko, koty go lubią) albo kupować nasiona specjalnej trawy dla kotów.
Uważajcie teraz na gwiazdy betlejemskie! Też są bardzo toksyczne.
Toksyczne kwiaty ?
-
Fikusy są trujące! ZNISZCZYĆ FIKUSY!!!!
-
O co chodzi, że wszystkie kąta są usuniete? wtf?
Czy jednak rzeczywiście to jest tak że koty nie umieją ocenić same czy nauczyć się po zjedzeniu czegoś dla nich szkodliwego, aby więcej tego nie chrupać? U mnie duża część roślin domowych podejrzewam, jest dla kotów szkodliwa i grozi jakimiś sensacjami żołądkowymi.... A ich nie jedzą
może pomaga to że przynoszę im ścięte suche zielko z długimi trawami i łodygami, które chrupią
może pomaga to że przynoszę im ścięte suche zielko z długimi trawami i łodygami, które chrupią
-
Witam serdecznie!
Z tego, co wiem zarówno fikus jak i szeflera są roślinami toksycznymi:( Dla pociechy mogę dodać, że moje koty absolutnie się nimi nie interesują, choć obserwowałam ich zachowanie pod tym kątem dość długo i wnikliwie. Bardzo "smakują" im wszelkie rośliny wyglądem przypominające źdźbła trawy, takich radziłabym unikać, nawej jeśli nie są trujące (ich żywot w domu opanowanym przez kociaki będzie krótki:)
Z tego, co wiem zarówno fikus jak i szeflera są roślinami toksycznymi:( Dla pociechy mogę dodać, że moje koty absolutnie się nimi nie interesują, choć obserwowałam ich zachowanie pod tym kątem dość długo i wnikliwie. Bardzo "smakują" im wszelkie rośliny wyglądem przypominające źdźbła trawy, takich radziłabym unikać, nawej jeśli nie są trujące (ich żywot w domu opanowanym przez kociaki będzie krótki:)
-
uważajcie na papirus, chętnie jedzą, ale potem może dojść do perforacji jelit!
-
- Informacje
-