Dobry ,
zastanawiam się czy ktoś może mi powiedzieć, może z własnego doświadczenia, jakie dokumenty poza chipem i paszportem muszę załatwić kotu na wyjazd do Niemiec. Jakieś szczepienia? Widziałam, że w zależności od kraju trzeba szczepić na wściekliznę, nosówkę, że gdzie indziej wymagana jest profilaktyka przeciwkleszczowa, ale żadnych konkretów co do tego co i gdzie. Szukałam wiadomości na internecie, ale różne strony podają rożne wiadomości i pomyślałam, że może ktoś z doświadczeniem mi coś podpowie, bo szczerze to nawet nie wiem gdzie mogłabym się udać po pomoc. Do konsulatu? Napisać do jakiegoś ministerstwa? Znalazłam jakąś stronę typu 'wszystko co musisz wiedzieć wyjeżdżając do de', zostałam na nią skierowana z googla, ale nie widziałam tam żadnych informacji dot. zwierząt domowych.
Niedługo wyjeżdżam z narzeczonym za granicę i niestety kot zostaje w kraju, pod opieką mojego taty. Jednak tata zapowiedział, że nie może się nim opiekować dłużej niż półtorej miesiąca. Po tym czasie planujemy odwiedziny ojca i kota z paszportem już u nas, tylko właśnie nie wiem co i jak wcześnie trzeba zrobić. Wiem, że półtorej miesiąca to mało czasu, ale decyzja o wyjeździe zapadła dosłownie w poniedziałek, także wcześniej się tym tematem w ogóle nie interesowałam, bo nie sądziłam, że coś takiego nam się trafi.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie gdzie mogę się udać po informacje w tej sprawie. Pozdrawiam.
Wyjazd z kotem do Niemiec
Witaj,
Ja kiedyś wyjeżdżałam z psem za granicę co prawda nie do Niemiec i było to jakieś 6 lat temu ale przez Niemcy przejeżdżałam. Pies miał chip, wyrobiony paszport i szczepiony był na wściekliznę ale nikt nawet tego nie sprawdzał. To było już po wejściu do UE więc kontrola była nijaka albo akurat na taką trafiłam. Nikt nie sprawdzał dokumentów psa a dodatkowo był to pies - pit bull popatrzyli tylko w nasze dowody osobiste i puścili Z tego co wiem najciężej było przewieźć zwierzaka chyba do UK bo tam jakieś kwarantanny, szczepienia i inne cuda były wymagane chociaż teraz podobno przepisy i tam są łagodniejsze Zawsze możesz na wszelki wypadek zachipować kota, wyrobić mu paszport choć nie wiem czy tej roli nie może pełnić książeczka zdrowia, zaszczepić wtedy nikt się nie przyczepi. Aha no i kot musi być w transporterze lub specjalnych szelkach żeby się nie czepiali.
Ja kiedyś wyjeżdżałam z psem za granicę co prawda nie do Niemiec i było to jakieś 6 lat temu ale przez Niemcy przejeżdżałam. Pies miał chip, wyrobiony paszport i szczepiony był na wściekliznę ale nikt nawet tego nie sprawdzał. To było już po wejściu do UE więc kontrola była nijaka albo akurat na taką trafiłam. Nikt nie sprawdzał dokumentów psa a dodatkowo był to pies - pit bull popatrzyli tylko w nasze dowody osobiste i puścili Z tego co wiem najciężej było przewieźć zwierzaka chyba do UK bo tam jakieś kwarantanny, szczepienia i inne cuda były wymagane chociaż teraz podobno przepisy i tam są łagodniejsze Zawsze możesz na wszelki wypadek zachipować kota, wyrobić mu paszport choć nie wiem czy tej roli nie może pełnić książeczka zdrowia, zaszczepić wtedy nikt się nie przyczepi. Aha no i kot musi być w transporterze lub specjalnych szelkach żeby się nie czepiali.
-
- Informacje
-