Znajda możliwe , że w ciąży proszę o pomoc :(

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Awatar użytkownika
dobbinka

19 czerwca 2011, 09:05

Moja droga Wampirzyco, specjalnie dla Ciebie wlazłam na fotosik, z którego nie korzystałam i będziemy próbowały razem załadować zdjęcie.
1. wejdź na http://www.fotosik.pl/dodaj-zdjecie/krok-1
2. kliknij"wybierz zdjęcie" i wybierz w oknie zdjęcie w swoim komputerze.
3. Zaznacz ograniczenie wiekowe pod spodem (dla wszystkich/dla dorosłych)
4. kliknij 'rozpocznij przesyłanie'
5. pojawi się miniaturka zdjęcia i link pod spodem (jak skopiujesz link, to się link do fotosika wklei na forum)
6. kliknij zdjęcie tak, żeby pojawiło się duże
7. kliknij prawym przyciskiem myszki i w rozwiniętych opcjach wybierz "kopiuj adres obrazka"
7. we wpisie na forum wybierz na górze Img i między znaczki Obrazek wklej tenże skopiowany adres
A oto owoc mojej skomplikowanej pracy,
Obrazek

Pewnie łatwiej jest jak się zarejestrujesz na tym fotosiku ale mi się po prostu nie che:)
Awatar użytkownika
Esme

19 czerwca 2011, 21:17

Oto piękny Stach po królewsku :P
Awatar użytkownika
Furia i Afera

20 czerwca 2011, 08:17

Esme pisze:Oto piękny Stach po królewsku :P
Nie da się ukryć, że Stach jest niezwykle śliczny! A do tego ma "coś" takiego w wyrazie pyszczka, że z jednej strony człowiek chciałby go wymiziać na całego, a z drugiej czuje przez Stachem totalny respekt.
asiryś

20 czerwca 2011, 11:21

Może i Stach budzi pewien respekt, ale na pewno nie jest aż tak drapieżny jak moja...Rysia :roll:
vampirre_69

20 czerwca 2011, 13:01

Dobra mam kolejne problemy .
Matka małych zwiała zostałam z 8 dniowymi maluszkami sama ...
Kupiłam już mleko u weta , małe nie chcą jeść ale daje im na przymus .
Jak mam masować im brzuszki ??
masuje i masuje i nic nie leci a małe się strasznie wiercą .. :(
asiryś

20 czerwca 2011, 14:40

Masuj wilgotnym wacikiem, a jeszcze lepiej gazą ( jest trochę szorstka, jak język matki) okolice odbytu i dół brzuszka !
W czasie karmienia uważaj, aby kociak sie nie zachłysnął ( może mieć od tego zapalenie płuc a to =śmierć). Pilnuj, aby główka była poziomo, jak przy sutku matki. Jesli karmisz strzykawką, uważaj, aby bardzo powoli naciskać tłok. Rób rób to dosłownie kropelkami.
Trzymam kciuki za maleństwa i Twoją wytrwałość. :wink:
Awatar użytkownika
dobbinka

20 czerwca 2011, 15:52

Należy Ci się medal!
A mama może wróci, jeśli tylko będzie miała fizycznie taką możliwość (tzn jak wejść do was).
Awatar użytkownika
Furia i Afera

20 czerwca 2011, 18:42

I Asia i Dobbi mają rację.
Asia doskonale opisała masowanie, a Dobbi wie co mówi jeśli chodzi o powroty kotów.
vampirre_69

20 czerwca 2011, 21:12

Kotki karmię butelką , mleko od weta kosztowało mnie 50 zł i ma wystarczyć na 2 tygodnie :(
Mogę je zmieszać z mlekiem modyfikowanym dla niemowląt od chwili urodzenia ??
Bo koszta tego dla kociąt to makabra ... :(
Jak długo masować ?
Ile razy dziennie się wyprużniają małe ?/
ile dawać tego mleka na 1 porcję ? [ nie chodzi o mieszanie z woda ale o to ile kociak ma tego zjeść za 1 razem . ]
jak masować ?? w kółko czy obojętnie jak ??
asiryś

20 czerwca 2011, 21:32

Cytuję za www.koty.pogodzinach.net :
"Zarówno mleko krowie jak i kozie są dla kotów zbyt mało pożywne. Istnieje jednak kilka sposobów sporządzania właściwych mieszanek:

-ze specjalnego sproszkowanego substytut kociego mleka, rozprowadzonego wodą wg.przepisu:
-ze sproszkowanych mieszanek dla niemowlat, rozprowadzonych o połowę mniejszą ilościa wody
-z mleka skondensowanego, rozrzedzonego o połowę mniejszą ilościa wody.

Po karmieniu kaciąt muszą zostać pobudzone do oddania kału i moczu. W tym celu należy delikatnie przecierać okolice odbytu watką zwilżoną w ciepłej wodzie i gładzić opuszkami palców podbrzusze. Musisz też dbać o utrzymanie podogonia w czystości, przemywająca je gąbką, osuszając i delikatnie smarując kremem dla niemowląt.
Między posiłkami kocięta powinny przebywac w cieple, ułożone w czystym pudełku, z łatwo dająca się zmieniać wyściółką"

Wampirzyco, pamietaj o cieple! Małe kotki nie mają zdolnosci termoregulacyjnych, a odpowiednia temp. jest niezbędna do trawienia pokarmu i jego wchłaniania! Układaj kocieta na termoforze lub w pobliżu zwyklej butrlki po wodzie mineralnej wypełnionej ciepłą ( ok 40 stopni) wodą. Oczywiście termofor i butelkę owiń jakimś materiałem.
Na początek mysle, zeby nie mieszać specjalnego mleka dla kociąt z tym dla ludzkich dzieci. Jesli skończy Ci się to drogie dla kociąt, zacznij podawać to dla dzieci.

Dawkowanie:
wiek ilość częstotliwość
Do 7 dni 3-6 ml Co 2 godz.
7-14 dni 6-8 ml Co 2 godz. w dzień i co 4 godz. w nocy
14-21 dni 8-10 ml Co 2 godz. w dzień i raz między 23.00 a 8.00

Powodzenia, odkarmienie takich maluszków to spore wyzwanie !
Awatar użytkownika
dobbinka

20 czerwca 2011, 21:42

Znalazłam takie coś, może się przyda:
http://kotyikocieta.bloog.pl/id,3648842 ... caid=5c855
Troche cię podliczył ten wet. Spróbuj ewentualnie jakichś większych sklepów zoologicznych, może będzie taniej. Może w Katowicach. Na priv wyślę ci stronę sklepu z różnymi mleczkami,może to pomoże.
co do masowania to nie wiem, ale mama chyba w kółko nie liże jakoś dokładnie.
Awatar użytkownika
dobbinka

20 czerwca 2011, 21:50

A to ci jeszcze tylko powiem (i myślę, że dziewczyny mnie poprą), że teraz się męczysz i na rzęsach stajesz, ale to jedno z najpiękniejszych wspomnień twojego życia i latami będziesz to opowiadać różnym ludziom, a oni będą kręcić głową z niedowierzaniem i fascynacją.
vampirre_69

20 czerwca 2011, 21:55

Szczerze powiem , że jak patrzę na te maluszki i myślę , że mogą paść to płakać mi się chce :(
Chyba przestawię się od jutra na karmienie strzykawką bo nie chcę diabły małe z butelki jeść :(
Dzięki za info .
Jeśli ktoś może mi jeszcze coś doradzić to bardzo prosze i czekam .
A jest ktoś może z Sosnowca lub bliskiej okolicy kto pomógł by mi a właściwie pokazał dokładniej co i jak ?
Najbardziej martwię się o wydalanie jak do tej pory nic a masuję i masuję ...;(
Awatar użytkownika
dobbinka

20 czerwca 2011, 22:31

Dziewczyny, nie ma nikt żadnego namiaru na kogoś z Katowic na przykład? Może ktoś ma konto na miau i tam może pomóc? bo nam się dziewczyna tu wykończy!!!! :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: nie mówiąc już o małych. Jak się nie poprawi do jutra, to trzeba do lekarza rano chyba.
vampirre_69

20 czerwca 2011, 22:55

Lekarz * 3 małe = ogroooomne koszta :(
A ja już kolczyki po zmarłej mamie dzisiaj zastawiłam , żeby mieć na to mleko dla nich ...
Do schroniska ich nie oddam bo pójdą pewnie do uśpienia ...:(
Ale jak trzeba będzie faktycznie to pójdę do lekarza , zalezy mi na tych maluszkach .
Zalożyłam konto na miau .
Dałam wątek i zobaczymy co dalej
ODPOWIEDZ
  • Informacje