zniszczone meble...

Tutaj poruszamy tematy nie objęte w innych działach.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

ivi1985

27 stycznia 2006, 14:06

Hejka! Moj kot niszczy wszystko co popadnie,jeszcze troche a fotel nie bedzie przypominal fotela ;) Chcialam sie dowiedziec,czy jak kupie mu drapak,to czy sie na niego przerzuci,a jesli nie to co zrobic?
Gość

27 stycznia 2006, 14:39

To znowu ja :P Mam wielu znajomych kociarzy i jest mniej więcej pół na pół jeżeli chodzi o zainteresowaniem kotów drapakiem. Mój kot akurat korzysta tylko z niego i oszczędza meble. Dodatkowo raz w tygodniu obcinam mu pazury tak, że nawet jak o coś zaczepi to delikatnie. Możesz więc na początek kupić taki najtańszy drapaczek w formie owiniętego sznurkiem palika z piłeczką - powinien wystarczyć. :P
ATA

27 stycznia 2006, 14:41

"To znowu ja" powyżej to do IVI - tylko zapomniałam się zalogować. Spotkałyśmy się w innym temacie :lol:
Gość

27 stycznia 2006, 22:34

Z moich (dotychczas) trzech kotek żadna nie korzystała z drapaka i każda rwała pazurami cos innego. Jednej wystarczał pień drzewa umocowany koło drzwi, druga darła wykładzine podłogową ale tylko w jednym pokoju a trzecia miała obcinane pazury, bo nic nie darła i jej rosły. Próbuj różnych rzeczy, moze trafisz na to co Twój kot lubi najbardziej.
Kropa75

31 stycznia 2006, 09:49

Nikt Ci nie powie, czy Twojemu kotu spodoba się drapak, czy nie. :) Może się spodoba, a może dalej będzie szargał meble. To zależy od niego i od Ciebie... :) Przy czym, jeśli nie dasz mu czegoś co może drapać do woli, z mebli nie zostanie Ci nic...

Jeśli drapak go nie zainteresuje można: okocimiętkować drapak :D , zachęcać kota do zabawy na nim i uparcie (ale to już trzeba, a nie można) go do tego drapaka przystawiać, jeśli będzie próbował drapać coś innego.

Przygotuj też sobie delikatny spryskiwacz z wodą, w razie jakby kot był niereformowalny i lekko psikaj w jego kierunku, gdy zacznie drapać nie to, co trzeba. :) Tu należy modlić się o to, by kot nie był wodolubny. :lol:

Ps. Koty wolą z reguły drapaki wysokie. Mój (kupny) 40-tocentymetrowy stoi nie ruszany, za to drugi (własnej roboty) wysoki na 1,20m drapany jest przez oba futra bardzo chętnie. :)
Adka_
Kontakt:

24 lutego 2006, 15:01

moja kotka na szczesci polubiła drapak i nie drapie juz nic innego, regularnie obinam jej pazury, tak na wszelki wypadek :)
djk

28 marca 2006, 09:51

Moja tapicerka posieknana jest kocimi pazurami jak sito:) Drapak stoi prawie nieuzywany :lol:
Ale co tam, ważne że koty mają gdzie drapać pazury 8)
Beatka_17

01 kwietnia 2006, 21:38

Cześc!!! Przygarnęłam kota kilka miesięcy temu Zadko ale drapal kanape!!1 teraz kupiliśmy nową skórzaną co moge zrobić aby się do niej nie dobrał??????// :?: :D :( :)
szylkretka

11 maja 2006, 22:37

Mam 2 koty. Kilka tyg temu kupilam im drapak,zeby nie "molestowaly" juz mebli,jednak tylko kot wie do czego on sluzy,bo kotka nawet go nie zauwaza i drapie najbardziej kosztowne meble w domu.Mam zamiar kupic koci-mietke,bo sluszalam ze jak sie nie posypie np. drapak,to wtedy kot uwielbia ten przedmiot.Czy ktos wie cos na ten temat?
Pozdrawiam.
ATA

11 maja 2006, 23:05

Z drapakami to już niestety tak jest - połowa kotów je używa, połowa ignoruje. Mój akurat wie do czego on służy i już niedługo bedę musiała kupić nowy bo ten długo nie wytrzyma. A w kocimiętkę jakoś nie bardzo wierzę chociaż podobno słabość do niej koty mają w genach :D Używałam jej - w kroplach żeby zwabić mojego kota do domku igloo (miał tam sypiać) ale bez efektu. Domek omija, a sypia gdzie popadnie - najczęściej gdzieś blisko mnie. Ale spróbować można :wink:
Ostatnio zmieniony 12 maja 2006, 09:34 przez ATA, łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

12 maja 2006, 06:34

Kocimiętkę mam na działce i mój kot traktuję ją jak każdą inną roślinę.
Awatar użytkownika
Gryzia

12 maja 2006, 20:02

Mam dwie kotki, jedna polubila i używa drapak a druga całkowicie go ignoruje. Zakupiłam im korkowe i bambusowe duże podkładki takie jak na stół pod talerze i teraz głównie na tym wyładowują się i ostrzą pazurki. Nie wiem czy to z racji ich wieku - 4 lata, meble zostawiły w spokoju. Muszę dodać, że podkładki bamusowe strasznie śmiecą, kruszą się. Właśnie jak to piszę to jedna na korku ostrzy pazurki.
szylkretka

13 maja 2006, 13:19

Hej. Co do podkladki korkowej,to kot ktory teraz uzywa drapaka znisziczyl mi wszytskie takie podkladki jakie mial w zasiegu.A kotka i tak woli kanapy,co niestety jest bardzo klopotliwe i niestety drogie :(
izaA

19 czerwca 2006, 21:08

Jest jeszcze jeden sposób na polubienie drpaka, chcociaż może kontrowersyjny, trzeba wetrzeć w drapak pył z kuwety - podobno działa rewelacyjnie. Ja nie musiałam próbować, bo otis był wychowany z drapakiem i uwielbia sizal, a Sonia - nauczyła się od niego. Lubią jeszcze dywanik na schodach, ale nigdy ale to nigdy nie ruszyły w domu żadnego mebla :D
ATA

19 czerwca 2006, 21:26

Kupiłam mojemu kocurkowi wielki, puchaty drapak bo taki mały (bardziej dla kociąt) w postaci palika ze sznurkiem zaczął się już rozlatywać. I co? Nowy drapak stoi i zajmuje tylko miejsce a Fiodor pastwi się nadal nad starym. Jest dla niego za mały więc robi to w pozycji wisząco-leżącej. Tak to z drapakami bywa :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje