Co lepsze obroża czy szelki?
-
ale polecasz bo nie zauważyłaś, że nei musisz biegac po forum żeby dodać jednego posta (jest temat "poznajmy się") czy masz może jakieś uzasadnienie dlaczego akurat szelki a nei obroża?
-
Na razie musisz zadowolić się posiadaniem przez nią żółto-czarnych.
Bo mnie wkurzają i tyle. Forum jest po to aby dyskutować, wymieniać sie poglądami, dochodzić do jakiś wniosków. A oni wpadająm, walą posta gdzie popadnie - zazwyczaj bezsensownego (to nie jest ankieta iliościowa co lepsze, więc można uzasadnić wybór) - i zadowoleni z siebie znikają.
Bo mnie wkurzają i tyle. Forum jest po to aby dyskutować, wymieniać sie poglądami, dochodzić do jakiś wniosków. A oni wpadająm, walą posta gdzie popadnie - zazwyczaj bezsensownego (to nie jest ankieta iliościowa co lepsze, więc można uzasadnić wybór) - i zadowoleni z siebie znikają.
Ja myślę,że to kwestia indywidualna.
U nas przez pierwsze 2 czy 3 lata była głównie obroża mimo,że szelki wisiały jakoś nie mogłam się przestawić aż w końcu któregoś dnia założyłam szelki raz drugi..... suce wygodnie ja się przyzwyczaiłam na tyle,że teraz jak muszę założyć obrożę ciężko mi się przestawić a i suka dziwnie się czuje, chociaz zdecydowanie łatwiej skarcić jest na obroży
U nas przez pierwsze 2 czy 3 lata była głównie obroża mimo,że szelki wisiały jakoś nie mogłam się przestawić aż w końcu któregoś dnia założyłam szelki raz drugi..... suce wygodnie ja się przyzwyczaiłam na tyle,że teraz jak muszę założyć obrożę ciężko mi się przestawić a i suka dziwnie się czuje, chociaz zdecydowanie łatwiej skarcić jest na obroży
To zależy. Gdy pies jest młody lepsze są szelki. Gdy urośnie i będzie ważył więcej niż 30 kg, to lepsza kolczatka.
-
możesz jakoś uzasadnić swoją wypowiedź?
-
Usuwam post merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 17 grudnia 2014, 21:54 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko zależy od wychowania psa, suczka chłopaka jest prowadzona na flexi dla psa do 20kg a to bokser o wadze ok30kg, na skórzanej obroży jej szarpnięcia są identyczne jakbym prowadziła kota na smyczy, za to mój 50kg psychopata mógł by mieć 2kolczatki z zaostrzonymi kolcami a i tak miałby to gdzieś.
Wiem na 100 % że moje psy wolą obroże Kola mi to powiedziała Naprawdę! Moje sunie chodzą na co dzień w ślicznych miękkich obrożach. Jedynie do samochodu i czasem w górach ubieramy im szelki. Kola nie chce podejść do mnie gdy biorę szelki do ręki, a gdy już ją w nie ubiorę to jest nieszczęśliwa i wcale nie chce już nigdzie wychodzić.
Dlaczego szelki? Bo niestety nie każdy potrafi nauczyć psa spokojnego chodzenia na smyczy, a wtedy szelki są lepsze, bo nie uciskają na tchawicę Proste.
-
- Informacje
-