Co lepsze obroża czy szelki?
-
Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 09:04 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Wniosek z tego taki, że przed założeniem szelek lub obroży nalezy zbadać psa u weta. Nie każdy ma problemy z sercem i nie każdy ma problemy z tchawicą. jednak małe rasy mają - przez wetów - zalecane szelki, własnie ze względu na tendencje do zapadania się tchawicy.
-
Zły wniosek. Psa trza nauczyć chodzenia a nie ciągać na smyczy.
Na szczęście to jest Twoje zdanie, a nie moje. Bo żeby psa nauczyć chodzić grzecznie przy nodze też jest wymagany czas.
-
To na szczęście jest Twoje zdanie, a nie moje. Bo żeby pies spokojnie chodził na smyczy a nie łeb sobie urywał to nie trzeba go uczyć chodzenia przy nodze. "Chodzenie przy nodze" a "nie ciągnięcie na smyczy" nie są tożsame.
Potrzebny czas do nauki nie ciągnięcia? Półgodziny, w tyle ogarnęłam parowóz kumpeli. Wystarczy szczylka nagradzać, utrwalać nie ciągnięcie.
Obrożę to spaliłam na własne życzenie, ale na szelkach suka i nie ciągnie i chodzi przy nodze.
Obrożę to spaliłam na własne życzenie, ale na szelkach suka i nie ciągnie i chodzi przy nodze.
-
Mylisz się - ja mam podobne zdanie.Gość pisze:Na szczęście to jest Twoje zdanie, a nie moje. Bo żeby psa nauczyć chodzić grzecznie przy nodze też jest wymagany czas.
-
Zdecydowanie polecam szelki, szczególnie dla mniejszych psów. Nasz bardzo szybko się do nich przyzwyczaił. Oczywiście szelki powinny być dobrej jakości, dopasowane do psa.
-
- Informacje
-