czego nie wolno labradorowi

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Ika

07 kwietnia 2006, 20:47

Mam 2-miesięczną suczkę labradora i pytanie: czego nie wolno jej robić (wiem , że nie może chodzić po schodach, ale czego jeszcze mam unikać?). Nie spotkałam w sklepach żadnej porządnej książki na temat tej rasy i mam niedosyt. Jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś pozycję, to proszę. Pozdrawiam
Pastylka
Kontakt:

07 kwietnia 2006, 21:53

Napewno znajdziesz jakies fora o labradorach i stronki w internecie.
Ika

08 kwietnia 2006, 08:21

Znalazłam, mam mnóstwo wydruków, ale nie ma tam takich "życiowych" rad. Ale dzięki za radę. Pozdrawiam
DamaKier
Kontakt:

10 kwietnia 2006, 22:09

Poradziłabym jeszcze uważac z psimi sportami, szczególnie z frisbee- pies nie może zaczyna ich za wcześnie a kiedy już uprawia frisbee nie może skakać zbyt wysoko (max. do 40% swej wysokości). Uważałabym także przy zabawach siłowych, np. przeciąganiu. Laby są silne ale nie powinniśmy odwdzięczam się im tą samą siłą, bo mozemy uszkodzić ich zęby. To moze takie ogólne porady, niekoniecznie dla labków choć dla nich też :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

11 kwietnia 2006, 11:58

myśmy tutaj na forum trochę o labkach pisali poprzeglądaj archiwa. Dobrze , że nikt nie napisał książki co im nie wolno bo byłyby biedne. Najważniejsze ale to dla właścicieli nie przekarmiać ich i nie podawać zbyt dużo witamin i na tych głónych radach oparł bym całe postepowanie. A reszte robić wszystko z głową, mysleć a będzie zdrowy.
anka145
Kontakt:

01 maja 2006, 09:48

Przede wszystkim chyba nie można psa w tym wieku ktory dopiero się rozwija zbradzo przemęczać. Najlepiej skontaktować się z hodowcą od ktorego psa kupiłes/aś. Jeśli to pies z hodowli...
Magdalena 80

14 maja 2006, 23:43

Dlaczego Labradory nie mogą chodzic po schodach ? pierwsze słysze to co jesli ktos ma labka i mieszka na ktoryms pietrze to co moze ma go nosic? czy to poprostu zeby niebiegaly po schodach ?Laby to psy głownie ratownicze. i sporo sie nabiegaja ponaddto np podczas akcji ratunkowej musza miec sile zeby np wyciągnac tonącego w wody niewiem czy mowicie ogolnie o labach czy konkretnie o malyumn szczeniaczku ale skoro chodzenie po schodach..naprawde nierozumiem czemu nie moga chodzic po schodach
anka145
Kontakt:

15 maja 2006, 08:09

Magdalena mowa jest o szczeniaku, ta rasa nie może przemęczać sobie stawów.

Nie wyobrazam sobie noszenia na 4 piętro doroslego laba! :)
Gość

31 października 2006, 09:43

Ika pisze:Mam 2-miesięczną suczkę labradora i pytanie: czego nie wolno jej robić (wiem , że nie może chodzić po schodach, ale czego jeszcze mam unikać?). Nie spotkałam w sklepach żadnej porządnej książki na temat tej rasy i mam niedosyt. Jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś pozycję, to proszę. Pozdrawiam
Wejdź na forumxxxxx tam jest wiele informacji o tej rasie.
Do 6 miesiecy pies powinien być noszony po schodach jesli nie mozesz sobie dac rady pozwól mu wchodzic ale nie schodzić.Kontroluj jego wagę szczenie do 12 tygodni powinno dostawac 3 -4 posiłki dziennie w wieku od 3-6 miesiecy nie powinno jesc wiecej jak trzy posiłki w wieku 6-7 miesiecy moze dostawac 2 razy dziennie rano i póznym popołudniem.Do 9 tygodni psu nalezy namoczyć karmę starszemu mozesz podawac suchą dbając aby miał stały dostęp do wody nie podawaj (gdy żywisz psa markową suchą karmą) mleka,jajek,twarogu,tłuszczu,słodyczy,roslin straczkowych,kapusty.Szczenie w wieku 7 tygodni powinno dostwac ok 360-400 ram karmy do 4 miesiecy od 4-6 miesiaca ok 400gram od 6-8 ok.500 gram od 9 miesiaca 700-800gram oczywiscie musisz cały czas obserwowac czy dawka jest odpowiednia dla psa.Szczenie labradora powinno być pulchne ale nigdy nie tłuste zebra i boki powinny być wyczuwalne ale nie widoczne gdy pies się porusza.Cały labrador powinien być okrągły ale nie tłusty.
Awatar użytkownika
aglo

01 listopada 2006, 19:05

Kurcze, ja mam laba, ktory ma już 3 lata i dostaje 450gr karmy dziennie. Skąd te dawki Gościu, przecież każdy producent karmy podaje swoje dawki jakie powinien dostawać pies.
Gość

02 listopada 2006, 08:14

aglo pisze:Kurcze, ja mam laba, ktory ma już 3 lata i dostaje 450gr karmy dziennie. Skąd te dawki Gościu, przecież każdy producent karmy podaje swoje dawki jakie powinien dostawać pies.
moj pies jest karmiony według porad i wskazówek mojej hodowczyni której hodowla należy do ścisłej czołówki najlepszych hodowli w Polsce.Pozatym zaznaczyłam :
oczywiscie musisz cały czas obserwowac czy dawka jest odpowiednia dla psa
Ps. wklej foto twojego psa chciałabym zobaczyc jak wyglada :D
Awatar użytkownika
boguś

02 listopada 2006, 09:14

Jaką karmą karmisz i ile waży Twój pies,ze musi jeść aż tyle karmy :?:
Gość

02 listopada 2006, 10:07

Jakie tyle! :!: pies jest żywiony PRAWIDŁOWO! wyglada świetnie! karmię Royalem szczenie prawie 3 miesieczne wazy 8-9 kg.
Zacytuję francuską hodowczynie i sedzine Felicity Leith-Ross "Szczenie labradora powinno być okrągłe i pulchne,ale nigdy nie tłuste.Cały labrador powinien być okrągły.Jego ogon,łapy,ciało,głowa i pysk.Wszystko co jest spiczaste i cienkie jest błedem"
Dla mnie autorytetem w dziedzinie żywienie jest nie producent ani weterynarze którzy czasami przesadzają choćby np tym że proponują przerżucenie rosnącego malucha na karmy light ale Hodowca. Pozatym już pisałam i nie będę sie powtarzac trzeba obserwowac psa kazdy lab jest inny i ma inne potrzeby zywieniowe.Dla jednego szczeniaka wystarczy 300 gram dziennie innemu 360 gram bedzie za mało.Więc kontrolowanie wagi i dopasowanie zywienia do potrzeb psa. Pies nie moze być niedożywiony ani zatuczony! obserwacja i jeszcze raz obserwacja.
Mam nadzieję ze pan dr w tej materii sie ze mną zgodzi. :D
Gość

02 listopada 2006, 10:48

Anonymous pisze:
Ika pisze:Mam 2-miesięczną suczkę labradora i pytanie: czego nie wolno jej robić (wiem , że nie może chodzić po schodach, ale czego jeszcze mam unikać?). Nie spotkałam w sklepach żadnej porządnej książki na temat tej rasy i mam niedosyt. Jeśli ktoś mógłby mi polecić jakąś pozycję, to proszę. Pozdrawiam
Wejdź na forumxxxxx tam jest wiele informacji o tej rasie.
Do 6 miesiecy pies powinien być noszony po schodach jesli nie mozesz sobie dac rady pozwól mu wchodzic ale nie schodzić.Kontroluj jego wagę szczenie do 12 tygodni powinno dostawac 3 -4 posiłki dziennie w wieku od 3-6 miesiecy nie powinno jesc wiecej jak trzy posiłki w wieku 6-7 miesiecy moze dostawac 2 razy dziennie rano i póznym popołudniem.Do 9 tygodni psu nalezy namoczyć karmę starszemu mozesz podawac suchą dbając aby miał stały dostęp do wody nie podawaj (gdy żywisz psa markową suchą karmą) mleka,jajek,twarogu,tłuszczu,słodyczy,roslin straczkowych,kapusty.Szczenie w wieku 7 tygodni powinno dostwac ok 360-400 ram karmy do 4 miesiecy od 4-6 miesiaca ok 400gram od 6-8 ok.500 gram od 9 miesiaca 700-800gram oczywiscie musisz cały czas obserwowac czy dawka jest odpowiednia dla psa.Szczenie labradora powinno być pulchne ale nigdy nie tłuste zebra i boki powinny być wyczuwalne ale nie widoczne gdy pies się porusza.Cały labrador powinien być okrągły ale nie tłusty.
pS.
Ps. nie wolno bawic sie z psem w przeciaganie sznura czy szarpanie szmatek bo moze to popsuc zgryz zwłaszcza po zmianie zębów ,jesli pies korzysta z twoich mebli nie pozwalaj zeskakiwac mu z nich szczeniakowi nie pozwalaj gryzc butow on nie odrozni starych od nowych pozatym mozesz z dworu przyniesc zarazki i szczenie wąchajac lub bawiac sie moze sie zarazic ,ogranicz jego swobodny ruch na sliskich powierzchniach ,dostarczaj mu jak najwiecej bodźców bo to go rozwija.Laby szybciej sie uczą gdy stosujesz pozytywne bodźce a nie karY.
Awatar użytkownika
boguś

02 listopada 2006, 11:21

Dawkowanie royala szczenie 3 miesiące
26 kg 310 gram
30kg 325 gram
35kg 365 gram
4o kg 400 gram
44 kg 440 gram
I tyle koniec tabelki,nie mam więcej pytań
Ps.A tak co ty na to?
Błędy: patrząc z boku widać jeden zwarta część ciała bez wyodrębnionej, dobrze rozbudowanej klatki piersiowej, baryłkowato ukształtowane żebra, klatka piersiowa zbyt wąska lub zbyt szeroka.
Poważny błąd: zbyt krótkie nogi, zbyt ciężkie kości
Czyli za duże labki to też nie to,wszystko co jest za cienki i szpiczaste jest błędem,to nie prawidłowe stwierdzenie,przynajmniej wedługwszystkich wzorców ras
ODPOWIEDZ
  • Informacje