Witam,
mój owczarek długowłosy ostatnio niesamowicie brzydko pachnie, ale na tyle strasznie, że jak wejdzie do domu to trzeba okna otwierać - jest to psiak domowo - podwórkowy tzn jak jestem w domu to siedzi ze mną w domu, a na noc wedruje do budy.
nie wiem czy jej odrzucający zapach jest powodem ze spi w budzie? nigdy nie czysciłem budy dla psa a może trzeba? jak sądzicie? a jeśli tak to czym tego mozna dokonać?
czyszczenie budy psa
-
najpierw obejrzyj dokładnie psią skórę - zobacz czy nie ma tłustej sierści, czy skóra się nie łuszczy, czy nie ma drobnych wyłysień. możliwe że w czymś się po prostu wytarzał - im bardziej śmierdzące tym dla psa fajniej budę na pewno można by wyczyścić - powyciągać koce/siano czy czym tam jest wyścielona. w drewno straszne smrody raczej nie wejdą. chyba, że pies tam nasikał (co jest raczej wątpliwe). no i oczywiście psa można wykąpać, z tym że wtedy jedną noc musiałby przespać w domu.
No budę trzeba czyścić i to koniecznie. Najlepszym rozwiązaniem jest taka buda ze ściąganą ścianką. Wtedy można wyczyścić ją swobodnie i bardzo dokładnie. Ja kupiłam taką budę od firmy Zylajek i jestem bardzo zadowolona.
-
- Informacje
-