JAKIE KOSMETYKI SZAMPON DLA DŁUGOWŁOSEGO OWCZARKA NIEM.

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

OWCZARZ

07 lipca 2007, 15:13

Witam. Mam pytanie poradżcie jakie mogę zastosować kosmetyki, szampony, preparaty sprawdzone dla psa o długiej sierści. Mój pies ma przesuszoną skórę i raczej matową sierść.

Poradźcie odnośnie sprawdzonych szamponów (ma skłonnosci do alergii skórnych), a także preparatów witaminowych które poprawia kondycję włosa i skóry.

Narazie dostaje tylko do suchej karmy olej z pestek winogron ale bez specjalnych efektów, bez poprawy.
Patrycja94
Kontakt:

07 lipca 2007, 22:30

Myślę że najlepiej by było gdybyś poszedł do jakiegoś dużego sklepu zoologicznego. Wtedy będziesz miał duży wybór i będziesz mogł sobie wybrać specjany jakiego potrzebujesz i zapytać o to specjalisty
OWCZARZ

08 lipca 2007, 12:20

Dzięki za chęci ale co sklep to inne opinie.Szukam raczej opinii osób które mają poglądy ne temat oparte na własnym doświadczeniu zwłaszcza mające psy o długiej sierści.
Patrycja94
Kontakt:

08 lipca 2007, 16:22

To przykro mi ale niestety nie mogę ci pomóc ponieważ mam psy ale nie o dlugiej sierści
pozdrowienia :D
Awatar użytkownika
Borysek

09 lipca 2007, 21:33

Odnośnie kosmetyków niestety nie pomogę, gdyż nie posiadam psa długowłosego i nie orientuję się w takowych specyfikach :wink: Jednak sucha skóra i matowa sierść wskazywać mogą na braki np. kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6 oraz wit. H (biotyny). Sam olej z winogron raczej nie pomoże (źródło głównie omega-6), dlatego równocześnie z nim powinien być podawany np. olej lniany lub rybny (źródło omega-3). Gotowym bardzo dobrym preparatem (niestety dość drogim) zawierającym zarówo kwasy tłuszczowe oraz biotynę jest Efa Olie.
PS: jeśli wprowadzisz do wyszukiwarki: 'omega 3 i 6' to wyskoczy Ci sporo wątków poświęconych skórze i okrywie włosowej :wink:
ODPOWIEDZ
  • Informacje