Psie "poduszki"

Dyskusje o pielęgnacji psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Magdalena 890

12 marca 2006, 12:47

Witam. Kolezanka mi powiedziała że jak przyjdzie z morzu smaruje swojemu sznaucerkowi miniaturce łapki. jest mały i mu marzna.zastanawiam sie czy swojemu labkowi tez powinnam smarowac. i nawet jeśli niema morozu czy to co szkodzi jak posmaruje sie psu poduszki ? i czy potrzebny jest do tego specjalny krem czy moze byc ludzki krem np do rąk? powiedziała mi tez że od kąd mu smaruje nie ma takich szorstkich poduszek.jej pies ma 8 lat mój 8 miesiecy ale zauwazylam ze srodek poduszki ma gladki a na bokACH troszke szorstki.jeśli można smarowac to czy trzeba po kazdym spacerze czy moze wystarczy np raz na dzien ?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

12 marca 2006, 13:50

można mu smarować łapy, są do tego psie kosmetyki, lub kremem z lanoliną to zmiecza naskórek i nie ma wtedy uczucia szorstkości. Opuszki lepiej się ścierają.
Awatar użytkownika
anucha

18 marca 2006, 23:59

Zimą chodniki posypane są solą, psie łapy narażone są na jej działanie. Najlepiej opłukać psu poduszki i faktycznie wcierać specjalną maść. Zapobiegnie to wysuszeniu i pękaniu poduszek zarówno od soli jak i mrozu.
Ela

19 marca 2006, 15:51

A mój Misiaczek, całą zimę chodzi w butkach firmy Trixie i jesteśmy bardzo zadowoleni (Misiek oczywiście też), łapki są czyste i suche nie narażone na sól itp. :D
agataw

13 kwietnia 2006, 15:00

Witam! Mam rocznego owczarka niemieckiego. Do tej pory miała już trzy razy przeciętą poduszkę ( za każdym razem inną ). W zasadzie to nie wiem czy przeciętą czy jej popękały. Czy jest możliwość, żeby pies miał tendencję do pękania poduszek? Jeśli tak to co robić?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

14 kwietnia 2006, 23:46

jest takowa możliwość ale nie widziałem aby pękały aż do krwi ( mówię o zdrowych opuszkach). Pęka ale ta powierzchniowa czarna warstwa ten zrogowaciały naskórek. Stosuje się wtedy odpowiednie kosmetyki, ale zawsze lepiej aby taką zmiane pokazać lekarzowi
ODPOWIEDZ
  • Informacje